AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Lyon är en plantskola som ständigt levererar nya världsstjärnor. Nu har den franska klubben två nya storlöften på gång. Här är Leonard Jägerskiöld Velanders spaning från GOAL #3 i år!

Karim Benzema, Anthony Martial och Alexandre Lacazette. Ja, listan på Lyonfostrade spelare kan göras lång. Som en av Europas främsta ungdomsakademier har klubben producerat talanger i världsklass genom åren. Nu har det blivit dags igen i form av superlöftena Rayan Cherki och Maxence Caqueret. Det råder ingen tvekan om att storklubben Olympique Lyonnais har sett bättre tider. Bara den här säsongen har tränare Sylvinho sparkats efter nio omgångar, laget har gått mållöst från fem hemmamatcher (PSG, Nantes, Dijon, Lille och Rennes) samt förlorat nyckelspelarna Memphis Depay och Jeff Reine-Adélaïde till långtidsskador. Men det finns också ljus i fotbollsmörkret i och med ynglingarna Cherki och Caqueret.

Bollsäker

20-årige Caqueret är en trygg och bollsäker centralmittfältare som har smugit sig in i startelvan under säsongen. Den 30 november debuterade han i Ligue 1 och det genom att spela fram till Maxwel Cornets mål mot Strasbourg (seger med 2-1). Blott två månader senare noterades han för sitt första mål i A-laget när han nätade i cupmatchen mot Bourg-en-Bresse (7-0). Därefter har han petat mer namnkunniga konkurrenter såsom Lucas Tousart och Jean Lucas.

Yngsta målskytt

Hela Frankrikes utropstecken den här säsongen heter dock Rayan Cherki. Den blott 16-årige mittfältaren A-lagsdebuterade under hösten (blev då klubbens yngsta spelare någonsin) och fick sitt stora genombrott i cupsegern borta mot Nantes i januari (4-3) när han gjorde två mål, spelade fram till de övriga två samt fixade en straff som sedermera missades. I och med det blev han även Lyons yngsta målskytt någonsin. Jämförelserna drogs direkt till forna storheter som Karim Benzema och Hatem Ben Arfa. Det återstår att se vilka karriärer Cherki och Caqueret har framför sig men det bådar onekligen gott för Les Gones.

TOPP 5 LYON-FOSTRADE SPELARE

  1. Karim Benzema, Real Madrid
  2. Alexandre Lacazette, Arsenal
  3.  Corentin Tolisso, Bayern München
  4. Samuel Umtiti, Barcelona
  5. Hatem Ben Arfa, Real Valladolid*

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #3-2020 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

* = uppdaterad till och med april 2020

Pin It on Pinterest