AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL #11 i år ställde Gustav Gelin den oundvikliga frågan om tyska Bundesliga: ska RB Leipzig kunna utmana hela vägen?

Det är mindre än fyra år sedan som Julian Nagelsmann blev Bundesligas yngsta huvudtränare någonsin, när han 28 år gammal tog över Hoffenheim. Efter att ha fört det nedflyttningshotade laget till topp fyra och Champions League-spel två gånger i rad, var plötsligt Nagelsmann ett av fotbollsvärldens hetaste tränarnamn. Att valet föll på RasenBallsport Leipzig, dit Nagelsmann kom i somras, känns naturligt eftersom den unge bayraren utmärkt sig som lite kaxigt annorlunda.

Dags nu

RB Leipzig är ju en starkt kontroversiell klubb i supportervärlden, för sin brist på traditioner, sin hårda sponsring från energidrycksföretaget och sin omdiskuterade medlemspolicy. Men det där bryr sig inte Nagelsmann ett dyft om. Istället inledde han årets Bundesligasäsong med att ta RB Leipzig till ligaledning efter fyra vinster, och ett kryss, mot de närmast eviga mästarna Bayern München. Genast började spekulationerna överallt i media. Är det dags nu? Ska Bayerns välde med sju raka ligatitlar verkligen ta slut? Håller RB Leipzig för att utmana hela vägen? Men i sjätte omgången slog den bistra verkligheten till när Schalke 04 gästade Leipzig och vann välförtjänt med 3-1, där Emil Forsbergs reduceringsmål för RB var en brutal målvaktstavla av Schalke-målvakten Alexander Nübel.

Spännande fotboll

Säsongen är lång, men visst kan Leipzig finnas med i toppen hela vägen, kanske till och med slåss med Bayern om guldet i slutändan. Redan som nykomlingar säsongen 2015/16 överraskade de hela Tyskland med att nå andraplatsen. I våras kom de trea och de har inlett Champions League-säsongen med en stabil bortaseger mot Benfica. Oavsett vad man tycker om klubbens historia och traditioner är det svårt att säga emot att Julian Nagelsmanns RB Leipzig spelar en omväxlande och spännande fotboll, med hög press, effektivt passningsspel och kanske seriens bästa defensiv. Nagelsmann är flexibel och växlar spelsystem och formationer mellan matcherna och lyfter sin unga spelartrupp till höga höjder.

DE 5 VIKTIGASTE SPELARNA I RB LEIPZIG

1. Timo Werner
2. Marcel Sabitzer
3. Lukas Klostermann
4. Ibrahima Konate
5. Emil Forsberg

Av Gustav Gelin

(Artikeln publicerades först i GOAL #10-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från de fem stora europeiska ligorna.)

Pin It on Pinterest