Annons
Annons

Han blev den yngste Premier League-spelaren någonsin när han debuterade för Fulham 2019. Nu går han skadad, men Liverpool räknar med att han ska bli en betydande spelare framöver. Här är Harvey Elliott.

Det krävs en speciell fotbollstalang, någon som passar perfekt i något redan klart, för att värvas av Champions League-mästarna. Speciellt om det mästarlaget knappt gör några värvningar, vilket klart och tydligt skickar signalen om att de inte anser sig behöva något omedelbart. När Liverpool FC gick till semester efter att ha vunnit sin sjätte Champions League-titel, mot Tottenham på Metropolitano Stadium i Madrid sommaren 2019, fanns det inga storslagna planer på nya dyra värvningar och transferbomber. Klubben visste exakt vad de behövde för framtiden och agerade därefter: erfarna målvakter som uppbackning för Alisson behövdes, utökning bland forwardskaran likaså, men det fanns även utrymme för unga talanger att plockas in för att med tiden växa in i försvaret och mittfältet.

Queens Park Rangers ungdomsakademi

En av dessa unga talanger föddes i Chertsey ett par mil sydväst om centrala London för knappt 20 år sedan. Lille Harvey Elliott sägs ha varit intresserad av fotboll så snart ett sånt intresse var möjligt för honom att ha. Lille Harvey Elliott sägs också ha älskat Liverpool så snart som det var möjligt för honom att klä sig i en matchtröja och följa en fotboll flyga omkring på en fotbollsplan. Att han anslöt till Queens Park Rangers ungdomsakademi vid åtta års ålder var inte särskilt överraskande för någon i familjen eller i bekantskapskretsen. Det var inte heller oväntat att han, strax över en handfull år senare, skrev på för Fulham FC:s ungdomsakademi och U18-lag, redan som 15-åring.

Yngst någonsin

Trots att unge Elliott inte slog igenom särskilt tidigt med moderna engelska fotbollsmått mätt, sett till det faktum att storklubbarnas akademier numera värvar spelare innan de ens hunnit fylla dubbelsiffrigt, har han än idag flera ungdomsrekord. 15 år och 174 dagar ung blev han den yngste spelaren att delta i ligacupen för Fulham, och samtidigt klubbens yngsta A-lagsspelare någonsin. Ett år senare blev han Premier Leagues yngste spelare någonsin när han gjorde ett sent inhopp borta mot Wolverhampton, 16 år och 30 dagar ung. Knappt fem månader senare blev han yngst någonsin att starta en match för sin nya klubb, Liverpool, och en månad senare blev han yngst någonsin att starta en match på Anfield, i en vild och smått fantastisk cupseger på straffar mot Arsenal.

Proffskontraktet

Det är under den sommaren, i slutet av juli 2019, som Harvey Elliotts barndomsdrömmar går i uppfyllelse. Liverpool har kontaktat Fulham, imponerande av hans spelförståelse och uttömmande spelstil, och kommit överens om att värva honom från en klubb på väg ur Premier League till en som precis vunnit Champions League. Fortfarande för ung för att skriva proffskontrakt hann Elliott representera klubben en handfull gånger under debutsäsongen innan det riktiga, stora proffskontraktet skrevs på under sommaren 2020.

– Sedan första dagen jag gick in på Anfield och på träningsanläggningen har det varit en obeskrivlig resa. Att få skriva mitt första proffskontrakt är en dröm som blir verklighet för mig och min familj. Jag ser fram emot att se vad framtiden har att utvisa och jag vill verkligen bara ge mitt allt för klubben och supportrarna. Det hände att jag stannade till där en stund på Anfield, när jag gjorde min hemmadebut mot Arsenal, och bara tog in allt. Det var väldigt känslosamt för mig. Att ha gått från att se och följa dessa spelare till att spela med den, det är en dröm. Att vara med supportrarna, att höra de sjunga ”You’ll Never Walk Alone” när vi går ut på planen, det gjorde mig tårögd.

Utlånad

Utlånad efter påskrivningen av det nya kontraktet ett år till Championship-klubben Blackburn Rovers, främst för att få mer speltid i sin unga ålder och vänja sig vid ett hårdare spel och snabbare tempo, gjorde Harvey Elliott exakt det både den nya klubben och hans huvudsakliga arbetsgivare hoppades på: stod ut, tog för sig, och lade sig på minnet hos de flesta som såg honom spela. 7 mål och 11 assist på 41 matcher, pris för årets mål i Blackburn, nominering till priset för ligans bästa unga spelare talade om för Liverpool att de gjort helt rätt som värvat Elliott. Inhoppen han gjorde för klubben innan utlåningen, där han med lätthet ersatte lagets stjärnor och passade in i lagets farliga anfallstriangel, visade tränaren Jürgen Klopp exakt det han ville se från ynglingen:

– Det är viktigt för oss att spelförståelsen för en spelare som Harvey som kommer in mellan Mohamed Salah och Trent Alexander-Arnold klickar direkt. Harvey såg riktigt bra ut där. Han tröttnade inte, han klarade presspelet, han hade bollen ofta, och försökte ta sig igenom motståndarförsvaret. Han är på rätt plats här. Han är en smart spelare.

Återvända starkare

I september 2021, efter en fin start på säsongen för sitt Liverpool, skadade Harvey Elliott sin ankel ordentligt, till den grad att operationen blev nödvändig. Liverpool har förhoppningar om att deras unge mittfältstalang ska komma tillbaka innan säsongen är över, och Jürgen Klopp i synnerhet tror på att Elliott kommer återvända starkare och hungrigare än tidigare.

– Mentalt är Harvey som en gammal själ. Han är väldigt mogen för sin ålder. Han förstod och accepterade sin skadesituation snabbt och påbörjade sin rehabilitation omedelbart. Jag gör mitt bästa för att muntra upp honom men det behövs i princip aldrig. Han har en fantastisk familj hemma, utöver den vi försöker vara för honom.

Källor: BBC Sport, GOAL.com, Talksport, LiverpoolFC.com.

FAKTA
Harvey Elliott
Född: 4 april 2003 i Chertsey, England
Längd: 170 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 67
Klubbar: Fulham (2018-2019), Liverpool (2019-), Blackburn Rovers (2020-2021, lån)
Meriter: UEFA Super Cup 2019, FIFA Club World Cup 2019, årets mål i Blackburn Rovers 2020/21

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 2–2022)

 

Pin It on Pinterest