AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL nummer 2 i år lade vi fokus på lagen som spelar åttondelsfinal i Champions League. Så här skrev vi om österrikiska Red Bull Salzburg, som fick 1-1 mot tyska giganten Bayern München i första mötet!

En liten överraskning i årets Champions League-gruppspel var att Red Bull Salzburg lite oväntat lyckades ta sig vidare från sin grupp, där Lille, Sevilla och Wolfsburg fanns med. I första matchen inledde Salzburg med 1-1 borta mot Sevilla, innan man slog franska mästarna Lille med 2-1 i den andra omgången. I de kommande två omgångarna skulle Wolfsburg stå för motståndet och Salzburg fortsatte att kriga på; de vann hemmamatchen med 3-1, men de förlorade returmötet i Tyskland med 2-1. I den näst sista omgången skulle Red Bull-laget möta Lille på bortaplan, och förlorade med 1-0. Nu var Salzburg tvungna att ta poäng hemma mot Sevilla i den sista omgången för att säkra andraplatsen och avancemang från gruppen. Matchen slutade 1-0 till österrikarna efter en händelserik match där Noah Okafor till slut avgjorde. Sevillas Jules Koundé blev dessutom utvisad.

I åttondelsfinalen hamnade Red Bull Salzburg i den oseedade potten eftersom de slutade tvåa i sin grupp, och kunde därför bara bli lottade mot gruppettorna. De blev först lottade mot Liverpool, som nog får ses som ett av de svåraste lagen att få möta. Men i den nya lottningen blev Salzburg istället ställda mot tyska giganterna Bayern München, som så klart också är ett av de bättre lagen. Vi tror nog att Red Bull Salzburg får tacka för sig, iallafall för den här Champions League-säsongen.

GOALS RANKING: 16

+
Har ett ungt och spännande lag som spelar en fin, anfallsinriktad fotboll.


Har lite för lite rutin i truppen. Hade behövts ett eller två tunga namn för att inge lite lugn i spelet.

CHAMPIONS LEAGUE-HISTORIA:

Inga titlar, aldrig tagit sig förbi gruppspelet.

KURIOSA

De tre senaste säsongerna har Red Bull Salzburg lyckats kvalificera sig för Champions League. Men Salzburg har tidigare haft stora problem att ta sig till den prestigefyllda turneringen. Sen Red Bull tog över klubben år 2005 har misslyckandena avlöst varandra. Det började år 2005 när klubben blev utslagna av Valencia i den tredje kvalrundan och fortsatte två år senare när Salzburg återigen blev utslagna i den tredje kvalrundan, denna gång av Shakhtar Donetsk. År 2009 och 2010 blev de hemskickade av israeliska Maccabi Haifa och Hapoel Tel Aviv i den avgörande playoff-matchen. Den sämsta insatsen kom år 2012, när Salzburg blev utslagna av FC Dudelange från Luxemburg i den andra kvalrundan. Åren därpå har Red Bull-laget fått se sig utslagna av Fenerbahce, Malmö FF två gånger om, Dinamo Zagreb, Rijeka och Röda Stjärnan. Till slut tog sig klubben till Champions League genom att undvika kvalspelet helt och bli direktkvalificerade, eftersom CL-vinnarna 2018/19 Liverpool redan kvalificerat sig genom sin inhemska liga.

5 VIKTIGASTE SPELARE:

  1. Karim Adeyemi
  2. Rasmus Kristensen
  3. Brenden Aaronson
  4. Noah Okafor
  5. Andreas Ulmer

TRÄNAREN

Den 1 juli 2021 presenterade RB Leipzig Jesse Marsch som ny huvudtränare för klubben, efter att Julian Nagelsmann lämnat för Bayern München. Red Bull Salzburg behövde därmed också en ny coach och presenterade 33-åringen Matthias Jaissle som ny huvudtränare samma dag. Han hade tidigare tränat Red Bull Salzburgs U-18 lag och FC Liefering, och även varit assisterande tränare i Bröndby. Han var även en del av den tränarstab som var med och tog Hoffenheim från den tyska tredjedivisionen till Bundesliga. Red Bull har etablerat sig som en av de främsta klubbarna när det kommer till att producera och få fram riktigt bra tränare. Trots att de inte alltid är lokala produkter, lyckas de oftast snappa upp de bästa taktiska och nytänkande tränarna utifrån en specifik modell.

Champions League-genomgången författades av Özgür Kurtoglu, Tony Ernst, Gabriel Ernst, Mattias Dahlström  och Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 2–2022)

Pin It on Pinterest