AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Alla Europas stora ligor har nu dragit igång – GOAL går igenom det viktigaste att ha med sig in i varje säsong i senaste numret. Här är Adam Pinthorps La Liga-läsning.

LUGNT I REAL, KAOS I BARCA

Det märkliga fotbollsåret 2020 har framkallat annorlunda förberedelser inför säsongen 2020/21 med en rekordkort försäsong, ett framflyttat transferfönster och en generell omedvetenhet om hur allt i praktiken faktiskt kommer genomföras. Det vi däremot kan konstatera är att bland de tyngsta klubbarna är det mest lugn och ro i Real Madrid. Zinedine Zidanes lagbygge kommer att trumma vidare, och med en skadefri Eden Hazard, samt Marco Asensio tillbaka i fullt slag får det nästan ses som två potentiella nyförvärv att stärka offensiven med. Real Madrid är favorit att kamma hem ligan igen.

Fullt krig

Uppe i Katalonien har det pågått fullt krig mellan president Josep María Bartomeu och storstjärnan Lionel Messi. Hur den här sagan slutar kan vi nog först summera om några år, men det kommer givetvis påverka Barça även kortsiktigt. Låt se hur allt ser ut när transferfönstret har stängt i oktober, men FC Barcelona är inne i sin mest vilsna period på den här sidan millennieskiftet. Atlético Madrid utmanar där bakom, och får man till offensiven finns möjligheter att utmana om ett guld. Sevilla och Villarreal största utmanare i övrigt att placera sig i toppskiktet. Cádiz har bäst chans av nykomlingarna att hålla sig kvar. Elche får det tuffare.

SUPERTALANGEN TAKE KUBO

Visst kan vi kalla det för ett smärre genombrott förra säsongen, det Take Kubo stod för i Mallorca. Men den japanske supertalangen, som ägs av Real Madrid, är nu redo för nästa steg i utvecklingen och det där stora klivet. Nästa anhalt är Villarreal för den offensive mittfältaren, vars låga tyngdpunkt och känsliga vänsterfot kombinerat med ett strålande spelsinne är spetsegenskaper som gör att vägen mot världstoppen står öppen. Take Kubo kan bli bedårande att skåda i den gula tröjan den här säsongen.

SEVILLAS FRAMFART

Julen Lopetegui fick sin revansch. Efter mardrömsåret 2018, där han fick sparken både från jobbet som spansk förbundskapten och från Real Madrid, anställdes han av Sevilla inför förra säsongen. Han implementerade snabbt en spelidé från grunden, Sevilla visade en bättre defensiv än på ett decennium, löste Champions League-plats och tog som kronan på verket hem Europa League. Lopetegui ska ingenstans, han är i Sevilla för att stanna. Och det finns ingen anledning att tro att Sevilla inte blir ännu bättre.

CORONAN

Ett par La Liga-klubbar utnyttjade den gångna sommarens spelperiod till något positivt för arenorna, när publiken inte var välkommen in. Real Madrid valde att renovera Santiago Bernabéu och flyttade till Alfredo Di Stéfano, som finns ute på klubbens träningsanläggning. Det kan bli så att några inledande matcher säsongen 2020/21 också spelas på Di Stéfano-stadion innan Bernabéu är redo. Levante gjorde samma sak med sin arena Ciutat de Valéncia som har piffats till inför den nya säsongen.

HÅLL UTKIK!

 1. Nya Real Betis

Den chilenske stortränaren Manuel Pellegrini, som skördat fina framgångar i La Liga med Villarreal, Real Madrid och Málaga, är tillbaka och ska nu leda Betis.

 1. Unai Emerys återkomst

En annan gammal stortränare som är tillbaka är Unai Emery. Nästa anhalt är Villarreal som byggt ett på förhand väldigt starkt lag.

 1. Óscar Rodríguez i Sevilla

En av de som har bäst tillslag på liggande boll tar nästa steg i karriären. Mittfältaren Óscar Rodríguez till Sevilla är en mycket spännande värvning på förhand.

GOAL TIPPAR 

 1. Real Madrid
 2. Barcelona
 3. Atlético Madrid
 4. Sevilla
 5. Villarreal
 6. Real Sociedad
 7. Real Betis
 8. Athletic Club
 9. Valencia
 10. Celta Vigo
 11. Levante
 12. Osasuna
 13. Getafe
 14. Granada
 15. Cádiz
 16. Eibar
 17. Valladolid
 18. Huesca
 19. Alavés
 20. Elche

SKYTTELIGAVINNARE?

 1. Leo Messi

Messi har haft en tung period mentalt men blir kvar i Barcelona och vill på planen visa sig från sin bästa sida. Finns ingen anledning att tro att han inte utmanar om skytteligan igen.

 1. Karim Benzema

Exploderat målmässigt de senaste säsongerna och det finns ingen anledning att tro att det stannar av nu.

 1. Paco Alcácer

Vi såg vad en skadefri Paco gjorde första säsongen i Dortmund. I en förnämlig miljö i Villarreal kan han utmana i skytteligatoppen.

Av Adam Pinthorp

(Läs mer om övriga stora ligor i GOAL #10-2020.)

Pin It on Pinterest