Annons
Annons

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången går vi igenom hur du scannar av omgivningen på planen.

Så här gör du:

1. Ta en position på planen så att du blir ett passningsalternativ.
2. Innan du får passningen, vrid huvudet åt höger, vänster och bakåt för att se var både motståndare och medspelare befinner sig.
3. Upprepa detta flera gånger innan du får passningen för att vara riktigt säker på hur omgivningen ser ut, så att du vet vad du kan göra med bollen när du tar emot den.

Scanning-mästaren Xavi

Barcelonas Xavi Hernandez var världens bästa passningsspelare på sin tid. Han hade inte bara en utmärkt bollkänsla, utan han scannade ständigt av planen för att se var det fanns öppna ytor att slå passningar. När han väntade på att själv få en passning scannade han i genomsnitt av sin omgivning 0,83 gånger per sekund. ”Att tänka snabbt och leta efter öppna ytor, det är vad jag gör”, konstaterade Xavi.

Överkurs

Att vrida på huvudet och se hur omgivningen ser ut är bra. Om du dessutom kan göra det vid exakt rätt tillfälle så är det ännu bättre. Bästa tidpunkten att vrida på huvudet är när spelaren du väntar dig att få en pass ifrån inte rör bollen.

Tänk på

Att börja i ditt eget tempo och sakta bli mer och mer bekväm med att scanna av omgivningen. Vi fattar, det kan vara svårt att slita blicken från bollen!

Coachen tipsar
Lägg gärna in scanning i en passningsövning. Varje gång du slagit en passning kan du vrida huvudet mot ett bestämt föremål för att vänja dig vid att vända blicken från bollen.

YouTube
Se och lär
Sökord: Importance of scanning Game analysis

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 4–2022)

Pin It on Pinterest