Annons
Annons

Londons mest vinstrika förening och en av Englands största klubbar. Vi presenterar Arsenal.

Grundandet

1 december 1886 samlades ammunitionsarbetare i Woolwich i sydöstra London för att grunda föreningen som fick namnet Dial Square, med David Danskin som dess första kapten. Döpt efter kärnan i Royal Arsenal-komplexet, där kungadömets arméers vapen producerades, tog det bara en månad för föreningen att istället ta namnet Royal Arsenal Football Club.

Den nybildade fotbollsklubben vann sina första titlar 1890 och 1891, de enda under dess inledande år i den södra delen av huvudstaden, kort därefter blev de den första London-baserade professionella klubben. När de 1893 bolagiserades byttes klubbnamnet och med det följde officiellt inträde i The Football League, men när vapentillverkarnas ekonomi fallerade gjorde publiksiffrorna detsamma och andra klubbar växte fram i staden närmade sig kring 1910 det som nu hette Woolwich Arsenal konkurs.

Affärsmännen Henry Norris och William Hill började engagera sig i klubben och påbörjade ett arbete med att försöka flytta den helt: 1913 flyttade klubben till nybyggda Arsenal Stadium i kvarteret Highbury i norra London, året efter förkortades klubbnamnet till The Arsenal, 1919 röstade The Football League för att flytta klubben till den nya förstorade First Division, och vid 1920 började namnet för klubben i officiella dokument att skrivas ut som endast Arsenal. 

Chapman

Med en ny stadion att kalla sitt hem och fotbollen i den högsta engelska ligan började publiken sakteligen hitta tillbaka, publiksiffrorna som uppnåddes på gamla Manor Ground fördubblades snabbt på Highbury, och Arsenal fann sig så småningom på en betydligt stadigare ekonomisk grund. Därmed fanns även en annan budget att röra sig med, andra sorters fotbollssatsningar som nu var fullt möjliga att genomföra. Men den affär som skulle visa sig förändra Arsenal Football Club fullständigt handlade inte om att värva spelare.

Tack vare klubbens nya läge i norra London, tack vare Arsenal Stadium och den nya ekonomi som medföljde, lockades Huddersfield Town-managern Herbert Chapman 1925 till att ta över Arsenal. Förändringarna han förde med sig skulle förvandla Arsenal till en helt annan klubb. Chapman såg till att Arsenal-trogne före detta spelaren Tom Whittaker fortsatte i klubben som tränare, och skulle senare även han bli titelvinnande manager och skriva en bok med det passande namnet The Arsenal Story, och förändrade klubbens träningsregim.

Chapman såg över en klubb som kunde lägga stora pengar på stora talanger och tjäna in det utan problem tack vare succéartad försäljning av såväl biljetter som matchprogram. Utanför fotbollsplanen såg Chapman till att Arsenals ikoniska vita ärmar blev en del av matchtröjan, att tröjnummer började användas, han var inblandad i att en tunnelbanestation i närheten döptes till Arsenal, och att Highbury fick bland de första strålkastarljusen i ligan samt estetiskt tilltalande Art Deco-läktare.

Den fotbollsmässiga succé Chapman upplevde med Huddersfield, en FA Cup-titel och två ligatitlar, lyckades han upprepa innan hans plötsliga död 1934. Efter hans död tog Joe Shaw och George Allison över med hans fotbollstankar som karta: de vann ligatitlar 1934, 1935, 1938 samt FA Cupen 1936. Men idéerna han sjösatte i Arsenal skulle leva vidare likväl omedelbart som långt in i framtiden. 

Wenger

Den andra stora innovatören, den kanske störste eleganten, som burit ansvaret att leda Arsenal är mannen som lett klubben längst i dess historia och vunnit flest titlar. I 22 år ledde Arsène Wenger, Le Professeur, klubben som han sedermera skulle älska och hålla mer kär än han enligt egen utsago aldrig gjort något annat. Han vann sju FA Cup-titlar, rekord för en och samma tränare. Han vann Premier League med klubben tre gånger, varav den mest anmärkningsvärda innebar att Arsenal titulerades The Invincibles och tilldelades en gyllene Premier League-trofé för att de gick hela säsongen 2003/04 utan att förlora, och samtidigt höjde rekordet i antal matcher utan förlust i den engelska högstaligan till totalt 49 i följd.

Med Arsène Wenger var Arsenal som sämst sexa i ligan och utslagna i Champions League-åttondelsfinal, där många låga titellösa år avslutades med tre FA Cup-titlar och ökad frustration på grund av lagets inkonsekventa spel och Wengers envishet samt vägran att anpassa sig till en fotbollsvärld som lärt sig så mycket av honom men utvecklat hans idéer vidare. Som bäst blev de den engelska fotbollens enbart andra obesegrade ligamästare, och Wenger gav själv Arsenal en idé om hur fotboll ska spelas, hur vacker den kan vara, hur den kan vara konstnärlig och flytande och samtidigt en offensiv naturkraft. Han utvecklade, precis som Chapman, fotbollen i termer av modernitet, men med idéer om hur scouting kan skötas och spelarnas individuella träning och att fotbollen är en världssport som bör behandlas och anpassas därefter.

Framtiden

Säsongen 2018/19 rymmer Arsenal anfallsstjärnor som Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang, Henrikh Mkhitaryan, Alexandre Lacazette, och försvarstalanger som Rob Holding, Lucas Torreira, Héctor Bellerin, och tvåvägsspelare som Aaron Ramsey, Mattéo Guendouzi, Ainsley Maitland-Niles, utöver erfarna landslagsmän i en trupp överladdad på talang från 14 länder: en helt vanlig verklighet byggd på den grund av Arsenal som Chapman byggde och som Wenger förädlade.

Säsongen 2018/19 är Arsenal alltjämt en av fem klubbar i världen som tjänar mest pengar, och Englands tredje mest värdefulla klubb. I sitt första år utan Arsène Wenger på 22 år leder Unai Emery laget med förhoppning om att kunna ta nästa steg som Arsenal så tydligt är redo för. Förutsättningarna för en gyllene framtid finns där för Arsenal, så länge klubben fortsätter blanda tålamod med gedigna och hårt vunna segrar.

Källor: arsenal.com, Deloitte, Forbes, The Arsenal History, whoscored.com, BBC.

//FACTS-HEADLINE//

FAKTA

Arsenal Football Club
Grundades: 1 december 1886
Smeknamn: The Gunners
Hemmaarena: Emirates Stadium (kapacitet: 59 867)
Tränare: Unai Emery
Viktigaste spelare: Mesut Özil, Pierre-Emerick Aubameyang, Laurent Koscielny
Kapten: Laurent Koscielny
Meriter: 13 ligatitlar, 13 FA Cup-titlar, 2 Ligacup-titlar, 15 Community Shield-titlar, 1 Cupvinnarcup-titel

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL #12-2018)

Pin It on Pinterest