AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Sommaren 2018 var Harry Maguire startspelare när England nådde sina största mästerskapsframgångar på nästan 20 år. 2019 blev han världens dyraste mittback när han lämnade Leicester City för Manchester United. Hur tog sig en lovande spelare i mängden och ett stort fotbollsfan hela vägen dit?

Den kanske snabbaste vägen för fotbollsspelare att nå supportrarnas hjärta är genom att visa att man är en del av fansen, att man lika gärna skulle kunnat stå bredvid dem på läktaren och sitta på platsen bredvid på tåget, bussen eller flyget till bortamatcherna.

Långt innan Harry Maguire blev världens dyraste försvarsspelare eller gjorde VM-mål för engelska landslaget var han bollpojke på favoritklubben Sheffield Uniteds stadium Bramall Lane och brukade också följa lagets framfart från läktaren.

Det var också där, på den rödvita sidan av fotbolls- och industristaden Sheffield, som Maguires karriär sedan började ta fart. Som tioåring började han spela ungdomsfotboll i Sheffield United och flyttades upp i A-laget som 18-åring 2011. Trots sin unga ålder blev Maguire, med sin tunga fysik, distinkta huvudspel och underskattade passningsfot snabbt en av lagets viktigaste spelare och vann priset som lagets bästa tre år i rad. När han till slut lämnade klubben, för Hull 2014, var det med sorg i hjärtat.

– Sheffield United var allt jag kände till då. Jag var så älskad av fansen och jag kommer aldrig glömma hur stödjande de var.

Stöttepelare

Fortfarande idag hörs Maguire prata om Sheffield United – ”The Blades” – i intervjuer, och tv-kameror har upptäckt honom i klacken på derbyn mot Sheffield Wednesday (som Maguires pappa håller på). Klubben har onekligen en speciell plats i den jättelika backens hjärta. Även om det faktiskt var i efterföljande Hull och, framför allt, Leicester som han tog klivet upp bland de riktigt stora brittiska försvararna just nu.

Framför allt i det senare laget växte Maguire ut till en stöttepelare i defensiven, särskilt under den förra säsongens andra halva, under tränaren Brendan Rodgers.

– Harry är en speciell spelare, har Rodgers sagt. Självklart vill vi inte förlora honom. Och inte bara är han en toppspelare, han är en bra kille också. Trots att intresset för honom från andra klubbar varit stort har han varit extremt professionell.

800 miljoner

Till slut gick det dock inte för Rodgers och Leicester att behålla sin guldklimp, särskilt inte när buden började hamna på närmast bisarra nivåer. När Maguire lämnade Leicester för United, Manchester alltså, inte Sheffield, i somras hamnade slutsumman runt 800 miljoner kronor, högre än vad någon annan försvarsspelare kostat tidigare. Ett överpris tyckte kanske många, samtidigt har Maguire med sin storlek och tyngd, i kombination med större tekniskt kunnande än många verkar vilja ge honom credit för, egenskaper som ett defensivt sårbart och självförtroendeskadat United verkligen behövde och var beredda att betala just då.

Maguire själv hade sett fram emot att nå upp till någon av topp-sex-klubbarna och inte minst just Manchester United.

– Det är en fantastisk klubb, som jag alltid sett upp till. När du är ung drömmer du som brittisk spelare alltid om att gå ut på arenor som Old Trafford och nu får jag göra det.

I och med flytten blir Maguire en viktig pusselbit i den föryngrings- och ombyggnadsprocess som Manchester United, under Ole Gunnar Solskjaers ledning, genomgår. Trots att det är en av världens största och rikaste klubbar har ju framgångarna, med något undantag, uteblivit de senaste åren.

– Det är ett ungt lag vi har nu och vi har stora ambitioner när vi ser framåt. Vi måste börja vinna pokaler igen och det är något som tränaren vill att vi ska klara av att göra.

Vid sidan av sina fysiska och tekniska kvaliteter förväntar sig säkert också United att Maguire ska bidra med ledaregenskaper och tävlingsinstinkt. Något som Maguire har med sig från barndomen. Genom att ständigt spela mot sina äldre bröder lärde sig Maguire att aldrig vika ned sig.

– Jag blev tidigt väldigt tävlingsinriktade. Jag och mina bröder spelade hela tiden i trädgården. Och när vi inte spelade så bråkade vi om detaljer i spelet.

Imponerande fjärdeplats

Precis som i fallet med Sheffield United var Maguire ett stort fan innan han fick chansen i det engelska landslaget. När ”Three Lions” kvalade in till det misslyckade EM 2016 (med den fiaskoartade åttondelsförlusten mot Island) stod Maguire bland fansen på läktaren. Bara två år senare, under förra sommarens VM i Ryssland, stod han på planen i stället.

Som det mesta i Maguires karriär har utvecklingen i landslaget gått snabbt. Steget från nykomling till nyckelspelare var förvånansvärt kort. Maguire debuterade i den sista kvalmatchen till VM 2018, mot Litauen, i slutet av 2017. När turneringen i Ryssland började efterföljande sommar var Maguire helt plötsligt en av lagets mest hyllade spelare på vägen fram till en imponerande fjärdeplats.

– Bara att bli inkallad till truppen var en märklig känsla, att sen dessutom få göra den resan vi gjorde, hela vägen fram till semifinal, tillsammans med killarna i laget och med fansens stöd, det var fantastiskt. Det var en livsförändrande upplevelse som fick mig att vilja ha ännu mer, att spela på en ännu högre nivå. VM var en stor upplevelse för mig.

Lagspelare

VM-turneringen var också ett bevis för, ett sista kvitto på, att Maguire klarar sig också i världstoppen.

– Jag känner att jag har fått större självförtroende och blivit mer bekväm i den omgivningen. Erfarenhet är viktigt och jag har lärt mig stegvis, från ungdomsfotbollen och senare i League One, Championship och Premier League. Jag har kunnat ta det stegvis. Det har hjälpt mig att kunna hålla huvudet kallt och förstå vem jag är som spelare. Jag tror att jag, först och främst, är en lagspelare, jag ger allt för laget. När jag kom till United kändes det som att det var den inställningen jag framför allt kommer bidra med.

Maguires lugn och tuffhet kommer kanske bli viktigast på Uniteds defensiva planhalva, men det kan bli avgörande även i den andra delen av planen. Fråga Sverige bara. När Maguire mäktigt lyfte från marken och nickade in det första målet i fjolårets VM-kvartsfinal var det ett strålande exempel på vilken anfallskraft han kan vara på fasta situationer.

Hörnan som ledde till målet kom från Ashley Young, idag en av Maguires lagkompisar i United, precis som landslagskollegor som Jesse Lingard och Marcus Rashford. En förutsättning för att Maguire snabbt skulle kunna acklimatisera sig till United.

– Jag känner redan manga av killarna i United och jag tror det kommer hjälpa mig att hitta min plats i klubben och på planen. Marcus, Jesse och Ashley var alla med mig i VM och vi hade kul ihop. Jag ser fram emot att se vad vi kan göra tillsammans i klubben också.

Källor: Daily Mail, MUTV, Daily Star, The Telegraph.

FAKTA
Harry Maguire
Född: 5 mars 1993 i Sheffield, England
Längd: 194 cm
Position: Mittback
Tröjnummer: 5
Klubbar: Sheffield United (2011-14), Hull (2014-2017), Swansea (2015, lån), Leicester City (2017-19), Manchester United (2019-)
Landslag: 22 landskamper (1 mål) för England

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 2-2020)

Pin It on Pinterest