AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

HJK mot resten i Finland!

På 90 säsonger av Veikkausliiga, den finska högstaligan för professionell fotboll, har 30 olika klubbar korats till mästare minst en gång vardera. En av dessa klubbar, den som heter Helsingin Jalkapalloklubi och i folkmun är känd som HJK, har vunnit ligan hela 30 gånger av 90. När exakt en tredjedel av ligasäsongerna i Finland alltså har slutat med att de blåvit-randiga från huvudstaden plockat hem guldet är det lätt hänt, till och med oundvikligt, att mycket av den finska fotbollens historia för alla andra klubbar i princip handlat om att försöka slå HJK: endast tre gånger under 2010-talet firades guld på annat håll i Finland.

SÄSONGEN 2020

Efter att KuPS tagit sin sjätte ligatitel säsongen 2019, den första sedan 1976, satte HJK stopp för vidare skrällar och vann 2020 års Veikkausliiga med sju poängs marginal ner till Inter Turku och just KuPS. När titelstriden ännu var vid liv under sommaren 2020 förlorade HJK mot slutgiltiga tvåan FC Inter Turku, som avslutade säsongen med plusstatistik gentemot HJK. Men sedan tog det två månader innan HJK förlorade igen, denna gång med 4-3 i ett livligt Helsingfors-derby mot HIFK. Ingen mäktade med HJK:s tempo och poängskörd, och huvudstadsklubben kunde segla iväg för att bärga sin 30:e ligatitel.

REKORDMANNEN

Allra bäst när det kommer till att göra mål i Veikkausliiga har en ryss varit, och det i överlägsen stil: Valeri Popovitch kom till Finland först 1992 när han lämnade Spartak Moskva och flyttade till Tampere och TPV. Förutom några månader i Danmark och ett år i holländska Heerenveen var Popovitch trogen finländsk fotboll och spelade i en handfull klubbar till karriärens slut 2012, framför allt i FC Haka där han gjorde 170 mål på 323 matcher. Hans målrekord på 166 mål på 395 matcher är mer än någon annan någonsin mäktat med.

LEGENDAR ATT LÄGGA PÅ MINNET

Med en professionell fotbollskarriär som påbörjades redan som 16-åring har nu 31 år gamla Akseli Pelvas, idag hemmahörande på Åland och IFK Mariehamn, hunnit med att representera en ansenlig mängd olika fotbollsklubbar: ett par sejourer i HJK:s reservlag som ung, tre utlåningar från HJK till IFK Mariehamn, KuPS, och SJK som sedan även blev nästa klubbadress, en vända i svenska Falkenbergs FF, innan det bar hemåt till HJK. Vad är det som gör Pelvas så speciell då, och inte bara en fotbollens dussinman? Jo, ingen har vunnit Veikkausliiga lika gånger som honom, hela åtta gånger mellan 2009 och 2018. Pelvas är således en finsk fotbollslegendar, och en av HJK:s största spelare någonsin.

MESTA MÄSTARNA

  1. HJK (30 titlar)
  2. FC Haka (9 titlar)
  3. HPS (9 titlar)
  4. TPS (8 titlar)
  5. HIFK (7 titlar)

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 2-2021.)

Pin It on Pinterest