Annons
Annons

I årets tredje nummer av GOAL lade Adam Pinthorp luppen över succélaget Getafe i spanska La Liga.

Tränaren på allas läppar

José Bordalás, är det ett namn som klingar bekant? Om inte är det ett namn som är värt att lägga på minnet. ”Pepe”, som han kallas, är tränarnamnet på allas läppar i Spanien. Hans gärning de senaste säsongerna har gett eko och nu står många klubbar med uppspända ögon och följer hans utveckling. 55-årige Bordalás har varit framgångsrik under flera år, men det är framför allt insatserna de senaste säsongerna som uppmärksammats.

Oanade höjder

Säsongen 2015/16 ledde han Alavés till serieseger i den spanska andradivisionen. En storartad säsong med ett defensivt präglat lag som gjorde betydligt mer än vad många hade förväntat sig. Trots framgången fick han lämna Alavés och tog i stället över Getafe. Där har han nått oanade höjder. Han ledde Getafe till en plats åtta i ligan som nykomling förra säsongen. En gång är ingen gång? Må så hända, men Bordalás har inte haft några problem att handskas med det annars erkänt svåra ”andraåret” för ett lag som tagit sig upp till La Liga.

Stora framgångar

Bordalás fantastiska bygge i Getafe, där allting byggs bakifrån med en ramstark defensiv, har skördat stora framgångar även den här säsongen. Getafe ser rent av ut att vara en utmanare till en Europa-plats. Nu målas Pepe Bordalás upp som näste stortränare från Spanien. Nästa säsong tränar han med största sannolikhet inte Getafe utan en större klubb.

5 FAKTA OM GETAFE

  1. Deras smeknamn är ”Azulones” (De djupblå)
  2. Största rivalerna är Leganés
  3. Man har aldrig vunnit ligan men varit i final i spanska cupen två år i rad (2007 och 2008)
  4. Största Europaframgången är en kvartsfinal 2008 då man åkte ut mot Bayern München
  5. Dagens mest kända spelare i Getafes trupp är nog fransmannen Mathieu Flamini, som tidigare spelat i Marseille, Arsenal, Milan

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL #3-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från fotbollseuropa.)

Pin It on Pinterest