AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången ska vi lära oss att vika in som Arjen Robben!

Så här gör du:

  1. Stå med bollen till vänster vid straffområdeskanten om du är högerfotad, och till höger om du är vänsterfotad
  2. Ryck med dig bollen inåt i banan med utsidan av din bästa fot
  3. Avlossa snabbt ett skruvat skott mot bortre hörnet av målet

Avancerad nivå

Det här är lite svårare än de skolboksexempel vi brukar försöka ge. För att helt lyckas med aktionen måste du först ta dig tillräckligt långt ifrån din motståndarback med bollrycket, sedan måste skottet hamna utom räckhåll för målvakten. Men det är ett klassiskt sätt att näta på ett lag som tror att de har kontroll på situationen.

Arjen Robbens specialitet

Nu har han lagt skorna på hyllan, men senast förra säsongen fick holländaren Arjen Robben motståndarna att drömma mardrömmar med sina ryck inåt i planen från högerkanten och skruvade avslut i bortre krysset. Den kvicke yttern gjorde invikningen till sin egen, under en lång och framgångsrik karriär i bland annat Chelsea, Real Madrid och Bayern München.

Tänk på

Att det är svårt att näta från långt håll och snäva vinklar! Använd bara finten – som alltså bara går ut på att snabbt föra bollen inåt i banan, och sedan skjuta – när du känner att du kan leverera ett bra skott. I regel är det ju lättare att göra mål ju närmare man är, men ibland är det bra att överraska med ett oväntat avslut också.

Coachen tipsar

Två viktiga punkter! För det första, stegra snabbheten i fötterna, t ex med hjälp av en utlagd repstege. För det andra, vrid upp din skruv på bollen när du skjuter med insidan av foten – öva, öva, öva!

YouTube – se och lär

Sökord: 30 Times Robben Cut Inside

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 4–2020)

Pin It on Pinterest