AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången plockar vi fram säldribblingen från nummer 3 år 2018!

Så här gör du:

  1. Lyft upp bollen på huvudet.
  2. Lägg den på pannan.
  3. Spring framåt, samtidigt som du fortsätter att balansera bollen på huvudet.

Utvecklades av brassetalang

Säldribblingen kanske inte skapades av brasilianaren Kerlon, men det är åtminstone han som är mest känd för tricket, som kallas ”drible da foquinha” i hemlandet. Genom att lyfta upp bollen på huvudet och studsa den där samtidigt som han löper förbi sina motståndare har Kerlon och finten fått stor uppmärksamhet, men också visat sig vara farlig. Mittfältaren åkte bland annat på en vårdslös armbåge från Atletico Mineiros Coelho i en match med Cruzeiro och blev ordentligt mörbultad. Coelho fick först 120 dagars avstängning, ett straff som senare sänktes till fem matcher.

Vad hände egentligen med Kerlon?

Som tonåring var Kerlon en talang av gigantiska mått. Han utsågs till den bäste spelaren i 2005 års sydamerikanska mästerskap för U17-landslag och värvades som 20-åring av Inter. I ett försök att kringgå reglerna för värvningar av icke-EU-spelare hamnade mittfältaren dock i Chievo, men utan att imponera något nämnvärt. Sedan flytten har Kerlon tillhört totalt elva klubbar, i länder som Japan, Barbados och USA. Idag återfinns han i tjeckiska Spartak Trnava.

Tänk på

Att det här kan vara ett farligt trick, eftersom motståndaren egentligen måste tackla dig för att komma åt bollen.

Coachen tipsar

Börja med att träna på att lägga upp bollen på huvudet när du står stilla. När du klarat det så kan du börja gå, och när du även behärskar det momentet så är det bara att börja springa. Lycka till!

YouTube

Se och lär

Sökord: Kerlon Seal Dribble

Av Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 3-2018)

Pin It on Pinterest