Annons
Annons

I årets tredje nummer av GOAL zoomade Leonard Jägerskiöld Velander in på belgiska ligan – närmare bestämt nya topplaget Royal Antwerp.

Royal Antwerp tillbaka i toppen

Över ett decennium tog det för Royal Antwerp att återvända till den belgiska fotbollens finrum. Efter den chockartade degraderingen från Jupiler Pro League våren 2004 krävdes 13 långa, mörka år för att återse eliten igen. Belgiens äldsta klubb (Royal Antwerp grundades 1880) firade både sin 125-årsdag och sitt 130-årsjubileum i andradivisionen. En, dessförinnan, otänkbar situation för en av landets mest supporterade klubbar. Klubbar som Anderlecht, Club Brügge och Standard Liège ligger förvisso högre upp i hierarkin men Royal Antwerp nämns med stor vördnad och respekt. Fyra ligatitlar, två cupsegrar och ett tidigare samarbete med Manchester United har gjort Bosuilstadion till helig fotbollsmark. Mark som idag trampas av Laszlo Bölöni. Den rumänska tränaren som har återfört klubben till tabelltoppen igen.

Utvecklats ytterligare

Även om det var den tillfälliga lösningen Wim De Decker (idag assisterande tränare) som faktiskt förde upp Royal Antwerp i högsta serien är det den erfarne Bölöni som har tagit klubben upp på fornstor nivå. Första säsongen tillbaka i rampljuset slutade med en stabil åttonde plats i tabellen och under pågående säsong har laget utvecklats ytterligare. Visserligen har Genk varit ostoppbara men där bakom har Royal Antwerp positionerat sig som en av favoriterna till att nå Champions League-kval. Detta tack vare Bölönis strukturerade defensiv, turkiska landslagsmålvakten Sinan Bolats lugn, landslagsveteranen Jelle Van Dammes rutin och Dieumerci Mbokanis baljor. Med den typen av spelare och fortsatt utveckling är det bara en tidsfråga innan Belgiens äldsta klubb lyfter sin första ligatitel sedan 1957.

5 STÖRSTA STJÄRNORNA I BELGISKA LIGAN

  1. Mbwana Samatta, anfallare, Genk
  2. Guillermo Ochoa, målvakt, Standard Liège
  3. Leandro Trossard, mittfältare, Genk
  4. Ivan Santini, anfallare, Anderlecht
  5. Claude Makélélé, tränare, Eupen

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #3-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från fotbollseuropa.)

Pin It on Pinterest