Annons
Annons

Atalanta ny stormakt i italiensk fotboll?

Trots att samtliga traditionella storklubbar i italiensk fotboll, förutom Juventus, blandat och gett sett till framgångar och resultat de senaste tio åren, har ingen annan klubb lyckats ta sig in bland de klubbarnas celebra sällskap: Juventus har vunnit Serie A åtta år i följd, Napoli och Roma har turats om på andraplatsen under sju av dessa år, och bara Lazio och Napoli har hindrat Juventus från att vinna dubbeln under samma period. Ett långvarigt trendbrott är för tidigt att tala om, men att lilla Atalanta från Bergamo förra året knep tredjeplatsen medan de övriga giganterna famlade omkring i blindo var ändå anmärkningsvärt och noterbart. Klubben blev klar för Champions League för första gången, fick höra att de inte kommer få spela på Stadio Atleti Azzurri d’Italia och istället på anrika San Siro, och förlorade sina tre första matcher i gruppspelet med smått otroliga 2-11 i målskillnad. En rejäl uppryckning senare var laget för första gången vidare till slutspel i turneringen de aldrig tidigare spelat i.

Bäst av resten

Säsongen 2019/20 är Gian Piero Gasperinis fjärde som huvudtränare för Atalanta. De tidigare säsongerna har slutat med en fjärdeplats, en sjundeplats, och en tredjeplats. I skrivande stund är Atalanta ”bäst av resten” efter 24 spelade omgångar i Italien. Utöver denna framgång, som ser ut att kunna ge laget mer Europaspel att se fram emot, spelade Atalanta även fullständigt ut Valencia i klubbens första Champions League-åttondelfinal någonsin, där slutresultatet till slut skrevs till 4-1 till de blåsvarta. Inte överraskande sett till att Atalanta gör mest mål av alla italienska lag, men ändå häpnadsväckande sett till klubbens storlek och lätt anonyma tillvaro. Nyckeln är Gasperinis 3-4-3-uppställning och oförändrade taktik oavsett motstånd, som kan slå Torino borta med 0-7 men också brytas ner av Dinamo Zagreb till 4-0. Men ju längre säsongen lidit desto stabilare har Atalanta blivit, mer i fas med sitt oerhörda målgörande än med nybörjarmisstag som kostat segrar. Kan laget hållas ihop tillsammans med Gasperini kanske de senaste årens fina resultat kan förvandlas till titelutmaningar och fler Europa-äventyr.

ATALANTAS 5 VIKTIGASTE SPELARE

  1. Josip Ilicic
  2. Luis Muriel
  3. Duván Zapata
  4. Robin Gosens
  5. José Luis Palomino

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #4-2020 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

Pin It on Pinterest