AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Napoli är med i guldstriden i Serie A, bland annat tack vare ligans säkraste försvar, där sista utposten heter David Ospina.

0-1 mot Empoli hemma, 0-1 mot Spezia hemma, och 1-1 mot Hellas Verona hemma, är rätt osmickrande resultat för ett lag som hoppas kunna utmana om Serie A-titeln i år. Men efter 23 omgångar är Napoli, som alltså svajat ordentligt emellanåt mot lag de ansågs kunna vifta bort relativt enkelt och således inte lyckats fånga formen kontinuerligt under säsongen 2021/22, ändå tvåa i Serie A, ändå med näst bäst målskillnad, ändå med bäst statistik bakåt. Och mycket av detta måste tillskrivas en stabil, säkerhet, ofta storspelande målvakt i David Ospina. 

Pondus och självförtroende

Efter att hans fyra år i Arsenal, en tid som resulterade i bara 79 matcher, slutade i moll, med för många små men kostsamma misstag och en osäkerhet som spred sig bakifrån i det redan försvarssvaga London-laget, lånades colombianen ut till ett Napoli som var mest känt för frejdig anfallsfotboll än defensiv stabilitet. Men väl där växte hans pondus och självförtroende, ju mer laget växte till en stabil defensiv enhet desto mer syntes Ospina som navet i det hela, och tack vare det lugna spelet med fötterna gick Ospina snabbt från utlånad rotationsmålvakt till inköpt förstamålvakt. 

Serie A:s bästa försvarslag

Med ett försvar som ofta innehåller en av de senaste årens bästa backar i Serie A i Kalidou Koulibaly, samt ständigt växande medspelare som Amir Rrahmani, Juan Jesus och Mario Rui, har Napoli hittat rätt i en lagdel som under tidigare säsonger inte kunnat mäta sig med de ljusblåas oerhörda offensiv. Men ledda av Ospina längst bak är Napoli numera Serie A:s bästa försvarslag. 

SERIE A:s BÄSTA MÅLVAKTER SÄSONGEN 2021/22

1. David Ospina, Napoli: 19 matcher, 10 hållna nollor
2. Samir Handanovic, Inter: 22 matcher, 10 hållna nollar
3. Wojciech Szczesny, Juventus: 20 matcher, 9 hållna nollor
4. Rui Patricio, Roma: 23 matcher, 8 hållna nollor
5. Lukasz Skorupski, Bologna: 22 matcher, 7 hållna nollor.

Av Özgür Kurtoglu

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 3-2022)

Pin It on Pinterest