AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL nummer 2 i år gick vi igenom alla lagen som tagit sig till åttondelsfinal i Champions League. Lilla Villarreal slog ut Juventus och ställs nu mot Bayern München i kvartsfinalen.

Det finns två väldigt olika men sammanbundna sätt att se på Villarreal Club de Fútbol och dess historia i den moderna fotbollen: fram till Europa League-triumfen 2020/21 var de ett litet uppstickarlag från utanför en storstadsförort som emellanåt seglade upp och tog, som mest, en silvermedalj hem. Bästa meriten i La Liga är en andraplats, liksom i Segunda División, och de har inga inhemska cupframgångar; men, fram till 1998 hade Villarreal från utanför Valencia inte ens spelat i den spanska högstaligan, och därefter har de vunnit UEFA Intertoto Cup två gånger, slutat tvåa i La Liga och UEFA Super Cup en gång, och vunnit Europa League.

Bägge beskrivningar är sanna, och bägge slutsatser likaså: Villarreal är en ytterst liten klubb som på knappa 80 år nått få framgångar, men en klubb med väldigt stora muskler för sin storlek som på 25 år lyckats med bedrifter mycket större klubbar ofta misslyckas med. De är gnetiga att möta, taktiskt spetsiga, och trots det tillräckligt målfarliga när det behövs, som för att slå ut Atalanta, de senaste årens stora målmaskiner i Champions Leageu. Villarreal är svårlästa och blir en utmaning för vem som helst i årets slutspel.

GOALS RANKING: 13

+
Det känns nästan som ett skämt att Unai Emery lett sina lag till hela fem Europa League-finaler och lyckats vinna fyra. All bollbegåvning åsido: i Champions League-slutspelet är Villarreals främste vapen deras tränares taktik i cupspel.


Villarreal spelar inte gnistrande, frejdig, underhållande, eller särskilt spännande fotboll, både för att laget kan sina begränsningar och för att de tror på att hårt arbete är vägen till vinst. Det räcker inte långt mot Europas toppklubbar.

CHAMPIONS LEAGUE-HISTORIA:

Inga titlar, som bäst har man nått semifinal säsongen 2005/06.

KURIOSA

”El Submarí Groguet” eller ”El Submarino Amarillo”, det vill säga ”De gula ubåtarna”. Otroligt nog har klubbens smeknamn hängt med nästan lika länge som referensen, den till The Beatles klassiker ”Yellow Submarine”, funnits: i en tredjeliga-match började en grupp supportrar spela den då nya hitsingeln på en skivspelare, varpå en blick ut på lagets gula tröjor ledde till en ramsa till låtens melodi om att Villarreal är den gula ubåten.

5 VIKTIGASTE SPELARE:

  1. Daniel Parejo
  2. Etienne Capoue
  3. Arnaut Danjuma
  4. Pau Torres
  5. Gerónimo Rulli

TRÄNAREN

Under sejourerna i Frankrike och England som tränare för PSG och Arsenal fick pressen runt klubbarna det att låta som att Unai Emery inte kan särskilt mycket, eller att han helt enkelt var ett andraval för klubbarna som egentligen ville ha andra – större – namn. Men ingen annan tränare har vunnit Europa League lika många gånger som Emery, som i alla fyra av sina senaste jobb lett sina lag till medaljer. För regerande EL-mästarna Villarreal är Emerys kunskaper guld värda, även om CL-motståndet är av det svårare slaget.

Pin It on Pinterest