AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Han har nyss fyllt 19 år, men med ett femårskontrakt med Chelsea är det han som ska vara med och leda dem in i en ny storhetsperiod. Möt unge anfallaren Callum Hudson-Odoi.

– Jag kommer inte säga saker som är högtravande men med hans talang kan han vara tongivande för detta lag, och han kan vara tongivande för England. Han kan visa här i Chelsea, klubben som han tog sig igenom ungdomsakademin hos, att han kommer att bli en spelare i världsklass, för jag tror verkligen att han kan det. Jag kommer att lägga mycket omsorg och uppmärksamhet på honom för att få honom att stanna, och jag kommer att säga vad jag tycker utan falska påståenden för att få honom att stanna. För att jag tror att han kan bli en enorm spelare för oss.

– Klubben har gjort så mycket för mig och jag är så tacksam för det. Beslutet jag tog var ett väldigt bra sådant för mig och för min familj. Vi kände och tänkte allihop att detta är rätt klubb att vara en del av. Jag har varit här hela mitt liv, så det finns ingen anledning att ändra på det än. Min mamma och min pappa är glada där de är och jag är glad där jag är.

UEFA bestraffade

Väldigt länge såg det ut som att dessa två citat, hämtade från den levande Chelsea-legendaren samt numera huvudtränaren Frank Lampard och unga supertalangen Callum Hudson-Odoi under olika skeden av fotbollsåret 2019, aldrig skulle få skäl att sägas. Om allt hade gått som Chelsea hade hoppats, från supportrar till tränarstab och spelare liksom ledning och ägare, skulle omständigheterna som gjort att Lampard och Hudson-Odoi överhuvudtaget är i varandras närhet aldrig ens ha skett. Tanken var nog aldrig att Antonio Conte bara skulle leda laget i två år, eller att en Premier League-titel samt en FA Cup-titel inte skulle räcka för att leda laget längre, eller att ersättaren Maurizio Sarri skulle få tacka för sig en Europa League-titel till trots. Tanken var nog aldrig heller att Chelsea skulle hantera sina kontrakt med utländska spelare under 18 år så illa att UEFA bestraffade klubben med transferförbud i två fönster, där det första tog plats under sommaren och totalt förändrade hur klubben behövde närma sig lagbygget.

Buden höjdes

Under sommaren fick 24 spelare lämna Chelsea Football Club. Lagets särdeles bästa spelare, åtminstone den mest offensivt framgångsrika och samtidigt en ledarfigur, Eden Hazard såldes till Real Madrid. Ytterligare 28 spelare lånades ut. På det fick Chelsea alltså inte värva in spelare. Men Callum Hudson-Odoi ansträngde sig Chelsea för att behålla, i princip oavsett vad det skulle kunna kosta. Flera klubbar följde hans flytt upp till A-laget, flera klubbar fortsatte följa hans framsteg under första säsongen som A-lagsspelare, och när hans kontrakt höll på att gå ut var det framför allt Bayern München som var där och ville plocka ännu en ung stortalang till sin trupp. Buden höjdes, Chelsea visste inte hur eller vad de skulle göra, och i januari 2019 lämnade Hudson-Odoi själv in ett önskemål om att få lämna klubben. Strax över ett halvår senare hade han dock kommit överens med klubben han anslöt till som sjuåring att han, nu 18 år, gärna stannar de kommande fem åren också.

Första målet

Det har gått snabbt för unge Callum, det här med proffskarriären. Så sent som i december 2017 debuterade han för Chelseas A-lag i ligacupen. Månaden därpå vankades FA Cup-debut, tre dagar senare kom Premier League-debuten. Första matchen från start kom i Community Shield i augusti 2018, första målet kom i Europa League i november 2018. Efter att han passat till bägge målen i en FA Cup-match i januari 2019 började den där transferkarusellen på riktigt, som ledde till att Hudson-Odoi själv undrade om han inte skulle tjäna på att lämna sin moderklubb vid blott 18 års ålder för att matcherna under Sarris ledning inte blev så många som han själv hoppades. Men med facit i hand, 24 matcher i den fulla debutsäsongen och fem mål däri trots att säsongen slutade tidigt på grund av en hälskada, hade han redan hunnit göra ett litet avtryck. Tillräckligt för att övertyga Chelsea om att det är där han hör hemma.

Ungt Chelsea

Säsongen 2019/20 började uruselt för Londons mörkblåa lag med en stjärnsmäll borta mot Manchester United, men efter åtta omgångar hänger de ändå på toppen på sin femteplats. Hudson-Odoi har inte hunnit spela mycket, men med ett mål och tre assists på totalt fyra matcher i Premier League, ligacupen, och Champions League har han visat att han är rätt unge man att ge chansen till att leda ett ungt Chelsea längst fram i banan. 

Källor: The Athletic, Guardian, Sky Sports, The Sun, Wikipedia.

FAKTA
Callum Hudson-Odoi
Född: 7 november 2000 i Wandsworth, England
Längd: 177 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 20
Klubbar: Chelsea (2007-)
Landslag: 2 landskamper (0 mål) för England

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 12-2019)

Pin It on Pinterest