AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL #10-2019 tittar Leonard Jägerskiöld Velander närmare på den nya ordningen i Portugals högstaliga.

Två, inte tre, lag i Portugal

João Félix, Éder Militão och Felipe. Portugisiska ligan har varit traditionen trogen och skeppat iväg talanger i världsklass till kontinentens största ligor. Vilka spelare kommer att få sitt genombrott i år? Och vilka lag gör upp om titeln? Primeira Liga ger en illusion av att handla om de tre stora klubbarna Benfica, FC Porto och Sporting. Men skenet bedrar. Sanningen är att den portugisiska ligan inte har varit annat än ett tvålagsrace sedan 1980-talet. Utöver Sportings två titlar vid millennieskiftet och Boavistas överraskande ligaguld 2001 har Benfica och Porto delat på seriesegrarna de senaste 37 åren. En massiv dominans som lär manifesteras ytterligare.

Stort avbräck

Regerande mästaren Benfica, som är inne i en av sina bästa perioder någonsin, är favorit till seriesegern. Att klubben tappade sin klarast lysande stjärna i João Félix (Atlético Madrid) är ett stort avbräck men pengarna från den övergången resulterade i fina nyförvärv av anfallarna Raúl de Tomás (Real Madrid) och Carlos Vinícius (Napoli). Smart återinvesterat. I Porto har det varit mer turbulent. En stor spelarflykt skedde under sommaren när mittbacksparet Éder Militão och Felipe lämnade för varsin Madridklubb. Dessutom försvann nyckelpjäser som Óliver Torres (Sevilla) och Yacine Brahimi (Al Rayyan) när 21 spelare lämnade A-laget. In har 13 nya ansikten kommit varav den japanska landslagsmannen Shoya Nakajima är den mest spännande. Porto är dock inte bara skakat av stor spelarruljans utan även av den hjärtattack som Iker Casillas drabbades av i våras. Ett tungt tapp för Dragões som vill återta den portugisiska fotbollstronen.

Ständigt kaotiska

Utmanare? Finns det sådana? Nja, egentligen inte. Det ständigt kaotiska Sporting målas alltid upp som en titelkandidat men räcker sällan ända fram. Att lag likt Braga, Boavista eller överraskningen Famalicão ska hålla hela vägen skulle vara en skräll i paritet med Leicester 2016. Med andra ord blir detta Benficas eller Portos år ännu en gång.

TOPP 5 STJÄRNOR I LIGAN

  1. Bruno Fernandes, Sporting
  2. Pizzi, Benfica
  3. Pepe, FC Porto
  4. Shoya Nakajima, FC Porto
  5. Mehdi Taremi, Rio Ave

Av Leonard Jägerskiöld Velander

(Artikeln publicerades först i GOAL #10-2019 och innehåller där ytterligare fyra spaningar från fotbollseuropa.)

Pin It on Pinterest