Annons
Annons

Inledde karriären som ytterback. Ratad av storklubb som 15-åring. Men just i dag anses Ederson vara en av världens bästa målvakter och firar stora framgångar i Manchester City. Här är hans historia och vägen till toppen.

Ratad av São Paulo som 15-åring och nära att ge upp. Men skam den som ger sig. I dag är han nog glad att det blev en fortsatt fotbollssatsning, Ederson Santana de Moraes. Fast han brukar bara gå under förnamnet Ederson.

Kampen med Alisson

Nu har han hunnit fylla 26 år och räknas redan som en av världens bästa målvakter. I landslaget går han en kamp mot kompisen Alisson Becker om platsen mellan stolparna, samma målvaktsduo som det senaste året kamperat om Premier League-titeln. Ederson för sitt Manchester City och Alisson för Liverpool.

En duell han gillar och som triggar Ederson till att bli bättre.

– Han är ett år äldre och har fått spela mer i landslaget, men det är bara positivt med konkurrens och att vi pushar varandra. Det är häftigt att två brasilianare står i de bästa Premier League-lagen också, menar Ederson.

Men det var aldrig någon självklarhet att det skulle bli fotboll för Ederson. I alla fall inte på en professionell nivå. Drömmen fanns där från den dagen han först rörde en boll och fann kärleken till sporten. Men han visste att vägen till toppen var lång.

– Jag började spela fotboll ute på gatan med mina kompisar i Brasilien. Jag var barfota och det var normalt att jag inte hade några naglar kvar när jag kom hem. Jag älskade verkligen min barndom. Det var mycket glädje, mycket fotboll. Där började min passion.

Började på gatan

Det var ute på gatan bland kompisarna som Ederson fick störst lärdom under sina tidiga år. Något organiserat fotbollsspel fanns inte tal om förrän han fyllt elva. Det var inte enkelt att få till eftersom det tog två timmar av dagen att ta sig till och från träningen. Men Ederson var beredd att testa. I hopp om att nå drömmen.

– Det var komplicerat och svårt. Det var långa resor men all dedikation och allt hårt jobb har lönat sig i dag. Men det fanns tider då det inte bara var glädje, jag ska inte säga annat.

Ederson kom till storklubben São Paulo och det var alltså där han först bekantade sig med organiserad fotboll. En stor omställning från spelet på gatan, men det var också då Ederson insåg att utespelare kanske inte var optimalt.

– Jag startade faktiskt som ytterback. En jättesvår position eftersom man måste komma ifatt alla duktiga och snabba yttrar och anfallare. Jag hade problem med det, säger Ederson.

– En dag sa jag till min coach att jag ville testa som målvakt. Jag gjorde en träning, tog en del skott och det kändes bra. Sedan dess har jag blivit kvar i målet.

Tuffa beskedet

Men karriären gick inte spikrakt för Ederson. Efter några år i São Paulo ringde telefonen hemma hos familjen. Ederson själv var inte hemma, hans mor svarade och fick beskedet.

– Det var klubben som meddelade att jag inte kunde spela kvar. Hon visste inte hur hon skulle berätta det, och jag minns att jag blev väldigt upprörd och ledsen när jag fick höra det. Samtidigt så var det tur att familjen fanns där och trodde på mig. De sa att jag inte skulle ge upp och fortsätta jaga drömmen.

Ederson vände tillbaka till en lokal fotbollsakademi i en mindre klubb. Och ibland visar det sig att även det kan ge eko runt om i fotbollsvärlden så länge man presterar. Efter bara en månad hörde storklubben Benfica av sig. Vips så satt Ederson på ett flyg och skulle representera en av Europas största klubbar.

– Det är ju allas dröm. Att jag fick chansen så tidigt är svårt att ta in, men jag hann inte tänka så mycket. Det var väldigt spännande. Sedan var det enkelt att komma in i livet i Portugal eftersom språket och kulturen liknar Brasilien. Det svåra var att vara ifrån familj och vänner vid så ung ålder, men jag hade alltid tät kontakt vilket var hjälpsamt, säger Ederson.

Ersatte Julio César

Innan det stora genombrottet i Benfica några år därpå, skulle Ederson ta några andra avvikande vägar. En säsong i Ribeirão i andradivisionen för att komma in i seniorfotbollen följt av ett par fina säsonger i Rio Ave. 2015 kom han tillbaka till Benfica och debuten i A-laget minns han väl.

– Julio César blev skadad på träning och hans otur blev min lycka. Det var ett derby och vi kunde gå upp i serieledning, så jag kastades rakt in i en viktig match. Jag minns att Julio peppade och sa att jag bara skulle gå ut och köra. Allt gick bra och till slut vann vi titeln den säsongen.

Det var framför allt den efterföljande säsongen i Benfica, 2016/17, som Ederson blomstrade rejält. Han gjorde storartad succé och målades upp som en av världens mest lovande målvakter. Snabbt knackade Manchester City på dörren, och flyttlasset gick till Storbritannien.

Trivs i Premier League

Inte heller där har Ederson tyckt att det blivit en stor omställning. Trots den stora förändringen när det gäller klimatet.

– Det klart det är kallare än vad jag är van vid, men generellt har det varit enklare än jag trott att komma in i Premier League. Det andas fotboll här och finns otroligt faciliteter. Strukturen och Manchester City som klubb är otrolig. Det går inte klaga på någonting.

För tio år sedan blev han ratad av São Paulo. Nu har Ederson gått från att vara tämligen okänd till att, redan som 26-åring, räknas in bland de allra främsta i världen på sin position.

– Jag trodde kanske inte att jag skulle få chansen att spela på den här nivån så tidigt i min karriär. Vi spelar fantastisk fotboll och tränaren (Pep Guardiola) ställer väldigt höga krav. Men jag njuter av livet här och känslan är att både jag och laget blir bättre hela tiden. Jag vill utmana de bästa och vinna så mycket som möjligt.

Och kanske kan han vinna handskarna som förstamålvakt i landslaget också.

– Jag ska fortsätta ge Alisson en match, säger Ederson.

Källor: FourFourTwo, The Guardian, UEFA & Wikipedia.

FAKTA
Ederson Santana de Moraes
Född: 17 augusti 1993 i Osasco, Brasilien
Längd: 188 cm
Position: Målvakt
Tröjnummer: 31
Klubbar: São Paulo (2008–2009), Benfica (2009–2017), Ribeirão (lån, 2011–2012), Rio Ave (lån, 2012-2015), Manchester City (2017-)
Landslag: 9 landskamper (0 mål) för Brasilien
Meriter: 2 Premier League, 1 FA Cupen, 2 Primeira Liga, 1 Copa América

Av Adam Pinthorp

Pin It on Pinterest