Annons
Annons

Vid 32 års ålder står Robert Lewandowski på toppen av sin karriär. Som ligamästare, Champions League-mästare, som skytteligavinnare. Allt tack vare en närmast unik professionalitet och en målgörarinstinkt som få kan matcha.

När Bayern München lyfte Champions League-bucklan i Lissabon i slutet av augusti var det efter en iögonfallande uppryckning. Fram till november i fjol hade laget, under förre tränaren Niko Kovac, snubblat sig fram. Mäktiga Bayern var på väg att bli omsprungna i ligan av Borussia Dortmund och RB Leipzig, unga och hungriga lag som hade en tydlig spelidé och följde den till punkt och pricka.

Många spelare i Bayern såg, vid en jämförelse, mätta och trötta ut. Det var som att säsongen inte riktigt började förrän den nye tränaren Hans-Dieter Flick tog över efter Kovac och satte det presspel och de anfallslinjer som gjorde att Bayern kunde avsluta den märkliga säsongen 2019/20 både som liga- och Champions League-mästare.

En Bayernspelare hade dock varit på tårna redan under Kovac och gjort jobbet från första början av säsongen. Som han gjort under så gott som varje säsong sedan han kom till klubben. Robert Lewandowski.

På 31 matcher i Bundesliga gjorde han 34 mål. På tio matcher i Champions League gjorde han 15 mål. På fem matcher i tyska cupen gjorde han sex mål. Hisnande siffror. Ändå är man inte särskilt förvånad. Lewandowski har varit på nästan den här nivån under hela sin tid i den tyska storklubben, de senaste fem säsongerna har han aldrig gjort färre än 22 ligamål.

Instinkt och kyla

Hur gör man så mycket mål då? Själv säger den polske anfallaren att det handlar om instinkt och snabbt beslutsfattande.

– Du får inte mycket tid på dig i den moderna fotbollen. Om du tänker för länge eller för mycket så blir det ofta fel. Om du har en idé om vad du ska göra och är övertygad: gör det. Skjut. För man har så lite tid i straffområdet att man inte hinner tveka, då kommer försvararen hinna dit.

Lewandowskis instinkt och kyla är förmodligen det som gör honom till världens just nu kanske bästa centrala anfallare. Han har kanske inte den överjordiska stjärnglansen och talangen hos Messi eller Ronaldo. Han har inte karisman eller genialiteten hos Zlatan Ibrahimovic eller Neymar. Han har inte de extrema spetskvaliteterna hos Kevin De Bruyne eller Kylian Mbappe.

Men Lewandowski levererar mål. Och han gör det mer konsekvent och bättre än någon annan. Likt Raúl eller Henrik Larsson före honom är Lewandowski framför allt en anfallare som lever på att han kanske inte bäst på något, men extremt bra på det mesta, och har ett högt utvecklat fotbollsintellekt.

Av Mattias Dahlström

Läs hela artikeln i GOAL nummer 10-2020.

Pin It on Pinterest