AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

En av Rysslands största och mest dominanta klubbar. De började på en gammal hästkapplöpningsbana och kallas för ”Hästarna”. Läs om trettonfaldiga ryska mästarna CSKA Moskva.

Idrottsföreningen CSKA Moskva bildades 1901 och föreningen har genom historien haft en mängd olika idrottssektioner, som bandy, rugby, volleyboll och vattenpolo. Än i dag finns sektioner för såväl ishockey som basket och handboll kvar. Men det är fotbollslaget som är mest känt över världen.

Fotbollssektionen grundades 1911 och är den äldsta fotbollsklubben i Ryssland. CSKA var tidigare den sovjetiska Röda Arméns centrala idrottsförening, men efter kommunismens fall och Sovjets upplösning har klubben varit privatägd. Åtminstone officiellt, för ryska försvarsdepartementet äger fortfarande en del av klubben och räknar den som en del av centralföreningen.

Dominerande klubb

CSKA, som står för Centrala Sportklubben för Armén, kallades länge för ”Hästarna”, eftersom deras första stadion byggdes på en gammal hästkapplöpningsbana i Moskva. Smeknamnet sågs som lite nedlåtande i början, men används fortfarande av vissa fans. CSKA Moskva är en av de mest framgångsrika klubbarna i historien i jättelandet i öster. Hela tretton ligatitlar, tolv cuptitlar och sex supercuper kan de räkna in i sitt prisskåp hemma på nybyggda Veb Arena. Samt Europa League-titeln från 2005, så klart, som du kan läsa mer om här bredvid.

I modern tid har CSKA varit en av de dominerande klubbarna i Ryssland. Under 2000-talet har de bara kommit sämre än tvåa i ligan sex gånger. Den senaste ligatiteln togs 2016. Förra säsongen fick de sig övertrumfade av rivalen Spartak Moskva och slutade på andraplats i ryska Premier League.

Europaspelet

Efter några enstaka deltaganden på 1970- och 80-talet har CSKA Moskva varit regelbundet återkommande i Europaspelet sedan Champions League startade 1992. Men de verkligt stora framgångarna fick vänta till 2005 när Moskvaklubben gick hela vägen till segern i Europa League efter att ha slagit ut Benfica, Partizan Belgrad, Auxerre och Parma och slutligen portugisiska Sporting i finalen.

Den enda gången CSKA har tagit sig längre än till åttondelsfinal i Champions League var 2009/2010 när Inter blev för svåra i kvartsfinalen. Förra året nosade man återigen på Europa-framgångar  då man slog CSKA ut Röda Stjärnan och Lyon i Europa League-slutspelet, men i kvartsfinalfasen föll Moskva-laget med sammanlagt 6-3 mot Arsenal.

Stjärnan

Det vimlar av tunga namn i CSKA-truppen. Rutinerade ryska landslagsmålvakten Igor Akinfejev, svenska fyrtornet Pontus Wernbloom, serben Zoran Tosic och tvillingbröderna Vasilij och Aleksej Berezutskij är bara några att nämna.

Men frågan är om inte 27-årige Alan Dzagoev ändå är största stjärnan i CSKA:s nutida trupp. Den bollskicklige mittfältaren som trivs lika bra till vänster som centralt i banan kom till Moskvaklubben redan som artonåring i november 2007 från regionen Ossetien i Kaukasus, nära gränsen till Georgien. Redan efter första säsongen blev han utsedd till årets bästa unga spelare i ligan och sågs som en av Rysslands största talanger. Sedan dess har Dzagoev varit CSKA Moskva trogen med över 230 matcher, mer än 50 mål och över 80 målgivande passningar för de rödblå.

Han har gjort 50-talet landskamper och var med i ryska truppen i både EM 2012 och VM 2014. Det finns stor chans att Dzagoev blir uttagen i truppen till sommarens EM på hemmaplan, där Uruguay, Egypten och Saudiarabien står för motståndet i grupp A.

Hemmaarenan

Länge hade CSKA sitt egna stadion LFK CSKA, men publikkapaciteten på bara 4 600 gjorde att de spelade matcher på andra arenor i Moskva. Mellan 1961 och 2000 spelade de på Grigory Fedotov Stadium, men när den revs 2007 flyttade man till Arena Khimki och Luznhniki Stadium under nära ett decennium medan den nya arenan byggdes färdigt. 10 september 2016 öppnade slutligen Arena CSKA, med plats för 30 000 åskådare och i februari 2017 fick den namnet VEB Arena efter en rysk storbank.

Tragedin

Serhiy Perkhun var 23 år gammal när han den 18 augusti 2001 ställde sig i CSKA Moskvas mål för bortamatchen mot Anzhi. Bara tre dagar tidigare hade han debuterat i Ukrainas landslag och han hade hållit nollan i hälften av de tolv matcherna han spelat för CSKA i ligan under säsongen. Han började verkligen bli ett namn på folks läppar och spåddes en lysande framtid.

I matchens 75:e minut, vid ställningen 0-0, hände det fruktansvärda. En Anzhi-spelare kom fri i straffområdet och Perkhun rusade orädd ut ur målet, som han gjort tusentals gånger förr på träningar och matcher. Men spelarna krockade huvud mot huvud. Båda svimmade av och Perkhun fördes omedelbart till sjukhus. Tio dygn senare avled han.

Tusentals människor hyllade honom på begravningen och under varje match resten av den säsongen spelade lagkamraterna i CSKA iklädda svarta sorgeband. Sedan 2001 har nummer 16 varit ett pensionerat nummer i CSKA Moskva. Dessutom ordnar klubben varje år en amatörfotbollsturnering till Perkhuns minne.

Källor: Wikipedia, goal.com, uefa.com, The Guardian.

FAKTA

CSKA Moskva
Grundades: 27 augusti 1911
Smeknamn: Hästarna, Armémännen och De rödblå
Hemmaarena: VEB Arena (kapacitet: 30 000)
Tränare: Viktor Goncharenko
Viktigaste spelare: Alan Dzagoev, Fyodor Chalov & Mario Fernandes
Kapten: Igor Akinfeev
Meriter: 1 Europa League-titel (2005), 13 ligatitlar (senast 2016) och 12 ryska cuptitlar

Av Gustav Gelin

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1-2019, faktarutan är uppdaterad till och med mars 2019)

Pin It on Pinterest