AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han är en av världens bästa mittbackar. Men den röriga situationen i Napoli innebär nog att han flyttar på sig i sommar. Var hamnar Kalidou Koulibaly?

Väldigt många människor som får frågan om vad de skulle kunnat bli om de inte fått det yrke de har tänker stort. Astronaut, sångare, politiker, uppfinnare. Där brukar ribban ligga. Inte för Kalidou Koulibaly.

– Om jag inte hade varit fotbollsspelare hade jag förmodligen varit en försäkringssäljare, berättade han för Gazzetto dello Sport förra året.

Det kan tyckas en smula fantasilöst, men också ganska logiskt. Klart en försvarsspelare skulle kunna tänka sig en alternativ karriär som en försäljare av skydd. I ett offensivt viktat Napoli, fyllt av rörliga mittfälts- och anfallstrixare, är det Koulibaly som skyddat bakåt, som stått för säkerheten när så många andra tagit risker för att ta sig framåt. Med sina ytterst vältränade 189 centimeter har Koulibaly under sina år i Napoli vuxit fram till en av världens individuellt sett bästa mittbackar. Få, om ens någon, storvuxna centertankar slår honom fysiskt, inte särskilt många rörliga forwards slår honom i löpdueller.

Dragkamp

Allt fler har upptäckt det under den period då Napoli gått från ett italienskt topplag i mängden till Juventus kanske främsta utmanare om ”scudetton”. De senaste transferfönsterna har därför en rejäl dragkamp pågått. I ena änden av repet: i stort sett alla de europeiska storklubbarna. I den andra: ett i sammanhanget betydligt mindre Napoli. I mitten: Kalidou Koulibaly.

I de allra flesta fall blir dragkamper med så på pappret ojämna förutsättningar inte särskilt utdragna, men Napoli har, med den färgstarke ägaren Aurelio de Laurentis i spetsen, hållit emot. Än så länge i alla fall.

När till och med Barcelona-rykten började surra omkring den fransk-senegalesiske försvararen fick Koulibaly gå ut och dämpa oron bland Napoli-fansen.

– Jag har varit i Neapel i fem år och jag är väldigt glad över att vara här. Min familj trivs. Varje år kämpar vi för att vinna en titel och vi har en stor fanskara som alltid följer oss och förtjänar det bästa. Jag hoppas vi kan ge den något speciellt den här säsongen.

FAKTA
Kalidou Koulibaly
Född: 20 juni 1991 i Saint-Dié-des-Vosges, Frankrike
Längd: 189 cm
Position: Mittback
Tröjnummer: 26
Klubbar: Metz (2009-12), Genk (2012-14), Napoli (2014-)
Landslag: 38 landskamper (0 mål) för Senegal

Läs hela artikeln i GOAL #2-2020.

Av Mattias Dahlström

Pin It on Pinterest