AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

När Richarlison var yngre drömde han om att gå i Neymars fotspår och komma ifrån den hårda vardagen hemma i Brasilien. Nu spelar han i det brasilianska landslaget med idolen och är Evertons viktigaste offensiva spelare. Men hur är det med jämnheten?

För en fotbollsanfallare handlar det mesta om att vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. Att läsa spelet bättre och reagera snabbare än försvararna och målvakten och på så sätt kunna komma först in i målsituationerna. Richarlison, Evertons och Brasiliens stjärnforward, vet så klart allt om det där och har gång på gång visat att han kan nosa sig till rätt situationer på planen.

Utanför den hade det lätt kunnat gå åt rakt motsatt håll.

– Mitt liv kunde ha tagit slut flera gånger om på grund av att jag var på fel ställe vid fel tidpunkt, har han berättat.

Uppväxten i hemstaden Nova Venécia, i sydöstra Brasilien, var tuff och han hade lätt kunnat hamna snett, eller till och med dött. Som den gången en knarkhandlare felaktigt trodde att den unge Richarlison försökte överta ett särskilt bra säljställe.

– Killen riktade en pistol mot mitt huvud och jag hann tänka ”om han trycker av nu kommer jag inte finnas längre”. Jag var väldigt rädd så klart, men jag överlevde, och gick vidare.

Vuxen i sitt spel

Som för många andra unga killar från fattiga och våldsamma områden blev fotbollen en väg ut ur problemen. Även om många tvivlade på att han skulle kunna ta sig hela vägen till toppen och istället ville att han skulle utbilda sig och skaffa ett vanligt jobb, så trodde Richarlison på sin förmåga och satsade allt på fotbollen. Efter hand gav satsningen effekt också.

Han flyttade från ungdomslaget i hemstaden vidare till América Mineiro, den mindre kända av de båda Belo Horizonte-klubbarna, där plantskolan Atlético Mineiro kanske är något mer berömd, och snart tog han också steget till större Fluminense. Där karriären tog fart på allvar. Richarlison öste kanske inte in mål, men kombinationen av teknik och fysik gjorde att han redan som tonåring framstod som väldigt vuxen i sitt spel.

Premier League

Ett par lysande landskamper i ett annars ganska svagt brasilianskt U20-landslag bidrog också till att han började göra sig ett namn i Brasilien. Och gör man bra ifrån sig där blir man, per automatik, också intressant för klubbar på andra sidan Atlanten. Ajax var mycket intresserade och hade mer eller mindre ett kontrakt klart för Richarlison.

Ett väldigt passande steg för en ung spelare: sett över hela den moderna fotbollshistorien har den holländska storklubben förmodligen varit allra vassast på att förädla offensiv råtalang. Ändå valde brassen, något oväntat, i stället Watford.

– Ajax är en stor klubb som spelar i Champions League och jag skulle dessutom ha fått högre lön, men min dröm har alltid varit att spela i Premier League, så jag tvivlade inte en sekund innan jag valde Watford.

Sensationell inledning

Snart skulle det visa sig att han valde rätt också. Inledningen på debutsäsongen i Londonlaget var sensationell. Den unge anfallaren tog för sig rejält från start och var ett ständigt hot i ett Watford som länge låg med oväntat högt upp i serien.

Sen rasade allt snabbt. Everton började flörta med succétränaren Mauro Silva som flörtade tillbaka så oblygt att det började gå ut över Watfords spel. Efter en radda dåliga resultat såg sig Watfords ledning tvungna att agera och Silva fick gå. Parallellt med att Silva och Watford började tappa försämrades också Richarlisons form. Den inledande entusiasmen kom av sig, vilket också har gjort att vissa tvivel har börjat resas kring brassens jämnhet.

Ingen ifrågasätter Richarlisons högstakapacitet. Sättet han dominerar vissa matcher på i en av världens allra bästa ligor visar att han har potential att nå upp till de allra bästa. Det har varit samma sak i landslaget: när han under det senaste året allt oftare fått chansen har han bjudit tillbaka på bästa sätt, i debuten i seleção slog han til med två mål i 5-0-vinsten mot El Salvador.

Oroväckande mönster

Samtidigt kan han också sjunka ned i djupa dalar. Hans ungdom – han fyller 22 år i maj – förlåter mycket, men det finns ändå ett oroväckande mönster i hans karriär på de brittiska öarna så här långt.

För precis som i Watford har Richarlison, efter flytten till Everton och återföreningen med Marco Silva i somras, uppvisat samma tendens att börja strålande för att sedan långsamt plana ut. Tio mål i ett stundtals ganska rejält hackande Everton är inget dåligt facit för en spelare som flyttats runt mycket i de olika anfallspositioner, utanför topp-sex-lagen har ingen spelare gjort fler, men precis som i Watford gjordes merparten av de målen i början av säsongen.

Lidit en del

Samtidigt finns goda förutsättningar för Richarlison att lyfta sig igen, att hitta jämnheten. Med Marco Silva, mannen som slogs så för att locka Richarlison till de brittiska öarna, på tränarbänken, kommer Richarlison förhoppningsvis kunna etablera sig på den allra högsta nivån.

– Marco har hjälpt mig mycket. Han är väldigt organiserad och kräver mycket av sina spelare. Han är alltid med oss ute på träningsplanen och visar hur vi ska komma in i matcherna på rätt sätt. Han får oss att tro att vi kan slå vilket lag som helst.

Skulle inte Silvas övertygelse vara tillräcklig för att lyfta Richarlison så vet han innerst inne att han kan göra det helt själv. Med tanke på varifrån han kommer och vad han genomlevt så är en formsvacka eller en missad chans inte mycket att oroa sig över.

– Jag har lidit en hel del för att komma dit jag är i dag, men det har varit värt det.

Källor: Four-four-two, The Guardian, Fox Sports.

RICHARLISONS UDDA HOBBY

Alla vet vad den genomsnittliga fotbollsspelaren brukar gilla att göra på fritiden: shoppa, köra lyxbil, spela tv-spel. Inte Richarlison. Som uppvuxen under knappa förhållanden så var det enkla nöjen som gällde för den unge brassen. Fotbollen var ett, att flyga drake var det andra. Varje gång han flyger hem till Brasilien brukar han passa på att ge sig ut på något fält och låta vinden ta draken dit den vill.

– Jag gillar att flyga drake där. Jag skulle vilja ta med en till England också, men det är så kallt här att jag inte kan flyga ute.

RICHARLISONS IDOLER

Richarlisons största idol när han var yngre var en spelare han numera räknar som sin lagkamrat i det brasilianska landslaget.

– Neymar var min barndomsfavorit. Jag har alltid försökt härma honom och hans spelsätt. Jag har till och med försökt efterlikna frisyrerna han har haft. När jag var tolv eller tretton hade jag samma gula mohikan som han, men det blev inte så bra eftersom jag inte hade de rätta hårprodukterna.

Annars är det en annan brasiliansk ikon som Richarlison liknats vid. Den före detta Premier League-spelaren och brittiska tv-experten Jamie Redknapp menar att den låga tyngdpunkten och förmågan att kunna behålla kontrollen i hög fart får Richarlison att påminna om Ronaldo.

FAKTA
Richarlison de Andrade
Född: 10 maj 1997 i Nova Vénecia, Brasilien
Längd: 179 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 30
Klubbar: América Mineiro (2015-2016), Fluminense (2016-2017), Watford (2017-2018), Everton (2018-)
Landslag: 6 landskamper (3 mål) för Brasilien

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL 4-2019)

Pin It on Pinterest