AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången kikar vi på tvåfotsdribblingen!

Så här gör du:

  1. Ha bollen och motståndaren framför dig.
  2. Dra ena benet åt sidan och slå bollen mot samma håll med andra foten.
  3. Rör bollen och dig själv snabbt framåt, förbi motståndaren.

En vanlig dribbling

Tvåfotsdribblingen är enkel och effektiv, och man kan därför ofta se den användas på match. Eftersom den bara innehåller en touch med insidan av varje fot är den lätt att genomföra, och man kan ha bra kontroll på bollen under hela genomförandet.

Messi-favorit

Lionel Messi står sällan för de spexigaste finterna, men han är istället tvåfotsdribblingens mästare. Med sina snabba fötter, låga tyngdpunkt och perfekta bollbehandling är han nästan ostoppbar när han flyttar bollen från ena foten till den andra och sticker förbi sin försvarare, ibland flera gånger i rad.

Använd på två olika sätt

Till skillnad från till exempel överstegsfinten så kan tvåfotsdribblingen användas på två klart olika sätt. Dels kan du komma undan från en aggressiv tacklande motståndare som försöker ta bollen från dig, dels kan du finta bort passiva försvarare som väntar på att du ska ta första steget.

Tänk på

Att inte få bollen för långt ifrån dig vid det andra tillslaget, när du ska fortsätta förbi din motståndare!

Coachen tipsar

Tvåfotsdribblingen låter, och är, enkel, men det behövs rätt tajming för att få den att fungera optimalt! Öva på att göra den både åt höger och vänster.

YouTube
Se och lär
Sökord: Tvåfotsdribbling

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 2–2020)

Pin It on Pinterest