Annons
Annons

Han blev den förste spelaren född år 2000 att göra mål i det engelska proffssystemet. Han exploderade under förra säsongen och förde Fulham tillbaka till Premier League. 18-årige Ryan Sessegnon har gjort en otrolig resa från vänsterback till en utpräglad offensiv kugge – och nu jagar varenda storklubb hans underskrift.

I sydvästra London finns distriktet Roehampton. Här föddes Ryan Sessegnon för drygt 18 år sedan. Redan som åttaåring kom han i kontakt med Fulham och började spela i klubbens akademi. Som vänsterfotad spelare blev han av logiska anledningar satt ute på vänsterkanten, och det var primärt som ytterback han fick husera.

Historisk målskytt

Efter att ha imponerat i ungdomslagen gjorde Sessegnon A-lagsdebut redan som 16-åring. Bara elva dagar efter debuten gjorde han sitt första mål, ett väldigt historiskt sådant. Han blev nämligen den förste spelaren född efter millennieskiftet att göra mål i det engelska proffssystemet. Han blev dessutom yngst någonsin att göra mål i Championship (andradivisionen). 

Rubrikerna haglade. Snacket gick på stan. Vad är det för diamant Fulham sitter på? Är nästa storstjärna född? Den norske lagkamraten Stefan Johansen sa efter Sessegnons första halvår i A-laget att det är ”99 % säkert att Sessegnon blir en av världens bästa vänsterbackar”. Men vi kommer förmodligen aldrig få svaret på det påståendet.

Skolades om till ytter

Anledningen? Redan första säsongen med Fulham i Championship var det svårt att blunda för Sessegnons offensiva kvalitéer. Vänsterback i all ära, men det var många som såg att det fanns uppenbar potential om han flyttade fram i banan. Förra säsongen, 2017/18, var det ultimata beviset. Ryan Sessegnon var makalös. Han spelade alla seriematcher plus de tre playoffmatcherna som slutligen säkrade Premier League-avancemang. Totalt blev det över 5000 minuter. Han blev utsedd till seriens bästa spelare och av logiska skäl också uttagen i säsongens lag.

Han landade på 16 mål och åtta målgivande passningar. Hans offensiva kvalitéer har gjort att han skolats om och alltmer figurerat i en offensiv roll. Från vänsterback till vänsterytter och numera kan han även spela med utgångsposition till höger, för att på så vis bli ett större hot med sin vänsterfot och kan vika inåt i planen.

– Just nu känner jag mig mer tillfreds att spela högre upp i banan. Jag kommer till fler lägen och känner mig mer farlig offensivt där. Det kommer alltid vara en fördel för mig att ha det defensiva tänket med mig, men jag har kommit mer till min rätt högre upp i planen, säger Sessegnon.

Liknelsen med Bale

Hans resa från vänsterback till en utpräglad offensiv spelare påminner en hel del om en annan brittisk spelare. Han har vunnit tre raka Champions League-titlar med Real Madrid och avgjorde så sent som i våras finalen mot Liverpool med två mål. Jag tror alla förstår att det är Gareth Bale vi syftar på. Bale som slog igenom med dunder och brak i Tottenham, men såldes därefter rekorddyrt till Real Madrid och fick till en början gå under smeknamnet ”miljardmannen”.

Ryan Sessegnons framfart har givetvis inte gått någon förbi. De engelska storklubbarna står på rad för att följa hans utveckling och det kommer bli en hård kamp om hans framtida underskrift. Tottenham är faktiskt en av de klubbarna som mest frekvent parats ihop med Sessegnon. Kanske ser klubben en ny Gareth Bale i Fulhams diamant. Hur det blir får framtiden utvisa. Och just nu är det ingenting som Fulham-supportrarna eller huvudpersonen själv vill tänka på.

– Fulham är min klubb. Jag kom fram igenom akademin, klubben gjorde mig till den spelare jag är i dag så allt jag uppnår här tillägnar jag fansen som varit otroliga från starten, säger Sessegnon.

Fulham bara början

Men alla som sitter och myser på Fulhams klassiska hemmaarena Craven Cottage vet nog innerst inne om att Ryan Sessegnon sitter på någonting speciellt. Att bara benämnas i samma mening som en spelare som Gareth Bale – som vunnit allt på klubblagsnivå och fört Wales till EM-semifinal – säger det mesta.

Det kanske tar ytterligare ett par år. Kanske vore det bäst för Sessegnon. Kanske inte. Att han en dag ändå tar klivet vidare till en ny destination och presenteras av en storklubb känns i nuläget skrivet i sten. Fram tills dess får Fulhams anhängare bara njuta av stunden som är just nu. Det borde faktiskt alla som gillar fotboll göra.

Källor: The Guardian, Fulham FC, Soccerway & Wikipedia.

FOTBOLLSFAMILJEN SESSEGNON
Det råder inga tveksamheter om att det finns bra fotbollsgener i familjen Sessegnon. Ryans tvillingbror Steven tillhör också Fulham, men är ingen etablerad del av A-truppen. Däremot är kusinen Stéphane Sessegnon fotbollsproffs sedan många år tillbaka. 34-åringen tillhör i dag turkiska Gençlerbirligi, men har bland annat spelat flera säsonger i Premier League med Sunderland och West Bromwich Albion, och tillhörde Paris Saint-Germain mellan 2008 och 2011.

FAKTA
Kouassi Ryan Sessegnon
Född: 18 maj 2000 i London, England
Längd: 178 cm
Position: Yttermittfältare/vänsterback
Tröjnummer: 3
Klubbar: Fulham (2008-)
Meriter: U17 EM-guld 2017

Av Adam Pinthorp

(Artikeln publicerades första gången i GOAL #10-2018)

Pin It on Pinterest