AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Lyons Tino Kadewere kom till klubben efter spel i Djurgården i Sverige och Le Havre i Ligue 2. Leonard Jägerskiöld Velander lägger luppen över OL:s nya stjärnskott.

Efter förra säsongen, när Olympique Lyon hade missat spel i Europa för första gången sedan 1996, tvingades klubben rensa i truppen för att skära ner lönerna. Spelare såldes för närmre en halv miljard kronor men storstjärnorna stannade. Memphis Depay flyttade inte till Barcelona, Houssem Aouar blev sin moderklubb trogen och Moussa Dembélé återvände inte till de brittiska öarna. Således var Les Gones briljanta offensiv intakt från sommarens semifinalplats i Champions League. Lägg därtill att den kamerunska landslagsanfallaren Karl-Toko Ekambi köptes loss från Villarreal för att krydda Lyons redan starka offensiv.

Okänd zimbabwier

Trots dessa stjärnor är det faktiskt en annan, mindre känd pjäs, som har stulit rubrikerna. Den relativt okända zimbabwiern Tino Kadewere. Visserligen har Ekambi spelat sitt livs kanske bästa fotboll samtidigt som Depay har fortsatt agera som den storstjärna han är men den 24-årige Kadewere har inte ryggat för det. Snarare tvärtom. I det återigen anfallsglada OL (tränare Rudi Garcia har fått rätt på taktiken i ligaspelet till slut) har den forna Le Havre-spelaren Kadewere frodats. Efter att han fick chansen har han inte gjort någon besviken.

Avgjorde derbyt

Höjdpunkten under hösten var när Kadewere avgjorde derbyt mot St. Étienne med bägge målen i 2-1-segern. En insats som sköt honom rätt in i supportrarnas hjärtan och direkt in i startelvan. En plats som han inte har släppt trots att den tidigare skyttekungen Moussa Dembélé har suttit på bänken. En minst sagt imponerande start för en spelare som tidigare huserat i allsvenskan (Djurgården) och Ligue 2 (Le Havre).

TOPP 5 AFRIKANSKA SPELARE I LIGUE 1

  1. Karl Toko Ekambi, Lyon & Kamerun
  2. Andy Delort, Montpellier & Algeriet
  3. Gaël Kakuta, Lens & Demokratiska Republiken Kongo
  4. Idrissa Gueye, PSG & Senegal
  5. Zinedine Ferhat, Nîmes & Algeriet

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 2-2021.)

Pin It on Pinterest