Annons
Annons

Joshua Kimmich gick från helt okänd i den tyska tredjeligan till stjärna i Bayern München. Tack vare Pep Guardiola nådde han världstoppen snabbt, och nu hoppas Tyskland att Kimmich är näst på tur att leda landslaget in i en ny framgångsepok.

Han har hunnit fylla 23 år nu. Tysken som anses vara en av världens bästa högerbackar, trots att han egentligen är defensiv mittfältare men också kan spela mittback. Det säger en del om hur mångfacetterad Joshua Kimmich är som spelare och vilken spelintelligens han besitter.

Tysklands förbundskapten Joachim Löw har flertalet gånger påtalat vilket privilegium det är att ha en spelare som Kimmich till sitt förfogande och att han är ”en av de största talangerna jag sett det här årtiondet”.

Men det var långt ifrån självklart att Kimmich skulle nå världstoppen och vägen dit har varit speciell. Han spenderade sex säsonger i Stuttgarts akademi, där spelare som Sami Khedira, Timo Werner, Mario Gomez och Sebastian Rudy kommit fram genom åren. Men Kimmich fick aldrig chansen i A-laget. I stället flyttade en 18-årig Kimmich till Leipzig, som då var hemmahörande i den tredje högsta divisionen.

Guardiola såg talang

Det var ingen dans på rosor från start och en del skadebekymmer gjorde det tufft för Kimmich inledningsvis. Leipzig tog dock klivet upp till andradivisionen redan under Joshuas första säsong, och väl där kom genombrottet. Den då väldigt spelskicklige innermittfältaren lockade framför allt Pep Guardiolas intresse. I januari 2015 kom Kimmichs agent och chockade honom fullständigt.

– Han sa att det var en klubb som var intresserad av att köpa mig. När han sa att det var Bayern München trodde jag att han skämtade. Jag kunde inte tro på det eftersom jag spelade i andraligan. Det var ännu svårare att ta in att det faktiskt var Guardiola som hade frågat om mig, säger Kimmich.

– När jag först träffade Guardiola berättade han hur han såg mig som spelare, att han tyckte jag kunde utveckla en del tekniska bitar och att han såg potentialen i att spela på andra positioner än centralt mittfält. Han hade kollat mina matcher under U19 EM och jag blev helt överrumplad över att han kände till mig så väl som spelartyp.

Under Pep Guardiola skolades Kimmich om och lirade både mittback och högerback. Han gjorde 23 ligamatcher under debutsäsongen i Bayern som enkelt vann ligan och 2016 debuterade han i det tyska landslaget. Alla var eniga om att Guardiola hade rätt från början, det här var en fotbollsdiamant redo att ta världen med storm.

Jobbigt under Ancelotti

Men allt har inte bara varit uppåt. Efter Guardiolas exit upplevde Kimmich en tuffare tid i Bayern. Carlo Ancelotti tillträdde som huvudtränare med en helt annan typ av filosofi. Kimmich var inte lika önskad längre. Hans brist på erfarenhet blev lidande.

– Som en ung spelare är det viktigaste att få spela fotboll. Du måste spela mycket. Under den tiden var det tufft för mig. Alla ville hjälpa till på ett eller annat sätt, men någonstans måste du hantera det själv. Vad ska jag göra för att få spela? För att visa att jag utvecklats? Jag tränade mer och hårdare. Det var extremt påfrestande. Kanske var det bra att få den läxan i tidig ålder att det aldrig går att ta någonting för givet och att hårt jobb alltid krävs, men samtidigt vill man inte lida för mycket.

När Ancelotti ersattes av Jupp Heynckes på tränarbänken mitt under säsongen blev det vändningen för Kimmich. Heynckes underströk tidigt att han hade fullt förtroende för Kimmich som återigen började spela, och signerade därefter också ett nytt kontrakt med klubben fram till 2023. 

– Han hjälpte mig att utveckla mitt spel och pekade på vissa detaljer. Det betyder allt som ung spelare att känna förtroendet, menar Kimmich.

Liknelsen med Lahm

Det är många som påtalar likheterna med en före detta tysk landslagskapten, nämligen Philipp Lahm. Landsmännen har spelintelligensen som sitt största vapen och sitter inne på en mångsidighet som få bemästrar. Däremot har de tagit väldigt olika vägar i karriären. Lahm kom fram och slog igenom i Stuttgart. Kimmich fick å sin sida aldrig chansen i Stuttgarts A-lag utan började först göra sig ett namn i Leipzig.

När det gäller positionen känner de flesta Philip Lahm som högerback, men i slutet av karriären fick han även operera en del som innermittfältare. Joshua Kimmich har tagit motsatt väg. Han började som innermittfältare men har skolats om till högerback i Bayern München men kan fortfarande användas lite överallt.

– Philipp Lahm var en grym spelare, när han gjorde en dålig match var han ofta bättre än alla andra ändå. Det är smickrande att bli jämförd, men jag vill framför allt vara mig själv och ingen annan.

Sedan Lahm tackade för sig i landslaget har det gått desto sämre för ”Die Mannschaft” där bottennappet var sommarens VM-slutspel i Ryssland. Tyskland slutade sist i sin grupp och därefter har flera spelare tackat för sig.

– Jag tror vi först och främst måste rannsaka oss själva. Vi var för dåliga både individuellt och som lag, säger Kimmich om VM-uttåget.

Det är många som utropar just Kimmich till en av arvtagarna i Tyskland. Inte bara som en stöttepelare på planen, utan också som en ledare i det tyska landslag som vill ta sig in i en ny framgångsera.

– Kunskapen, spelarmaterialet och vinnarmentaliteten finns här. Vi kommer tillbaka och jag ser fram emot den här resan.

Källor: Bild, The Guardian, Soccerway, Soccernet & Wikipedia.

FAKTA OM KIMMICH

· Zinedine Zidane, Bastian Schweinsteiger och Tomas Rosicky var tre förebilder på fotbollsplanen som ung.

· I en omröstning av Tysklands fotbollsförbund (DFB) vann Kimmich på frågan vem som var landets bäste fotbollsspelare 2017, med totalt 43,5% av rösterna.

· Redan som 22-åring bar han kaptensbindeln i tyska landslaget, den yngste att göra så sedan 1912.

FAKTA

Joshua Kimmich
Född: 8 februari 1995 i Rottweil, Tyskland
Längd: 176 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 32
Klubbar: RB Leipzig (2013-2015), Bayern München (2015-)
Landslag: 34 landskamper (3 mål) för Tyskland
Meriter: 3 Bundesliga-titlar, 1 tysk cuptitel, U19 VM 2014 med Tyskland

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 11-2018)

Pin It on Pinterest