Annons
Annons

Här ger vi er världens 15 bästa målvakter från GOAL #11-2018.

15. Igor Akinfejev (CSKA Moskva)

14. Kasper Schmeichel (Leicester City)

13. Gianluigi Donnarumma (AC Milan)

12. Kepa Arrizabalaga (Chelsea)

11. Keylor Navas (Real Madrid)

10. Samir Handanovic (Inter)

9. Hugo Lloris (Tottenham Hotspur)

8. Ederson (Manchester City)

7. Gianluigi Buffon (Paris Saint-Germain)

6. Marc-André ter Stegen (Barcelona)

5. Manuel Neuer (Bayern München)

För några år sedan hade Neuer varit etta på den här listan, men återkommande skadeproblem har påverkat formen och hans status inom världsfotbollen. Det är egentligen inte säkert att tysken har tappat så mycket, men det återstår att se under de kommande månaderna i Bundesliga och Champions League. Vi vet ju vad han kan. Neuer är en av de målvakter som revolutionerat sporten genom sitt spel med fötterna och sin liberoroll i Bayern München. Ingen är modigare, och det är tveksamt om någon är bättre när han spelar som bäst.

4. Alisson (Liverpool)

Alisson Ramses Becker har allt en bra målvakt ska ha: psyke, styrka, reflexer, längden samt bollsinne. Han är bara 25 år gammal och är antagligen den på den här listan som gjort den mest imponerande raketkarriären. Från nästan ingenstans så slog han igenom i Roma och nu är han förstekeeper i såväl brasilianska landslaget som Liverpool. Det finns dessutom stora möjligheter för Alisson att klättra på listan, eftersom han, kanske mer än någon annan, har framtiden för sig.

3. Thibaut Courtois (Real Madrid)

Kanske var en flytt till Spanien och Real Madrid precis vad Courtois behövde efter några säsonger i Chelseatröjan. Det innebär lite färre utmaningar i ligaspelet, men större chanser till att vinna riktigt stora titlar. Och starten har också visat att det förmodligen var rätt beslut: Courtois har imponerat och demonstrerat att det definitivt inte är något fel på reflexerna. Konkurrensen med Navas mellan stolparna lär också få honom att ta ytterligare kliv i sin utveckling.

2. Jan Oblak (Atletico de Madrid)

Jan Oblak är tryggheten själv. Han ser så lugn ut, oroas inte av någonting. Han bara står där, i Atletico de Madrids mål, som en slovensk vägg. Det känns som att han gjort det länge, men så kollar man och upptäcker att Oblak faktiskt bara är 25 år gammal. De flesta andra målvakterna på den här listan är mer spektakulära än vad Oblak är. Oblak står rätt, behöver inte visa sina reflexer. Han utstrålar säkerhet och sprider lugn. De tre senaste säsongerna har han vunnit Zamora-trofén i La Liga, som är priset till ligans bäste målvakt. Han har dessutom rekordet för minst insläppta mål någonsin i La Liga, när hans Atletico säsongen 2015/16 bara släppte in 18 mål.

1. David De Gea (Manchester United)

Utskrattad när han kom till Manchester United – men nu är det inte många som skrattar åt David De Gea längre, utan i så fall snarare med honom. Spanjoren har nämligen kommit att bli bäst i världen, åtminstone om ni frågar oss på GOAL. Förra säsongen utsågs han till den främste keepern i Premier League och det blev tydligt hur han under vissa perioder på egen hand räddade ett defensivt skakigt Manchester United. Det kan med andra ord gynna utvecklingen att inte spela i det allra bästa laget, utan snarare i ett där man faktiskt får åtminstone några skott mot sig i varje match. Tacka United för det, De Gea.

Av Tony Ernst och Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL #10-2018 och innehåller där omdömen om samtliga spelare.)

Pin It on Pinterest