Annons
Annons

En av Tysklands största talanger. Kai Havertz fyller inte 20 förrän i sommar men jämförs redan med Mesut Özil. Lär känna Bayer Leverkusens gnistrande mittfältsjuvel.

På sina första 61 matcher i Bundesliga hade han varit delaktig i 25 mål, antingen som målskytt eller passare eller förspelare, från sin position på mittfältet. Hans sportdirektör Rudi Völler kunde nöjt fastslå att ingenting mer fanns att säga om Kai, den unge mannen med Havertz som efternamn, som fyller 20 år i sommar och lyser upp mittsektionen av fotbollspusslet Bayer Leverkusen försöker bygga säsongen 2018/19. Det mittfält han sågs som inhoppare i när han kom till klubben 2016 och som sedermera blivit hans, är ett som kämpar i motvind.

Man har tidigare vunnit tyska cupen en gång och gamla UEFA Cupen en gång. Det är en klubb som avslutat fem Bundesliga-säsonger som tvåa, som förlorat två tyska cupfinaler, som förlorat en Champions League-final, och som vet sin plats i den tyska hierarkin med den övertydliga ledaren och en närmsta utmanare som trots stora framgångar är hopplöst efter i troféskörd. Bayer Leverkusen är på många sätt, på många historiskt bevisbara sätt, en förlorarklubb som just förlorat mer än de vunnit och som även förlorat på beklämmande sätt när de varit nära att vinna. Men Bayer Leverkusen är också en förmedlarklubb, en förädlarklubb, och där landar Kai Havertz i tveklöst celebert och oändligt talangfullt sällskap

Förädlare

Genom åren har Bayer Leverkusen antingen format, fångat, fostrat, eller förädlat mittfältare med oerhörda begåvningar och talangresurser, från enigmatiska bolltrollare som kunde blixtra till emellanåt och vara stabila annars till världsklasspelare vars förmågor var svåra att begripa med blotta ögat, som om de hade en kraft som formade fotbollsmatcher. Bayer Leverkusen har en långtgående och stolt historia av mittfältare med en känsla för att fullständigt påverka och förändra matcher. Detta var länge hem till bländande fötter som de tillhörande Bernd Schneider och omformningsbara spjutspetsar som Tranquillo Barnetta, det var här bombardemanget i mänsklig form vid namn Arturo Vidal slog igenom på riktigt och det var här kraftfulla Michael Ballack dominerade i två vändor, och det var här Toni Kroos blev den spelare som Bayern München inte kunde behålla när Real Madrid knackade på dörren.

Mesut Özil

Det är med den bakgrunden en talang som Kai Havertz betraktas i Leverkusen och i Tyskland, det är med de spelarna han jämförs liksom med flera tyska mittfältstalanger som satt fotbollsvärlden i brand medan han fortfarande var ett barn med fotbollsdrömmar:

– Mesut Özil har alltid varit en spelare jag älskat att se på och någon vars väg jag följt, han är en väldigt bra spelare som gjort mycket för landslaget och även sina klubbar, har Havertz själv sagt i intervjuer i hemlandet, och Rödi Völler har fyllt på med egna hyllningar:

– Han är en sensationell spelare, otroligt talangfull med den där vänsterfoten han har; den är nästan lika bra som Mesut Özils.

Yngste debutant

Kai Havertz debuterade som 17-åring och blev Bayer Leverkusens yngste Bundesliga-debutant någonsin, och slog tidigare under säsongen 2018/19 rekordet för yngste spelare att få 50 Bundesliga-matcher. Han är tvåfaldig vinnare av Fritz Walter Medal, ett guld och ett silver av priset som tilldelas den tyska fotbollens största talanger. Han krönte sitt inte ens avklarade år med A-landslagsdebut för Tyskland och en assist i sin debutmatch.

I klubblaget har hans höst inneburit nio mål och fem assist på 23 matcher, och hans spelförståelse har utvecklats till den grad att han sakta börjar ses som en spelare med Özil-lik blick för spelet, med Toni Kroos näsa för mål och tack vare sin längd en mer Ballack-lik styrka att utmana motståndare med. Att han dessutom är lika naturligt bekväm med högerfoten som vänsterfoten gör honom till en mittfältare utöver det vanliga, formbar till att spela var som helst mitt på planen och tillgänglig att nyttja från kanter och alla möjliga håll.

Han är en så kallad ”Alleskönner”, en spelare som kan göra allt som hans naturliga position slänger hans väg: gå på djupet, spela centralt, vara längst fram i en diamant och ge understöd till anfallet.

Inte bråttom

Som verkar gällande för var och varannan talang i Europa, om inte världen, har Barcelona och Real Madrid fått upp ögonen för 19-åringen från Aachen, i bägge klubbarnas eviga jakt på att snärja och förvandla spelare till vapen att använda mot varandra. Lika vanligt är det att Tysklands jätte, Bayern München, gör som de gjort så många gånger förr med hemlandets bästa unga spelare och nyfiket spejat mot BayArena i hopp om att locka till sig en spelare som kan antingen rädda upp deras hackiga 2018/19-säsong eller göra de ännu bättre till 2019/20. Havertz själv verkar inte ha överdrivet bråttom riktigt än, utan verkar istället sugen på att utöka alla årens nya upplevelser i form av ”första” och ”yngsta” till högre ligapositioner och fler landslagsmatcher.

Källor:bundesliga.com, goal.com, whoscored.com.

FAKTA

Kai Havertz
Född: 11 juni 1999 i Aachen, Tyskland
Längd: 188 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 29
Klubbar: Bayer Leverkusen (2010-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 31-2019)

Pin It on Pinterest