Chelsea har fått en tysk anfallare som är van vid att ösa in mål. Nu ska han lära sig den nya omgivningen i Premier League. För att därefter lyfta de blå från London till nya höjder.
Det är inte alltid det lättaste att anpassa sig till en ny miljö som fotbollsspelare. För Timo Werner, som i somras flyttade från RB Leipzig till Chelsea, kom insikten om skillnaden mellan Bundesliga och Premier League redan i den första omgången när hans nya klubb ställdes mot Brighton. Den tyske anfallaren är knappast någon knatte – Werner mäter 1, 80 i strumplästen – men kände sig ändå som en liten plutt i jämförelse med den Brightonbacklinje han ställdes mot, bestående av Ben White, Lewis Dunk och Adam Webster.
– Jag har aldrig spelat mot tre försvarare som är så här långa, stora och massiva, konstaterade Werner efter segermatchen, där Werner inte tillhörde till målskyttarna.
Försvararnas fysik är heller inte den enda skillnaden mellan den tyska fotbollen och den brittiska.
– Fotbollen här är väldigt snabb, betydligt snabbare än den tyska. Dessutom spelar lagen här på fler olika sätt och spelsystem. Många spelar med fem- eller trebackslinje, en del har fyra försvarare, som vi. En del vågar pressa högt som Brighton gjorde mot oss, andra försvarar djupt. Å andra sidan vill jag inte att vi anpassar oss, matcherna ska handla om hur vi spelar. Och vi vill behålla bollen så mycket som möjligt,
Tysk målspruta
Werners första tid i Chelsea handlade mycket om att anpassa sig till de nya förutsättningarna, samtidigt som fansen, med tanke på hans rykte och prislapp, förväntade sig snabba resultat. När målskyttet inte omedelbart kom igång, kom det en del kritik och antydningar om att Werner var en utpräglad kontringsspelare och bara kunde briljera om han fick stora ytor att utnyttja sin snabbhet på. Något han viftar bort.
– Det var inte som att alla lag i Bundesliga pressade högt så att jag kunde springa in bakom deras försvarare när vi väl fick tag i bollen. Det var inte så jag gjorde 28 mål förra säsongen. Tio, tolv lag i ligan spelade lågt mot Leipzig och jag lyckades ändå.
För det är ju saken med Timo Werner: han gör mål. Oavsett motstånd, oavsett förutsättningar, oavsett försvararnas storlek. På 127 matcher i Leipzig blev det 78 stycken, och då ska man dessutom komma ihåg att han långtifrån alltid var spjutspets, han utgick relativt ofta från en ytterposition. Werner är ännu en ”bomber”, ännu en tysk målspruta i fotspåren efter Gerd Müller, Jürgen Klinsmann och Miroslav Klose.
Känslan för att hitta målet hittade han tidigt. Redan under tonåren började Werner ösa in mål, inte sällan i lag där han var några år yngre än med- och motspelarna. Hemligheten? Ett smart planerat belöningssystem signerat Werners pappa Günther.
– Pappa brukade köpa godis till mig om jag gjorde mål. Det fick mig att vilja göra fler. Jag älskar att göra mål helt enkelt.
Gå ut skolan
Werners framfart under ungdomsåren gjorde honom snart hett eftertraktad bland tyska storklubbar. Werner valde att stanna hemma i Stuttgart. Inte ett särskilt svårt val när man betänker att VfB Stuttgart är en av landets allra bästa plantskolor och därmed en alldeles strålande plats för att börja arbetet med att gå från talang till fullfjädrad elitspelare. Först skulle han dock gå ut skolan, ett löfte han gett sin mamma.
– Skolan var en tuff kamp, men jag klarade den. När jag skrev på för Stuttgart var jag 17 och det hade varit så lätt att strunta i slutet av gymnasiet och fokuserar helt och hållet på fotbollen, men mamma ville verkligen att jag skulle slutföra utbildningen. Så här i efterhand är jag ganska stolt över att jag gjorde det.
Stuttgart var ett klubbval som på sätt och vis speglat hela Werners karriär. Talangfabriken i sydvästra Tyskland ses av många som en utmanarklubb som ibland, när de får fram en särskilt stark generation ungdomar, kan hota de tyska giganterna.
När Werner flyttade vidare till RB Leipzig var den nya klubben också en som skulle utmana jättarna. Visst, Leipzig hade uppbackning från ett visst energidrycksföretag, men klubben var på väg upp i Bundesliga för första gången och ingen kunde, trots allt, räkna med att den skulle ta sig till Champions League-spel på bara några år.
Chelsea är så klart en etablerad storklubb på ett helt annat sätt, men har också – fram till den senaste sommarens storshopping – legat lågt de senaste åren och inte riktigt kunnat hota om Premier League-titeln.
Det var dags
Werner är nu tveklöst en av spelarena som ska göra att ”The Blues” ska kunna sikta allra högst upp igen. Tillsammans med landsmannen Kai Havertz, av många ansedd som hela Europas mest spännande unga talang när han skrev på för Chelsea i somras, är Werner tänkt att bli Chelseas stora offensiva hot de närmaste åren.
Flytten till en annan liga och en, RB Leipzig får ursäkta, större klubb var naturlig. Det var dags, helt enkelt.
– I Leipzig hade jag blivit den bästa Timo jag kunde bli och jag hade lärt mig väldigt mycket, men nu var det rätt läge att säga: ”Okej, jag vill prova något nytt, utanför Tyskland.”
Att Werner hamnade i det mörkblå Londonlaget kom annars lite som en överraskning. Efter ett drygt år av uppenbart flörtande mellan Werner och Liverpool, inklusive tränare Jürgen Klopp, var nog de flesta ganska övertygade – inklusive Werner, Klopp och Liverpool – om att Werner skulle flytta till de regerande mästarna.
Covid-viruset och den skakiga ekonomin klubbarna fått som en följd gjorde dock att Liverpool drog öronen åt sig. Och Chelsea kunde smyga in och locka till sig Werner. En faktor i det var tveklöst managern Frank Lampard.
– På många sätt var han den främsta anledningen. Vi pratade länge om vilket system han ville använda mig i, hur han vill spela och var han ser mig i systemet. Han är en väldigt trevlig människa och var tydlig med att han inte bara ville ha mig som spelare utan också utveckla mig som människa. Nu känner han mig dessutom lite bättre, och det börjar klicka mellan oss.
Källor: The Guardian, chelseafc.com, Bundesliga.com, The Chelsea Chronicle, sporf.com.
FAKTA
Timo Werner
Född: 6 mars 1994 i Stuttgart, Tyskland
Längd: 180 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 11
Klubbar: VfB Stuttgart (2014-2016), RB Leipzig (2016-2020), Chelsea FC (2020-)
Landslag: 49 matcher (22 mål) för Tyskland*
Av Mattias Dahlström
(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 12–2020)
* = Uppdaterat till aktuella siffror 12/4 2022