Annons
Annons

Bodö/Glimt besegrar Roma i två möten i Europaspel. Hemma i Norge fightas man i toppen av tabellen med bland andra Molde och Rosenborg. Här är Eliteserien!

HISTORIEN

Eliteserien är Norges högstadivision i fotboll för herrar. Ligan består av 16 lag och använder sig av ett upp- och nedflyttningssystem med 1. divisjon (motsvarande Superettan). Säsongen spelas precis som i Sverige vår/höst mellan mars och november. Eliteserien grundades 1937 som Norgesserien och den första säsongen var 1937/38. Strukturen och namnet på Eliteserien har genomgått flera förändringar genom åren, bland annat till ”Hovedserien” år 1948, ”1. Divisjon” år 1963 och till slut ”Tippeligaen” (döpt efter huvudsponsorn Norsk Tipping) år 1991. Från och med 2017 bestämde sig ligan och det norska fotbollsförbundet för att släppa alla sponsornamn och därmed gå tillbaka till Eliteserien. 17 olika klubbar har vunnit titeln sen ligan startades år 1937. Topp 5 ser ut som följer: Rosenborg (26), Fredrikstad (9), Viking (8), Lillestrøm (5), Vålerenga (5). 2010 så blev Rosenborg den enda klubben i ligans historia att spela en hel säsong utan förlust. Rekordet för mest poäng under en säsong satte Bodø/Glimt säsongen 2020. Totalt så har 47 klubbar spelat i Eliteserien genom åren.

SÄSONGEN 2021

Säsongen 2021 är den 77:e säsongen av Eliteserien. Tromsø och Lillestrøm är uppflyttade från 1. divisjon och ersätter Aalesund och IK Start som blev nedflyttade efter säsongen 2020. Bodø/Glimt är regerande mästare efter att de chockat både Norge och världen med sitt fina nytänkade spel som gav klubbens deras första titel någonsin. Dessutom slog man rekordet för flest poäng under en säsong (81). Eliteserien spelas vår/höst och börjar oftast i mars eller april men precis som många andra ligor har den blivit påverkat av den rådande pandemin och det norska fotbollsförbundet fick skjuta upp säsongsstarten flera gånger innan ligan till slut startade den 9:e maj. I skrivande stund är det just Bodø/Glimt som leder ligan, med Molde och Rosenborg några poäng bakom sig. Längst ner i tabellen ligger Mjøndalen, Stabæk och Brann på nästan samma poäng allihop. Det är dock 10 matcher kvar av säsongen så mycket kan fortfarande hända.

LEGENDAR ATT LÄGGA PÅ MINNET

Daniel Berg Hestad, född den 30 juli 1975, är en norsk fotbollstränare och före detta fotbollsspelare, som spelade mittfältare för bland annat Molde. Han är just nu tränare för Moldes U-19 lag. Han har även rekordet för flest matcher i Eliteserien med 473 framträdanden. Daniel Berg Hestad vann den norska ligan 3 gånger, och den norska cupen 4 gånger. Han blev tidernas äldsta målgörare i Europa League när han i november 2015, 40 år och 99 dagar gammal, gjorde mål för Molde borta mot Celtic. Berg Hestad debuterade för Molde i Tippeligaen mot Start den 1993. Han spelade 258 matcher för klubben och gjorde 55 mål innan han flyttade till holländska klubben Herenveen år 2003. Norrmannen gjorde bra ifrån sig och var ryktad till en rad storklubbar men återvände istället till Molde 2005 igen. Där spelade Daniel Berg Hestad 258 matcher till och gjorde 25 mål innan han la skorna på hyllan i februari 2016.

MESTA MÄSTARNA

Rosenborg kommer från Trondheim i Norge och är det laget som vunnit Eliteserien flest gånger någonsin (26 titlar). De delar även rekordet för flest cupvinster och är dessutom det norska lag med flest UEFA-matcher. Klubbens glansdagar började med ligatiteln år 1985 och mellan 1991 och 2004 vann Rosenborg 13 raka ligatitlar, varav 10 under ökände tränaren Nils Arne Eggen. Under samma period tog Rosenborg sig till Champions Leagues gruppspel hela 11 gånger och säsongen 1996/97 slog laget bland annat ut AC Milan och tog sig hela vägen till kvartsfinal där Juventus till slut blev för svåra. Klubben med näst flest ligatitlar är Fredrikstad med 9, så det lär ta ett bra tag om någon ska ta sig förbi de mesta mästarna.

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 11-2021.)

Pin It on Pinterest