AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Här ger vi er Millenniets bästa La Liga-spelare. Alltså de allra bästa spelarna i La Liga mellan 2000 och 2021. Häng med!

15. Luka Modric (Real Madrid)

14. Samuel Eto’o (Real Madrid, Espanyol, Mallorca, Barcelona)

13. Iker Casillas (Real Madrid)

12. Roberto Carlos (Real Madrid)

11. Karim Benzema (Real Madrid)

10. Carles Puyol (Barcelona)

9. Dani Alves (Sevilla, Barcelona)

8. Zinedine Zidane (Real Madrid)

7. Raúl Gonzalez (Real Madrid)

6. Ronaldinho (Barcelona)

5. Xavi (Barcelona)

Hjärnan bakom 2000-talets tiki-taka-fotboll i Barcelona var Pep Guardiola, men han hade aldrig kunnat utföra den så exemplariskt som han gjorde utan Xavi. Spanjoren var en spelare så intelligent att inget undgick hans ständigt vakande blick. Det fanns helt enkelt inga passningar han inte kunde slå. Lägg en enorm vinnarskalle ovanpå det och du får en spelare som förändrade hur vi såg på fotbollen. Xavi vann också mycket: sju ligatitlar och fyra Champions League-bucklor, bara under 2000-talet. Bra, bättre, Xavi!

4. Sergio Ramos (Sevilla, Real Madrid)

Sergio Ramos debuterade i Sevillas A-lag 2004 och försvann från Real Madrid till PSG sommaren 2021. Han spenderade alltså 17 säsonger, varav 16 i Real Madrid, i La Liga under 2000-talet. En otrolig bedrift. Och under den här eran så utvecklades han till kanske världens bäste försvarare. Han vann allt man kan tänkas vinna. Såväl i klubb- som i landslaget. Han plockade hem La Liga fem gånger, Champions League fyra gånger, och vann EM och VM med Spanien. Dessutom är han den försvarare som gjort flest mål i La Liga under 2000-talet. Och, ja, eftersom ni frågar, ingen annan spelare har heller fått så många röda kort under samma era som Ramos. 

3. Andrés Iniesta (Barcelona)

Xavi eller Iniesta? Först av allt: varför måste man välja? Men GOAL:s ranking talar också sitt tydliga språk: Iniesta är den av de två som bärgat flest titlar, men också den aningen mer komplette spelaren. Han hade flytet i steget, den fläckfria bollbehandlingen och blicken för spelet som innebar att det bara fanns möjligheter, inga hinder. Och han vann som sagt allt, flera gånger om: La Liga vid nio (!) tillfällen och Champions League vid fyra. Iniesta lät fötterna tala, och som de talade! 

2. Cristiano Ronaldo (Real Madrid)

Cristiano Ronaldo har varit stor i många länder: Portugal, England och Italien. Men ingen annanstans har han satt ett så djupt avtryck som i La Liga. Det var här han blev världens störste och bäste spelare (ja, tillsammans med han som återfinns på nummer 1 på en här listan, då). Han gjorde osannolika 311 mål på 292 La Liga-matcher, samt lika osannolika 105 mål på 101 Champions League-matcher. Och han vann 4 av sina 5 Ballon d’Or medan han spelade i Real Madrid. Ronaldo kom till de vita från den spanska huvudstaden 2009 och lämnade 2018. Under dessa år så förvandlade han såväl sig själv som Real Madrid till att bli absolut nummer 1. 

1. Lionel Messi (Barcelona)

La Liga-debuten gjorde Messi redan i oktober 2004, och därefter var inget längre sig likt inom fotbollen. Under de 17 år som följde fick vi se argentinaren bli tidernas bäste, och han slog rekord och samlade på sig titlar som om det vore det enklaste i världen. Med Barcelonatröjan som en sorts superhjältedräkt fanns inget och ingen som kunde stoppa Lionel Messi. I La Liga har han flest mål, assister och segrar av alla – och de flesta noteringarna är så anmärkningsvärda att de faktiskt aldrig kommer att slås. Ja, det är sant. Självklart är det mannen som vunnit allt (däribland tio ligatitlar) som måste toppa den här listan. Ingen, absolut ingen, är större än Messi i Spanien. 

Av Tony Ernst och Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 3–2022)

Pin It on Pinterest