Annons
Annons

Freiburg är på väg uppåt – det har Özgür Kurtoglu tittat närmare på i vår senaste Big Five-genomgång.

På Dreisamstadions läktare under 1990-talet sjöngs det om att stadions svartvit-klädda lag, Sport-Club Frieburg, var notoriskt svajiga, med ironiska och självmedvetna ramsor som ”We go down, we go up, we go into the UEFA Cup!”. Det är sådant supportrar till klubbar som vunnit Zweite Bundesliga håller sig sysselsatta med. Men, när hemmet sedan 1953 ska överges i förmån för nybyggda SC-Stadion, står Freiburg i en mycket ovan position: efter oavgjort i ligapremiären borta mot Arminia Bielefeld och hemma mot Leipzig, men också två vinster mot tippade topplag som Borussia Dortmund och Wolfsburg, är SC Freiburg inte bara Bundesliga-trea efter nio omgångar, men också fortfarande obesegrade.

Ett lagspel

Freiburg har bara gjort 15 mål, det är mellan nio och 19 mindre än lagen före dem i serien. Men de har å andra sidan också bara släppt in sex mål, lägst i ligan och två mindre än serieledande Bayern München. De har heller inga spelare i närheten av toppen av varken skytteligan eller assistligan såhär långt in i säsongen. Precis alla siffror talar alltså om att Freiburgs succé hittills, med strax under en tredjedel spelad av säsongen, handlar om ett lag och ett lagspel som sitter ordentligt och ger resultat.

3-4-3-uppställning

Det är en 3-4-3-uppställning som sliter tillsammans upp och ner för planen med mittfältare som pressar motståndarlaget innan de hinner fram till mittlinjen, ledda defensivt och framåt av spelare om Philipp Lienhart och trotjänarna Nicolas Höfler samt Christian Günter i defensiven, medan Lucas Höier styr det offensiva; samtliga med mellan en handfull år och ett årtionde i den svartvita tröjan, som sliter år in och år ut här liksom tränaren Christian Streich, som styr sitt lag med försvar i fokus och kräver slit för tröjan över vinst i varje match av sina spelare, precis så som han gjort i Freiburg sedan 1995 i olika tränarroller.

OBESEGRADE LAG I TOPP 5-LIGORNA EFTER 9 OMGÅNGAR

  1. Napoli, 8 vinster, 1 oavgjord
  2. Milan, 8 vinster, 1 oavgjord
  3. Liverpool, 6 vinster, 3 oavgjorda
  4. Freiburg, 5 vinster, 4 oavgjorda

Av Özgür Kurtoglu

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL nummer 12-2021)

Pin It on Pinterest