AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Häng med i GOAL:s fotbollsskola. Här kommer du att lära dig allt du behöver för att bli en bättre spelare. Den här gången har vi studerat Mesut Özils knackskott!

Så här gör du:

  1. Stå riktad mot mål med bollen framför fötterna
  2. Lyft ena foten upp och för den snett nedåt mot bollen
  3. Träffa bollen med en bredsida, fast snett ovanifrån, så att bollen studsar framåt i en båge

Oväntad skotteknik

Det ger allra bäst effekt när du kommer i fart i friläge, och det allra bästa med knackskottet är att målvakten inte kan läsa vad som kommer att hända baserat på hur du rör benet! Det ser ut som att du ska slå en bredsida, men i och med att du träffar bollen snett uppifrån istället för rakt bakifrån så går bollen i en båge uppåt istället för längs marken.

Özil använder den

Arsenals tyska spelgeni Mesut Özil har haft ett tufft 2019, men han har i alla fall under de senaste åren skrivit in sig i fotbollshistorien som pionjär med just den här skottekniken – som annars är väldigt vanlig i sporten bandy. Han har gjort flera mål då han i friläge använt sig av knackskottet för att förvirra målvakten.

Tänk på

Att det är en svårkontrollerad skottform (den passar även som passning, men är som sagt svårkontrollerad även för de allra bästa), och att nyckeln är att få in rätt teknik snarare än att använda kraft. Utöver bredsidan kan man även använda vristen, men det minskar träffsäkerheten och ökar skaderisken.

Coachen tipsar

Börja med att öva stillastående mot en vägg! I och med att knackskottet handlar om teknik snarare än kraft, och att bollen helst ska flyga någon meter upp i luften, så är det bra att starta mot något som gör att bollen kan studsa tillbaka.

YouTube

Se och lär

Sökord: Mesut Ozil inventor hitting into the ground finish

Av Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 6–2018)

Pin It on Pinterest