Annons
Annons

Han fostrades i Real Madrid, har öst in poäng i Bundesliga och värderas redan som en av de bästa på sin position. Nu har Achraf Hakimi anslutit till Inter och är redo att ta nästa kliv i karriären. Jag vill hjälpa Inter att ta tillbaka ligatiteln”, säger han.

Han kallas för ”Arra” av de som står honom nära, men vi fotbollsbetraktare har lärt känna honom som Achraf Hakimi. Innan han fyllde 22 hade Hakimi hunnit representera Real Madrid, Borussia Dortmund och Inter. Tre av Europas största klubbar. Bara det en bedrift i sig.

Men vi tar det från början. Achraf är född i Madrid men representerar Marockos landslag. Han kallar Madrid för hem, men ser sig också som marockan, eftersom hans föräldrar kommer från det nordafrikanska landet och flyttade från storstaden Casablanca till Madrid. De växte upp under tuffa omständigheter.

– De flyttade till Spanien för att bygga ett bättre liv. För att få mer trygghet i vardagen och en ljusare framtid. De kom från områden där det knappt fanns jobb och de behövde anstränga sig enormt hårt för att klara sig. Jag har inga ord för att beskriva mina föräldrar, de är stora förebilder för mig, säger Achraf Hakimi.

Valde Marocko

För Achraf fanns möjligheten att välja mellan Spanien och Marocko när det gällde landslaget. Trots vissa påtryckningar från det spanska hållet, föll valet ändå på Marocko.

– Jag hade kontakt med spanska förbundet när jag var yngre och jag hade samtal med min agent och min familj. Men jag kände mer för Marocko. Jag är stolt att representera landslaget.

Att han däremot skulle börja spela fotboll direkt och sedermera hamna i Real Madrid var långt ifrån självklart. Achrafs mamma hade andra planer för sin son. Åtminstone till en början.

– Hon försökte få in mig på judo och simning. Men jag fick säga till henne att det är fotboll som gäller.

Kontaktades av Real Madrid

Hakimi inledde sin fotbollsbana i klubben Colonia Ofigevi. En lokal klubb från stadsdelen Getafe. Efter bara något år i Colonia Ofigevi skrevs han in i Real Madrids ungdomsakademi. Detta efter att ha blivit kontaktad av klubben.

– Jag trodde det var en lögn när pappa berättade att han hade fått en brev från Real Madrid. Men det var sant. De bjöd in mig och jag lyckades övertyga under min provträning med klubben.

Debuterade under Zidane

Redan som 7-åring började Hakimi representera Real Madrid. Detta var 2006. Elva år senare, efter många imponerande år i ungdomslagen, gjorde han A-lagsdebut.  Då under Zinedine Zidanes ledning.

– Jag kommer alltid känna tacksamhet gentemot Zidane. Han behandlade mig väldigt bra.

Achraf Hakimi spelade totalt 17 matcher för Real Madrid säsongen 2017/18. Framför allt som högerback. Han gjorde två framträdanden i Champions League samma säsong, där Real Madrid gick hela vägen och vann turneringen. Han blev därmed förste marockan att lyfta den ädlaste av troféer på klubblagsnivå.

Säsongen därpå ingick han inte i huvudstadsklubbens planer utan lånades i stället ut till Dortmund för att få speltid. Men frågan är om någon hade kunnat ana utvecklingen.

Blev en poängmaskin

I en lite mer framskjuten position på Dortmunds högerkant exploderade Hakimi. Under två säsonger i Bundesliga-klubben stod Hakimi för 12 mål och 17 assist. Ett ruskigt imponerande facit. Snabbheten, fräckheten, kombinationsspelet och förmågan att både göra mål själv och sätta den avgörande passningen till lagkamraterna. Achraf Hakimi hade utvecklats till en modern högerspringare av högsta rang.

– Jag har alltid varit offensiv och det klart att det gynnade mig att spela lite högre upp i planen. När jag började spela fotboll i ung ålder lirade jag mest anfallare, och jag har spelat som offensiv ytter i tonåren. Så för mig har det hela tiden känts naturligt. Jag utvecklades på många sätt i Dortmund, menar Hakimi.

Värvades av Inter

Trots framgången i Dortmund och valde Real Madrid att inte satsa på Hakimi. När Inter dök upp som ett alternativ och presenterade 40 miljoner euro tackade Real Madrid ja och sålde Hakimi.

– Så många stora spelare har representerat Inter. Det känns ärofyllt att vara en del av klubben, säger Hakimi och delger att Inter-tränaren Antonio Conte som ofta använder sig av offensiva vingspelare, hade en stor del i övergången.

– Jag pratade med Conte innan jag skrev på och vi hade ett väldigt bra samtal. Han berättade om min roll och att han gillade mig som spelare. Det känns alltid bra att ha en tränare som tror på dig.

Stor karriär framför sig

Han har nyss blivit 22 år, men är redan en av de främsta på sin position, har redan spelat ett världsmästerskap för Marocko och dessutom hunnit bli pappa själv. Det känns som Achraf Hakimi varit med väldigt länge, men ska utvecklingen fortsätta i samma takt som under de senaste tre åren är det här bara början på en riktigt stor karriär. Målsättningen i Inter är tydlig. Han ska vara delaktig i att den blåsvarta Milano-klubben ska återta tronen i Italien.

– Jag vill hjälpa Inter att ta tillbaka ligatiteln igen. Det var ett tag sedan och det är dags nu.

Källor: El País, Marca, Bundesliga, Transfermarkt & Soccerway.

FAKTA
Achraf Hakimi Mouh
Född: 4 november 1998 i Madrid, Spanien
Längd: 181 cm
Position: Ytter
Tröjnummer: 98
Klubbar: Real Madrid (2006-2020), Borussia Dortmund (2018-2020, lån), Inter (2020-)
Landslag: 28 matcher (2 mål) för Marocko
Meriter: 1 Champions League, samt utsedd till Afrikas bästa unga spelare 2018 & 2019

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 12–2020)

Pin It on Pinterest