Annons
Annons

En gigant i ordets rätta bemärkelse, med en segerrik historia som få ens kan närma sig, men som inte översatts i framgångar utanför hemlandet, in i modern tid.

GRUNDANDET

28 februari 1904 möttes en grupp som kallade sig för Catataus medlemmar i föreningen Associação do Bem, sammanlagt 24 personer, i ett bakrum på Farmácia Franco on Rua de Belém med ett mål: att starta en social och kulturell fotbollsklubb som de ville döpa till Sport Lisboa. Grundarna bestämde sig för att klubben skulle klä sig i rött och i vitt, att deras sköld skulle bestå av en bild på en örn tillsammans med en fotboll och mottot ”E pluribus unum” (En av många).

Den nygrundade klubben spelade sin första match 1 januari 1905, men de första årens många viktiga vinster kunde inte dölja de dåliga operativa förutsättningarna, som den usla jordplanen Terras do Desembargador de spelade på. Som konsekvens flyttade åtta spelare till Sporting Clube de Portugal 1907, och med det föddes en av fotbollsvärldens största rivaliteter.

13 september 1908 tog Sport Lisboa över Grupo Sport Benfica efter att klubbarna kommit överens, och klubbnamnet byttes till Sport Lisboa e Benfica som står sig än idag. Trots sammanslagningen fortsatte klubbarna att arbeta med sitt på eget håll: Sport Lisboa bidrog med fotbollslaget liksom identitetsmarkörerna, som tröjfärgen och örnsymbolen och mottot, medan Grupo Sport Benfica hade hand om planen Campo da Feiteira och bidrog med klubbdirektörerna och klubbhuset. Ett cykeldäck lades dock till i skölden för att representera Grupo Sport Benficas främsta sport, och sammanslagningen såg till att tillströmningen av nya medlemmar tilltog och cementerade dess framgång.

REKORD-BENFICA

Om vi vänder historieböckernas blad till nutid så finns det oerhört mycket att ta hänsyn till och skriva om: Sport Lisboa e Benfica började nämligen med en enkel idé och förvandlades till något alldeles särskilt och unikt, en gigant rentav. Benfica har vunnit Primeira Liga, den portugisiska ligan, rekordmånga 37 gånger, nio gånger fler än rivalen Porto. De har vunnit Taça de Portugal, den portugisiska cupen, rekordmånga 26 gånger. De har vunnit Taça da Liga, den portugisiska ligacupen, rekordmånga 7 gånger. Benfica har sammanlagt vunnit 81 inhemska troféer, och utöver det även Europacupen/Champions League två gånger, och är i princip den största klubben i portugisisk fotbollshistoria.

Under 2014 blev Benfica den första klubben någonsin att uppnå en portugisisk trippel genom att vinna Primeira Liga, Taça de Portugal, och Taça da Liga. Fram till säsongen 2019/20, alltså i skrivande stund, är Benfica ensamma om att ha vunnit en Primeira Liga och Taça da Liga-dubbel, en bedrift de upprepat fyra gånger. Benfica är den enda klubben i Portugal som lyckats försvara varje stor inhemsk titel de vunnit, i samtliga turneringar, och även det enda laget från landet som blivit europeiska mästare två år i följd. Alla dessa bedrifter är förklaringen till varför Benfica slutade 12:a på FIFA:s Club of the Century-lista, och varför de är 7:a på UEFA:s klubbranking genom alla tider.

FLEST MEDLEMMAR I VÄRLDEN

Utöver alla dessa framgångar är Benfica nästan unikt backade i supporterleden också. De är sitt lands mest populära klubb, trots stor och långvarig rivalitet med två andra storklubbar som Porto och Sporting. Enligt en UEFA-studie från 2012 sägs hela 47 % av landets fotbollsälskare hålla på Benfica, vilket även gör Benfica till den europeiska klubb som har högst procent av supportrar i det egna landet.

De uppges ha närmare 14 miljoner supportrar världen över och 230 000 medlemmar. En studie från 2006, godkänd av Portugals nationella institut för statistik, hävdar att 5,5 miljoner av dessa var i Europa, varav 4,7 miljoner i Portugal, 3,8 miljoner i Mocambique och 2,7 miljoner i Angola, över 1 miljon i USA och Kanada medan resten finns i Brasilien, Venezuela, Karibien, Indokina, Australien, och Indien.

Dessa supportrar kallas ”benfiquistas”. De sjunger klubbens hymn i början av varje match, ibland under matcherna. De kallar klubben för ”O Glorioso”, den lysande. I vissa länder har det sedan 1952 funnits Casas do Benfica, det vill säga Benfica-hus, där medlemmar möts för kulturella eller sociala eller bara sportsliga tillställningar. Varje klubbhus har rätt till 50 röster i klubbens val, där en klubbpresident väljs in för en mandatperiod på fyra år.

Medlemmarna utgör klubbens största styrande organ, som kan delta i allmänna sammankomster, komma med förslag, skriva motioner, delta i debatter, och tilldelas positioner eller funktioner inom klubben. Har du varit medlem i 25 år som vuxen, således medlem sedan 18 års ålder fram till 43, har du även rätten att kandidera för presidentskap i klubben. Vid senaste räkningen 30 juni 2019 har Benfica 233 228 registrerade medlemmar.

Källor: Diário de Notícias, FIFA.com, maisfutebol.iol.pt, RSSSF.com, GOAL.com, SAPO.pt, FPF, SLBenfica.pt.

FAKTA
Sport Lisboa e Benfica
Grundades: 28 februari 1904
Smeknamn: As Águias (Örnarna), Os Encarnados (De röda), O Glorioso (Den lysande)
Hemmaarena: Estádio da Luz (kapacitet: 64 642)
Tränare: Bruno Lage
Kapten: Jardel
Viktigaste spelare: Rafa, Alejandro Grimaldo, Pizzi
Meriter: 37 Primeira Liga-titlar, 26 Taça de Portugal-titlar, 7 Taça da Liga-titlar, 2 Europacup-titlar

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 2-2020)

Pin It on Pinterest