Annons
Annons

Måltorka och ifrågasatt i landslaget. Hyllad och älskad i klubblaget. Raheem Sterling fortsätter att vara den engelska spelare som delar den engelska fotbollspubliken i två läger. Kan han ta nästa steg upp nu? Och kommer han göra det i Manchester City – eller någon annanstans?

Den engelska fotbollspubliken trodde inte sina ögon. Svältfödda på framgångar under drygt femtio års tid kunde de under sommarens VM med allt större förvåning, och entusiasm, konstatera att deras många gånger så utskällda landslag tog sig hela vägen fram till en semifinal, tredjeprismatch och en slutlig fjärdeplats, ”Three lions” bästa placering i turneringen sedan guldet 1966.

Inte nog med det – förbundskapten Gareth Southgate gjorde det med både ett spelsätt på planen och en ödmjuk, analytisk attityd utanför den som kändes ovanligt modern.

Allt borde vara frid och fröjd. Ändå var det en sak som skavde. Eller, rättare sagt, en spelare. I den osannolika framgångsvågen, där så gott som varenda spelare och ledare kunde surfa på folkets och mediernas hyllningar, var det en som ändå fick utstå nästan ständig kritik. Raheem Sterling. Trots en offensiv roll har yttern genomgått en period av måltorka i landslaget som varat i tre år och 27 matcher, en målmässig ökenvandring som inte tog slut förrän han gjorde två mål mot Spanien i mitten av oktober.

– Det viktiga är att fortsätta att vara ett hot, sa Sterling i samband med landskamperna i mitten av oktober. När jag var yngre tyckte jag inte det var så viktigt att göra mål, jag var mer intresserad av att visa fansen kul grejer på planen, men jag inser nu att det inte betyder något om man inte också har effektivitet.

Hus till sin mamma

Kritiken mot Sterling har dock inte stannat vid vad han gör på planen. Under VM lyfte den brittiska tabloidpressen gång på gång fram Sterling som ett dåligt föredöme. Lyxlivet, festandet, att han köpt ett hus till sin mamma. Allt kunde vändas emot honom. Att Sterling inte på särskilt många sätt skiljer sig från andra unga fotbollsspelare som kommer från enkla förhållanden och i väldigt tidig ålder tjänar mångmiljonbelopp och höjs till skyarna verkade inte spela någon roll. Enligt tabloidtidningarna var Sterling problemet, inte systemet eller samhällsandan.

– Om någon vill skriva något om vilken typ av badrum min mamma har i sitt hus, så vill jag bara berätta att för femton år sedan så städade vi toaletter i Stonebridge och gjorde frukost av det vi kunde köpa i varuautomaterna. Om någon förtjänar lycka är det min mamma.

Raheem Sterlings mamma mer eller mindre flydde till England från Jamaica efter att Raheems pappa mördades när sonen var två. Fast besluten om att ge Raheem och hans syster ett värdigt liv jobbade mamman med allt hon kunde. Stonebridge, förorten i nordöstra London, var ett nedgånget ställe med hög kriminalitet (flest skjutningar av alla stadsdelar i London under 2015), men Sterling lyckades med fotbollens hjälp ta sig ur de potentiella problemen. Hans mamma såg till att han hamnade i Queens Park Rangers, som dels omgående såg potentialen i den lilla men hypersnabba spelaren, dels var en lagom stor och (då i alla fall) stabil klubb.

Halv miljard

När Sterling som femtonåring sedan tog steget till Liverpool hade han utvecklats till en av landets mest spännande unga talanger: en pilsnabb ytter med låg tyngdpunkt och en svårstoppad förmåga att byta riktning i både hög fart och på små ytor. Ändå var nog de flesta inte beredda på den utveckling han skulle få efter flytten från London. Sterling var bara sjutton när han debuterade i A-laget, tog förvånansvärt snabbt en mer återkommande plats i det stjärnfyllda laget och var med bland andra Luis Suarez och Philippe Coutinho en högst bidragande orsak till att en klubb på efterkälken började lyfta mot stjärnorna igen.

Efter succésäsongerna tyckte dock Sterling att han förtjänade ännu mer, förkastade det kontraktsförslag han fått och började se sig om efter andra klubbar. Flytten skulle inte bli särskilt lång. När Manchester City i grannstaden i nordväst öppnade plånboken och slet upp ett belopp närmare en halv miljard var klubbytet ett faktum. Även om försäljningen kritiserades var det ändå många Liverpoolsupportrar som tackade och tog emot. Visst var Sterling en spektakulär spelare med en unik spetsegenskap i snabbheten och en funktionell teknik i hög fart, men han var också oslipad. Ojämn i prestationerna och stundtals direkt svag i avslutningslägena, med ett direkt svagt skott och bristande beslutsförmåga i många avgörande lägen.

Utmaning

När dessutom Pep Guardiola anlände till Manchester City var det många som trodde att Sterlings dagar i klubben var räknade. Skulle han verkligen fungera i ett Guardiola-lett City med höga krav på taktisk trofasthet och stor spelintelligens? Guardiolas stora inköp under sina år i Manchester City har i hög utsträckning också bestått av offensiva mittfältare och yttrar: Leroy Sané, Bernardo Silva, Riyad Mahrez. Spelare som borde utmana, kanske till och med konkurrera ut, Sterling.

– När jag såg att klubben köpt Bernardo förra sommaren så tänkte jag ”när jag kommer tillbaka från semestern måste jag verkligen se till att jag är med från start, för nu är konkurrensen ännu större”. Jag såg fram emot den utmaningen. Sådana saker tar fram det bästa i mig.

Lättränad

Londonkillen har också i stort sett hållit fast vid sin plats och varit en av Manchester Citys kanske jämnaste spelare. Med sin fart och beslutsamma rakhet i djupled har han blivit en viktig bricka i Guardiolas offensiva spel. Även om de fick en skakig start. Efter ett blekt inhopp mot Crystal Palace under duons första säsong ihop fick Sterling en rejäl utskällning.

– Jag tappade bollen tre gånger på raken och trodde inte att jag skulle spela igen den säsongen efter vad han sagt till mig i omklädningsrummet. Men jag fick chansen igen och det visar vilken bra manager han är: visst, han talar verkligen om för dig när du gjort fel, men han ser också till att du lär dig något av den dåliga insatsen.

Guardiola har också flera gånger hyllat sin ytter. Inte minst för att han är så lättränad. Många spelare vars landslag gick långt i VM har sett tunga och tröga ut i säsongsupptakten, men Sterling har fortsätt att flyta fram med samma lätthet som tidigare.

– Han är så liten och lätt och har en så speciell kroppssammansättning att det bara tar en vecka för honom att komma i form igen. Vi behöver honom i den positionen han spelar, i den här formen, sa Citytränaren i inledningen av säsongen.

Frågan är dock hur länge de båda kommer hålla samman? Sterlings kontrakt med Manchester City är på väg att ta slut och, ganska tröga, förhandlingar har pågått mellan spelaren och klubben sedan i somras och Real Madrid har visat intresse. Oavsett om det slutar med att Sterling stannar eller flyttar vidare kommer det att gå undan när han väl kommer ut på planen.

Källor: Players’ Tribune, Aftonbladet, The Sun, The Guardian, The Independent.

HAZARDS IMITATION AV STERLING

Raheem Sterling har både ett väldigt speciellt rörelsesätt och ovanligt löpsteg. Det går onekligen undan när han sätter fart, men med sin tillbakalutade överkropp och högt hållna, böjda armar ser Sterling ut som knappt någon annan fotbollsspelare på den högsta nivån. Något Eden Hazard lagt märke till. Under en träning började Chelseastjärnan helt enkelt imitera Raheem Sterling. Kusligt bra. Resultatet finns på YouTube: sök på ”Hazard imitating Sterling” eller klicka på länken.

STERLINGS YTTERKONKURRENTER I CITY

Leroy Sané
Avig tekniker som när inspirationen finns där har snabbheten, den låga tyngdpunkten och trixigheten för att bli Citys motsvarighet till Messi eller Hazard.

Bernardo Silva
Spelintelligent offensiv mittfältare eller ytter som matchades sparsamt under förra säsongen, men som nu vikarierat föredömligt för den skadade Kevin de Bruyne.

Riyad Mahrez
Snitsig och smart spelare som bar Leicesters offensiv under klubbens osannolika guldsäsong. Inte lika direkt som Sterling eller Sané, men med bättre passningsfot.

FAKTA

Raheem Sterling
Född: 8 december 1994 i Kingston, Jamaica
Längd: 170 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 7
Klubbar: Liverpool (2012-2015), Manchester City (2015-)
Landslag: 46 landskamper (4 mål) för England
Meriter: Premier League 2017/18

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 12-2018)

Pin It on Pinterest