AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Atalanta från Bergamo är en av provinsklubbarna i Italien. Man har aldrig vunnit ligan, men är just nu inne i sin bästa period i klubbens historia.

GRUNDANDET

Klubben grundades den 17 oktober 1907 av studenter på ett gymnasium i Bergamo, i norra Italien. Dagen därpå beslutade de även att namnet på den nya klubben skulle vara Atalanta, döpt efter gudinnan med samma namn från den grekiska mytologin. Det är även här smeknamnet ”La Dea” (”Gudinnan”) kommer från. Det var dock inte den enda eller första klubben i Bergamo. Football Club Bergamo skapades av schweiziska invandrare redan 1903, och gick sedan samman med Bergamasca år 1911. Det italienska fotbollsförbundet erkände inte Atalanta förrän 1914, och 1919 beslutade de sig för att de bara skulle tillåta en klubb från Bergamo att vara med i den italienska förstadivisionen (nuvarande Serie A). Eftersom Atalanta och Bergamasca var rivaler och inte kunde komma överens så fick det avgöras i en play-off match, som Atalanta skulle vinna med 2-0. Det visade sig inte spela någon större roll till slut, eftersom de båda lagen slog sig samman 1920, under det nya namnet Atalanta Bergamasca di Ginnastica e Scherma 1907, förkortat till Atalanta B.C., namnet de går under idag.

ARENAN

Stadio Atleti Azzuri d’Italia invigdes den 13 december 1928 där Atalanta mötte Triestina. Arenan kallades till en början Stadio Mario Brumana och höll upp till 12 000 åskådare. Med åren så expanderade man arenan och la bland annat till de två kurvorna samt ett tak till huvudläktaren. Arenan skulle dock med tiden passera sitt bäst före datum, och det var mycket snack om att bygga en helt ny arena som mötte kraven. Istället så köpte Atalanta arenan av staden Bergamo 2017, och började därefter sina planer på att renovera och rusta upp sin hemmaplan. Ombyggnaden beräknas vara klar till sommaren 2021, och kommer då hålla upp till 21 000 åskådare. Idag kallas arenan Gewiss Stadium, efter att sponsorer köpt namnrättigheterna.

FANSEN

Bara en timmes bilfärd från Milano ligger staden Bergamo, fotbollsklubben Atalantas hem och deras ökända ultras ”Curva Nord 1907”. De är en av de mest kända ultrasgrupperna i hela Italien. De stöttar alltid sitt lag i både med- och motgång, gör imponerande tifon med fyrverkerier och bengaler som bokstavligen lyser upp arenan när det är matchdag. Trots att Atalantas hemmaplan är nergången och rätt liten i jämförelse med de andra Serie A-klubbarna så lyckas deras supportrar skapa en atmosfär som får de 20 000 åskådare att låta som betydligt fler.

LEGENDAREN

Glenn Strömberg kom till Atalanta i juli 1984 efter flera framgångsrika år i IFK Göteborg och Benfica. Han blev snabbt en av de ledande spelarna och en publikfavorit i hela Bergamo. Det blev hela åtta säsonger i Atalanta, där han dessutom var lagkapten de sista fyra åren. Den svenska stjärnan vann Guldbollen 1985 för sina prestationer på mittfältet. 1987 så åkte Atalanta ur Serie A, men Strömberg blev kvar och hjälpte klubben ta steget upp igen året efter. Han var med och tog Atalanta till semifinal i Cupvinnarcupen 1988, vilket var en stor bedrift. Glenn Strömberg stannade kvar i Bergamo efter karriären och har i princip hjältestatus i Atalanta. Han fick även smeknamnet ”Il Capitano” (”Kaptenen”).

RIVALERNA

Atalantas ultras följer mottot ”vi hatar alla”, och har därmed genom åren skaffat sig en del olika rivaler i italiensk fotboll. Deras största och äldsta rivalitet är dock med Brescia, grannklubben som de möter i Lombardiet-derbyt. Den här rivaliteten startade faktiskt redan på 1100-talet, efter att de bägge regionerna som städerna ligger i hade hamnat i bråk med varandra. Det skulle ta många år, ett par krig och tusentals döda innan det blev fred mellan regionerna igen. Men hatet mellan klubbarna från de två städerna lever kvar än idag.

NUTID

Under 2000-talet var det mycket som gick upp och ner för Atalanta, då de bland annat åkte ur Serie A säsongen 2002/03 och 2004/05, men lyckades ta steget upp direkt bägge gångerna. Efter en omtumlande säsong 2009/10 så blev de nedflyttade ännu en gång, tredje gången på bara 7 år. Atalanta lyckades dock återigen ta steget upp från Serie B bara säsongen därpå. Det skulle dock överskuggas av en matchfixningsskandal, där Atalantas lagkapten Cristiano Doni var misstänkt att vara inblandad. Doni blev avstängd från all fotboll i tre och ett halvt år, och Atalanta fick 6 poäng avdragna från tabellen. Trots detta så lyckades klubben säkra kontraktet. Säsongen därpå skulle de få poängavdrag igen, 2 poäng, eftersom ytterligare bevis kommit fram. Atalanta undvek återigen nedflyttning till Serie B och säsongerna därefter slutade man på 15:e, 13:e och 11:e plats. Det var inte förrän tidigare Genoa-tränaren Gian Piero Gasperini tog över laget inför säsongen 2016/17 som det skulle börja gå bättre.

Gasperini tog hjälp av klubbens akademi och använde sig av flera unga spelare. Han ledde klubben till en fjärdeplats i Serie A, tog 72 poäng (nytt klubbrekord) och kvalificerade sig därmed för Europa League, för första gången på 26 år. Efter en trög start på säsongen 2018/19 så slutade Atalanta på en tredjeplats, deras bästa placering någonsin, och kvalificerade sig därmed till Champions League för första gången i klubbens historia. Atalanta nådde även Coppa Italia-finalen, men förlorade med 2-0 mot Lazio. Säsongen 2019/20 så förlorade Atalanta sina första tre gruppspelsmatcher i CL, men lyckades vinna de sista tre och ta sig till åttondelsfinal, där man slog ut Valencia. Kvartsfinalen blev inte lika lätt, och man åkte ut mot finalisterna Paris Saint-Germain. De slutade återigen på en tredjeplats i Serie A och tog sig till Champions League för andra året i rad.

Källor: Wikipedia, Atalanta, Serie A, UEFA, The Guardian, Copa90.

FAKTA
Atalanta
Grundades: 1907
Smeknamn: La Dea (Gudinnan)
Hemmaarena: Gewiss Stadium (kapacitet: 21 300)
Tränare: Gian Piero Gasperini
Viktigaste spelare: Luis Muriel, Josip Ilicic, Alejandro Gomez, Duvan Zapata, Marten De Roon
Meriter: Vinnare av italienska cupen 1962/63

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 3–2021)

Pin It on Pinterest