AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Bara 18 år gammal men redan en del av stora starka PSG. Men Timothy Weah har mycket att leva upp till, inte minst pappas namn och historia.

Fotbollsvärlden älskar berättelser. Om det finns trådar att dra bakåt i tiden för att skapa ett nytt sammanhang för en ny och spännande spelare att verka inom kommer de att dras. Om det finns band mellan spelare, klubbar, länder värda att lyfta, gräva i, undersöka kommer de att höjas högt för att måla fler bilder, hitta nya vinklar, skapa nya berättelser.

Med dessa höjs givetvis även förväntningar och förhoppningar, vilt svingande mellan orimliga och acceptabla beroende på vad det är för trådar och band som dras och binder spelare samman: att vara från samma land och spela i samma klubb är mer trevligt och lättsamt och kopplas lätt till landets fotbollshistoria, men att tillhöra samma familj och spela i samma klubb är något mycket större, framför allt om det finns framgång att tala om där från föregångaren för efterföljaren vars potential förtjusar innan en enda löpning gjorts att försöka leva upp till.

George Weah

I strax 40 av sina hittills 48 år som klubb krävdes det relativt sett inte mycket för att räknas bland de största och bästa, rent av ikoniska, som spelat i den blå-röda tröjan för Les Rouge-et-Bleu, Paris Saint-Germain Football Club. Innan storhetstiden från 2012 och framåt hade PSG bara vunnit Ligue 1 två gånger, det var i de inhemska cuperna som de verkligen tog hem pokalerna med elva totalt i Coupe de France och Coupe de la Ligue.

Men under denna tid fanns spelare som fick fotbollsälskarna i den franska huvudstaden att drömma om en mycket ljusare framtid, och den kanske främsta heter George Tawlon Manneh Oppong Ousman Weah. Han ledde laget till semifinal i Champions League 1994/95, Ligue 1-titeln 1993/94, Coupe de France-titlar 1992/93 och 1994/95, Coupe de la Ligue-titeln 1995, och vann själv både Ballon d’Or och FIFA World Player of the Year-priset. Han är en av tidernas mest omtyckta och hyllade fotbollsspelare. Och han har många band kvar till dagens världsfotboll.

Smakprov

I sin debutsäsong som seniorspelare, som A-lagsspelare i Paris Saint-Germain, vann Timothy Weah allt som går att vinna i Frankrike, men var ungefär så delaktig som talangfulla men väldigt oerfarna 17-åringar brukar vara: tre matcher blev det i Ligue 1, mer som ett smakprov på vad som komma skall om allt vill sig väl än ett tecken på att han verkligen var redo för de stora fotbollsscenerna.

Hittills denna säsong, där hans utmanare till speltid råkar vara världsmästaren Kylian Mbappé och ständigt pålitliga Edinson Cavani och en av tidernas dyraste fotbollsspelare Neymar, har Timothy Weah gjort två mål på tre matcher samt spelat för sitt valda landslag USA och även gjort sitt första mål där. Unge Weah har aldrig sett sitt världskända efternamn som en börda:

– Det motiverar mig till att jobba ännu hårdare för att folk förväntar sig mycket från mig, jag räds inte av tanken om att mina lagkamrater är avundsjuka, sa han redan som 15-åring, fullt medveten om verkligheten han levde i redan då och den som skulle vänta honom om fotbollsdrömmen besannades på riktigt. 

Hoppa in

Timothy Tarpeh Weah växte upp i USA, mellan familjehemmen i New York och Florida, och började spela fotboll i lokalklubben West Pines United innan fotbollen tog honom till Queens och hans farbrors fotbollsskola Rosedale Soccer Club. Snart uppmärksammades New York Red Bulls om hans talang, och ett tonår senare fann han sig som en del av Paris Saint-Germains akademi.

Medan pappa spelade hemma i Liberia och Kamerun innan han som 22-åring upptäcktes av dåtidens Monaco-tränare, en viss Arsène Wenger, har Tim varit en del av en stor europeisk klubb sedan 14-års ålder. Medan pappa gjorde mål i varannan match för de rödvita och på så sätt hamnade i PSG hoppade Tim in i matcher för PSG där stjärnorna vilades. Idag står pappa Weah som en av fotbollens största genom tiderna, och Liberias klarast lysande fotbollsstjärna samt landets president, medan Tim står redo att följa hans fotspår på gräsmattorna som en officiell del av Paris Saint-Germains A-lag:

– Jag ser fortfarande på min pappas spel via YouTube-videor och försöker hämta något från det, men spelet ni i publiken ser där ute är bara jag, och jag har jobbat på det under åren… jag är nästan där men jag måste fortsätta utmana mig själv och jobba hårt för att se var denna säsong tar mig.

Hög potential

När Timothy Weah gjorde mål för Paris Saint-Germain i en 3-0-seger mot Caen i omgång 1 av säsongen 2018/19 hade det passerat 8594 dagar sedan en Weah gjorde mål för huvudstadsklubben, när pappa George gjorde mål i en Ligue 1-match mot Sochaux.

Hans potential har påvisats under hela säsongen 2017/18 och även om det är alldeles för tidigt att tala om de höjder pappa nådde, som alltjämt inkluderade en position där han hölls som världens allra bästa fotbollsspelare, har Timothy visat att han hör hemma bland utmanarna av den framtida toppen redan nu.

– Jag ser inte namnet på min rygg, det är supportrarna som gör det, så jag känner ingen press. Jag försöker bara spela mitt eget spel, och varje gång jag får gå ut där på gräset är målet att glömma allt annat och lämna mitt namn på planen. Jag skyndar ingenting, jag har inte bråttom. Jag vill bara bygga upp mitt spel och fortsätta jobba. Om jag måste sitta på bänken hela säsongen och se på, i ett lag där Neymar och Mbappé spelar, så har jag inget problem med det för att det är en del av att lära sig. Jag är fortfarande ung och har hela min karriär framför mig.

Källor: goal.com, FourFourTwo.com, ESPN, Aftonbladet, Nike, whoscored.com.

FAKTA
Timothy Weah
Född: 22 februari 2000 i New York, USA
Längd: 183 cm
Position: Anfallare
Tröjnummer: 21
Klubbar: Blau-Weiss Gottschee (2010-2013), New York Red Bulls (2013-2014), Paris Saint-Germain (2014-)
Meriter: Ligue 1 2017/18, Coupe de France 2017/18, Coupe de la Ligue 2017/18, Trophée des Champions 2018

Av Özgür Kurtoglu

Pin It on Pinterest