AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Ajax 19-årige mittback är ordinarie i holländska landslaget och i princip samtliga storklubbar i Europa är sugna på att köpa över honom. Lär känna Matthijs de Ligt.

– Han ser ut som någon som gjort detta i sex eller sju år, väldigt mogen för sin ålder med en fysik som liknar någon som är så många år äldre. Han är också väldigt stark med bägge fötter, har en väldigt lång räckvidd med sitt passningsspel, är bra på huvudet, kan göra mål, och är en väldigt stark ledare i backlinjen redan vid 18 års ålder. Han blev en del av A-laget förra året och har sedan aldrig blickat bakåt.

Det är inte små ord från en av alla legendarer som ständigt finns kring och inom Amsterdamsche Football Club Ajax använder sig av för att beskriva en medlem av klubbens alla ständigt återkommande och påfyllda talangpool, men självfallet betyder det än mer när legendaren ifråga är klubbens nuvarande VD och dåtida fyrfaldiga ligamästare och Champions League-vinnare Edwin van der Sar. 

Och när spelaren utvecklats så som Matthijs de Ligt gjort, som knappast ser ut att vara de knappa 18 år han är när han springer omkring bestämt och resolut på Johan Cruijff Arena, är det inte särskilt konstigt alls att klubbens många legendarer är väldigt nöjda med vad de sett från honom. Trots sin ringa ålder är den 188 cm långa mittbacken redan en startspelare i Ajax, en silvermedaljör i Europa League, och landslagsman: det är alltså inte överdrivet oväntat, inte särskilt konstigt alls, att Matthijs de Ligt är en av den europeiska fotbollens mest eftertraktade spelare.

Gå framåt

– De Ligt har allt. Han försvarar nästan helt själv. Han är överallt men släpper sin man vid rätt tillfälle. Jag älskar att se honom spela.

Så säger Ajax-legendaren Frank de Boer.

– Det som är så bra med Matthijs är hans naturliga överlägsenhet trots att han bara är 18 år. De flesta pojkar i hans ålder är inte så långt i utvecklingen som han är, utvecklingen han går igenom är otrolig.

Så säger Ajax-legendaren Ronald de Boer, tvillingbror till Frank. 

Matthijs de Ligt gör sitt för att försäkra sig om att hans framsteg sker på rätt sätt. I träning jobbar han för att farten han besitter, en nyckel i en snabbt föränderlig fotbollsvärld som bygger alltmer på fart, inte förminskas av hans styrketräning, som bidrar starkt till att han trots de unga åren kan mäta sig med större och starkare motståndare. Att röra sig mer effektivt och ta större löpsteg för att nyttja kraften han har i kroppen har varit en del av träningen, liksom att öka hans rörlighet för att bättre anpassa sig till vilken sorts motståndare hans Ajax än ställs mot.

Av lovorden att döma, av hans fokus på fysisk förbättring att döma, går han framåt i rask takt på sätt som alla fotbollstränare hoppas att alla spelare gör. Men de Ligt har även visat att han är stark mentalt och redo för att ta sig an större och större utmaningar.

A-landslaget

Efter spel för Nederländernas landslag från U15-nivå via U16 och U18 upp till U19 på bara två år, när han knappt hunnit fylla 17, var det dags att få spela med riktiga Oranje: A-landslaget. I en måstematch i VM-kvalet mot Bulgarien valde dåvarande huvudtränaren Danny Blind att spela de Ligt från start. 45 minuter senare fick De Ligt lämna planen, nästan allt som möjligen hade kunnat gå fel briserade i ansiktet på det nederländska laget, 17-åringen gjorde två kostsamma misstag som ledde till två ouppnåeliga mål, och mardrömmen var verklighet för en talang som där och då höll på att suddas ut i samma veva som tränare Blind fick lämna sitt uppdrag.

Men bara några månader senare, egentligen ännu kortare än så, visade de Ligt hemma i Amsterdam att misstagen var så gott som en engångsföreteelse, eller åtminstone att han lär sig väldigt snabbt efter sina misstag och visar på nästan omedelbar förbättring. I en välspelad förlustmatch mot England i mars 2018 gjorde han återigen bra ifrån sig. I matchen därefter, mot Europamästaren Portugal, spelade Nederländerna fullständigt ut sina motståndare och vann med 3-0, efter två assist från de Ligt, som dessutom såg till att inga storstjärnor överhuvudtaget ens fick ett skott på mål att ta med sig hem.

Efter den inledande förlusten i nyligen hopkokade UEFA Nations League mot Frankrike fick de Ligt visa upp sig på hemmaplan igen, hemma på Johan Cruijff Arena, när ett krisartat Tyskland fortsatte krisa efter ett kris-VM: bredvid resolute förebilden Virgil van Dijk var de Ligt återigen stabil med ett ungt och hungrigt Nederländerna spelade så som den lilla stora fotbollsnationen skrivit sig i fotbollshistoria för att spela och till slut vann med 3-0.

Uppmärksamhet

Eric Abidal är nyfiken på vad de Ligt kan tillföra FC Barcelona, klubben han nu är klubbdirektör för. Paris Saint-Germain fick upp ögonen för honom när Patrick Kluivert var klubbdirektör där, Pavel Nedved har sett till att de Ligt inte lämnar Juventus radar, Bayern München ökade sitt intresse efter den oavgjorda matchen mot Ajax i Champions League, Tottenham och Manchester City spejar även de från varsitt hörn, medan Liverpool gärna ser de Ligt bredvid Van Dijk på Anfield.

Marc Overmars, klubbdirektör i Ajax, säger att de Ligt under inga omständigheter lämnar klubben i januari 2019 och att uppmärksamheten runt honom är smickrande, men hoppas också att starta ett budgivningskrig när så många storklubbar är efter ännu en Ajax-talang. När de Ligt själv får frågor om sin framtid, om vilka klubbar han föredrar över andra, har han piggt svarat ”Ajax! Det är vanligt, de här ryktena: tidningarna behöver skriva något”.

Han har inga planer på att lämna Amsterdam så snart efter att han skrivit ett kontrakt som håller honom hos klubben fram till 2021, allra minst stanna säsongen ut i klubben han tillhört sedan sju års ålder, och njuter av att spela i ett lag som under tränare Erik ten Hag lyser upp med sitt spel som påminner om gångna generations talangfyllda spelare och spelsätt. Så som Matthijs de Ligt spelar kommer rykten fortsätta florera och storklubbar fortsätta knacka på. Han har inte bråttom. Och han trots allt nyligen bara 19 år fyllda.

Källor: ajax.nl, uefa.com, Voetbal Centraal, soccerway.com, TalkSPORT, The Independent, goal.com.

FAKTA

Matthijs de Ligt
Född: 12 augusti 1999 i Ledertorp, Nederländerna
Längd: 188 cm
Position: Försvarare
Tröjnummer: 4
Klubbar: Ajax (2008-)

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades i GOAL #12-2018)

Pin It on Pinterest