Annons
Annons

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare.

Månadens lektion:
Panenka-straffen

Så här gör du:
1. Lägg bollen på straffpunkten och backa några meter.
2. Löp mot bollen.
3. Istället för att slå den till vänster eller höger så ger du den bara en lätt touch, så att bollen går i en båge mitt i målet. Målvakten har då förhoppningsvis slängt sig åt fel håll.

Föddes i EM-finalen 1976
Att Panenka-straffen heter som den heter beror på Antonin Panenka, som spelade i forna Tjeckoslovakiens landslag under sin tid som aktiv. Tricket presenterade han faktiskt i EM-finalen 1976, där han lyckades grundlura den västtyske målvakten Sepp Maier. Målet i straffsparksläggningen innebar även att Tjeckoslovakien vann matchen och guldet. Snacka om kyla!

Kallas för ”skeden” i Italien
Många kända spelare har försökt sig på att slå en Panenka-straff, och en del har lyckats. Bland de kända exemplen har vi framförallt Francesco Tottis i EM 2000, Zinedine Zidanes i VM-finalen 2006 och Andrea Pirlos under EM 2012. I Tottis och Pirlos hemland Italien kallas dock inte knepet för ”Panenka”, utan heter istället ”il cucchiaio” (skeden).

Tänk på
Att det är en riskfylld straff att slå – om målvakten står kvar i målet så riskerar du att se rätt löjlig ut.

Coachen tipsar
Många målvakter försöker läsa straffläggarens blick precis före skottet för att se var det ska hamna, så lura målvakten lite extra genom att kolla ett par gånger åt ena hållet.

YouTube
Se och lär
Sökord: Best Panenka Penalty Goals

 

Pin It on Pinterest