AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Som liten ansågs han som för kort för att spela fotboll. Men han gav sig inte. Och nu är han en av Napolis allra största. Och i sommar flyger han över Atlanten för ett äventyr i Kanada. Möt Lorenzo Insigne.

”Min dröm var alltid, alltid, att spela i Napoli-tröjan på Sao Paolo”

Vad vet väl ett barn om gudar, religion, idolvördnad, när allt kommer omkring? Unge fotbollsälskande Lorenzo Insigne från Neapel såg en blixt från Rio de Janeiro vid namn Ronaldo Luís Nazário de Lima och ville vara som exakt den. Vad visste han om att den han beundrade allra mest var ett gissel för det lag han själv, hela hans familj, alla hans vänner älskade? 

Han visste givetvis inte att i hans stad fanns bara en spelare av större betydelse, en som inte bara var störst och bäst och vackrast men i princip Gud: Diego Armando Maradona från Buenos Aires i Argentina, den enda spelare pappa Insigne brydde sig om, den enda spelare han egentligen överhuvudtaget pratade om. Men det var ändå, alltjämt, Ronaldo som Lorenzo ville spela som, och det var ändå Ronaldos skor som Lorenzo bad sin pappa om. 

– ”Pappa… snälla, snälla, snälla köp Ronaldo-skorna till mig…”, varje dag, varje dag. ”Snälla, pappa, skorna!”. När jag tänker tillbaka på det är jag säker på att han nog ville döda mig, haha. För den enda spelare min pappa någonsin ville prata om var Maradona. Jag växte upp med myten om El Diego och hans storhet, och han är ju självklart en legend i hela världen… men i Napoli? I Napoli är han som en gud. Min pappa ville att jag skulle ha helsvarta skor som Maradona, du vet. Men jag sa ”nej, du förstår inte, Ronaldo är bäst!”, haha. Jag fick be om ursäkt till min pappa, och såklart till El Diego med. 

R9-skorna

Lorenzos pappa var precis som så gott som varenda levande varelse i Neapel en enorm Napoli-supporter, och Lorenzos idol Ronaldo spelade för Inter då, och han fick Napoli, och i princip alla lag han mötte att falla ihop, kollapsa, och supportrarna att så gott som gråta. Men Lorenzo var bara barnet då och visste inte bättre, och han var helt besatt av de där skorna, de silvriga med gula och blå detaljer.

– En kväll, från ingenstans, sa min pappa till mig ”kom, vi ska till butikerna”. Jag frågade varför. Han sa ”vi ska köpa dig dina skor”. Min pappa hade definitivt inte extrapengar att spendera. Men, på något sätt, så gjorde han det för mig ändå, och jag kan inte uttrycka känslan av att gå på gatorna med honom den kvällen letandes igenom alla sportbutiker i stan efter de där skorna. Den första och andra butiken hade inte skorna. Den tredje hade skorna men inte i min storlek. Vi gick runt hela stan, till fyra eller fem butiker, utan framgång. Jag minns att det höll på att bli mörkt och jag började tänka att det kanske var hopplöst. Men till slut, precis när alla butiker var på väg att stänga för dagen, hittade vi R9-skorna i den allra sista butiken, och dessutom i min storlek. Jag vet säkert – helt säkert – att om ett minne stannar med mig livet ut så är det när min pappa gav mig pengarna för skorna och sedan lådan med skorna i. Det är bättre än någon present jag någonsin fått. Det var en obeskrivlig känsla att ta på mig dem, för att jag tänkte typ ”okej, jag är kanske liten, och jag kanske kommer från små medel, och jag kanske inte är väldigt bra än… men jag har de här skorna, och geniet Ronaldo har exakt samma skor… så kanske, en dag, kan jag bli lika bra som honom”.

Debuterade för A-laget

Lorenzo Insigne föddes i Neapel 4 juni 1991 och började spela fotboll i sin hemstads stora klubb Società Sportiva Calcio Napoli som 15-åring. Vid 19 års ålder debuterade han för A-laget och i Serie A, byggde upp erfarenhet och styrka som utlånad till Cavese i Serie C resten av året, fortsatte på samma bana i Foggia i samma serie senare samma år, och tog steget upp till Pescara i Serie B året därpå. På 80 matcher i de undre serierna gjorde yttern 37 mål, och bevisade samtidigt en gång för alla att storleken som de flesta såg som ett hinder för en proffskarriär inte spelade någon som helst roll när kroppshyddan samtidigt besitter Insignes talang.

– Min dröm var alltid, alltid, att spela i Napoli-tröjan på Sao Paolo. Det fanns ingen annan dröm. Jag spelade inga andra sporter. Medan andra barn lekte med LEGO på dagis gjorde jag pappersbollar och sparkade runt som om de var fotbollar. Jag tänkte inte på något annat. Men när jag växte upp och provtränade med olika ungdomslag – Inter och Torino, även Napoli – sa scouterna alltid samma sak. Inte till mig, men till min pappa: ”vi tycker om honom, men han är en kortis”. I Italien är folk väldigt ärliga på det sättet. De avfärdade mig på grund av min längd. Efter att ha hört det från Torino när jag var 14 ville jag inte spela mer. Jag sa till min familj att det var meningslöst. Jag var för kort. Teknik, styrka, fart är sånt du kan jobba hårdare på att förbättra. Men din längd? Vad går det ens att göra? Jag sa till min pappa att det är omöjligt, jag är klar. Och han sa ”Okej, så vad ska du göra då om inte spela fotboll?”.

Toronto FC

Pappa Insigne hade rätt. Lorenzo skulle inte göra något annat. Han fortsatte spela i den lokala fotbollsskolan och när Napoli äntligen hörde av sig igen var det på riktigt. Han var förvisso inte längre, men tekniken, styrkan, farten, spelsinnet fanns redan där, och var mer än redo att utvecklas i en klubb som älskar just de egenskaperna.

– Varje gång jag går ut för att spela på San Paolo får jag gåshud för att jag tänker på vad det betyder för min familj, som älskar Napoli, och för allt min pappa gett upp för att se till att jag fortsätter. Jag vet inte vad han behövde göra för att köpa min skor men jag vet att det alltid varit svårt. Den uppoffringen sådde fröet för min dröm. Och nu får jag gå ut på planen i min hemstad, och jag tänker ”det är här världens bästa spelare spelade: det är här Maradona spelade”. Med all respekt för Ronaldo… nu när jag är äldre och vet min historia måste jag göra avbön och säga att Maradona är den största som någonsin levat. 

Lorenzo Insigne gjorde den 22 januari 2022, på det som nu heter Stadio Diego Armando Maradona, sitt 115:e mål i Napoli-tröjan, lika många som Maradona. Våren 2022 blir antagligen de sista matcherna Insigne gör i Napoli-tröjan, därefter blir han den största värvningen i MLS och Toronto FC:s historia, och de sista månaderna på hemmaplan blir ett firande av att han fått ägna större delen av sin fotbollskarriär i sitt hjärtas klubb, en tid där han har möjligheter att skriva sig in i klubbens historieböcker ytterligare, och knappa in på gamla lagkamraterna och vännerna Marek Hamšík och Dries Mertens både med mål och matcher. 

Alldeles oavsett är det omöjligt att ifrågasätta att lilla Lorenzo Insigne för evigt kommer att vara en av de allra största i en av planetens mest fotbollsfanatiska platser. 

Källor: TorontoFC.ca, Reuters, Forbes, The Players’ Tribune. 

FAKTA
Lorenzo Insigne
Född: 4 juni 1991 i Neapel, Italien
Position: Ytter
Tröjnummer: 24
Längd: 163 cm
Klubbar: Napoli (2006-2022), Cavese (2010, lån), Foggia (2010-2011, lån), Pescara (2011-2012, lån), Toronto FC (2022-)
Landslag: 53 matcher (10 mål) för Italien
Meriter: 2 italienska cupen, 1 EM-guld

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 3–2022)

Pin It on Pinterest