Annons
Annons

Man hade sin storhetstid under 1950-talet, då man var Englands bästa klubb. Men efter några dystra år så har man nu återvänt som en portugisisk koloni i toppen av Premier League. Möt Wolverhampton Wanderers, en av de tolv originalklubbarna i England.

GRUNDANDET

Wolverhampton Wanderers bildades 1877 som St. Luke’s FC av två elever på St. Luke’s kyrkoskola. De hade fått en fotboll av sin rektor och ville göra något av gåvan. Två år senare bytte man namn till nuvarande Wolverhampton. Man blev professionella tidigt och var en av de 12 klubbar som var med och startade fotbollsligan i England. Man har alltså varit med ända sedan starten. Man var också den klubb som fick spela den allra första ligamatchen, mot Aston Villa. Första säsongen slutade med en tredjeplats, och man tog sig också till FA Cup-final, som man dock förlorade till Preston. Man vann sedan FA Cupen 1893 och därefter igen 1908, men det skulle dröja ända fram till 1950-talet innan Wolves blev en maktfaktor inom engelsk fotboll på riktigt allvar.

LEGENDARERNA

Wolves mest framgångsrika era skulle komma under 1950-talet. Den berodde framförallt på två män. Dels tränaren Stan Cullis, som tillträdde som ny tränare 1948, efter att ha spelat själv i klubben i tretton år. Under Cullis ledning skulle klubben vinna 3 ligatitlar (1954, 1958, 1959) samt två FA Cup-titlar (1949, 1960). Man var under den här eran Englands bästa klubb och mötte regelbundet känt internationellt motstånd. Liverpools kände tränare Bill Shankly skrev en gång att Stan Cullis var ”100 % Wolverhampton”. Den andre personen som var viktig under den här eran var Billy Wright, kapten för såväl Wolves som det engelska landslaget. Han spelade i föreningen i 20 år, mellan 1939 och 1959. Han gjorde 105 landskamper för England och var den förste spelaren i världen att passera 100 landskamper för sitt land. När han dog 1994 så spreds hans aska över Molineux.

ARENAN

12 år efter att man bildats så flyttade Wolves till den arenan som man spelat på ända sedan dess: Molineux Stadium. Det lite besynnerliga namnet kommer från köpmannen Benjamin Molineux, som verkade i Wolverhampton på 1700-talet. Molineux är idag en arena med 32 500 sittplatser, men har byggts om genom åren. Publikrekordet är på 61 315, i en match mot Liverpool 1939, då stadion tillät ståplats. Wolverhampton var en av de första engelska klubbar att installera strålkastare på sin arena, så att man kunde spela matcher även på kvällarna.

RIVALERNA

Wolverhamptons största rivaler rent historiskt är West Bromwich Albion. I England kallar man klubbarnas möte för ”Black Country Derby”, efter området där bägge städerna ligger. Det skiljer bara knappt två mil mellan klubbarna. Men Wolves har också en långtgående rivalitet med de två Birmingham-klubbarna Aston Villa och Birmingham City, just på grund av städernas närhet. Den klubb som egentligen ligger närmst Wolverhampton är Walsall, men eftersom de två klubbarna så sällan mötts så finns det knappt någon rivalitet.

NUTID

Idag är Wolverhampton mer eller mindre en portugisisk koloni. Stora delar av tränarstaben är portugiser, med huvudtränaren Nuno Espirito Santo och andretränaren Rui Pedro Silva i spetsen. Och vad gäller spelartruppen så är 8 av de 21 spelarna från Portugal. Mest kända är målvakten Rui Patricio, mittfältarna Ruben Neves och Joao Moutinho, samt anfallaren Diogo Jota. Det här portugisiska maktövertagandet startade inför säsongen 2017/18 då Espirito Santo, Portos före detta tränare, tog över. Han ledde laget till seger i The Championship och uppflyttning till Premier League efter sex års bortavaro. Första säsongen i Premier League slutade man sjua, den bästa placeringen för klubben sedan 1980. I år ser det ännu bättre ut, då föreningen strider om en Champions League-plats. Så man kan sannerligen säga att det varit ett lyckat portugisiskt intåg.

Källor: Wikipedia, The Guardian, FourFourTwo.

FAKTA
Wolverhampton Wanderers
Grundades: 13 januari 1877
Smeknamn: Wolves (Vargarna)
Hemmaarena: Molineux Stadium (kapacitet: 32 050)
Tränare: Nuno Espirito Santo
Viktigaste spelare: Ruben Neves, Raul Jimenez, Conor Coady, Adama Traoré, Diogo Jota
Meriter: 3 Premier League-titlar, 4 FA Cup-titlar, 2 ligacup-titlar

Av Tony Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 4-2020)

Pin It on Pinterest