AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

En olycklig skada satte stopp för säsongen 2021/22 redan på försäsongen, men det är inget tvivel om att Wesley Fofana är en av Premier Leagues allra mest spännande unga spelare ändå. Lär känna den franska mittbacken.

Föga förvånande är regerande världsmästarna Frankrike ett av de enorma fotbollsländerna som har fler talangfulla spelare än vad de rimligtvis vet vad de ska göra av. Till sommaren 2021 års Europamästerskap kunde den franska landslagsledningen välja och vraka mellan ungefär hundratalet spelare som alla till vardags huserar i Europas slagkraftigaste klubblag. Detsamma gällde U21-landslagets ledning för deras EM-turnering i somras, där spelare som redan debuterat för A-landslaget fick representera landet tack vare att de helt enkelt fortfarande var tillräckligt unga. Och bland dessa fanns, såklart, ännu yngre talanger som slagit igenom plötsligt och ordentligt innan de lämnat tonåren, som på kort tid redan visat att de kommer att vara ordinarie i U21-laget och snart bli aktuella för A-laget – exempelvis 20-åriga spelare och framtida stjärnor som Wesley Fofana.

Saint-Étienne

Wesley Fofana är född den 17 december 2000 till föräldrar från Mali, den fjärde av familjens sex barn, och började spela fotboll i Marseille i relativt organiserad form när han fyllt sex år, i den lokala ungdomsklubben Repos Vitrolles. Efter en tids hoppande mellan regionala lag i och kring Marseille fann Fofana fotfäste inte i stadens stolthet Olympique, men i en annan av landets största klubbar: mesta mästarna, de grönvita som kallas ASSE och heter Association Sportive de Saint-Étienne Loire. Sedan ligatitlarna slutade vinnas på 80-talet har Saint-Étienne som klubb, medan staden växt och blivit ett nav för konstälskare och historiker, fått omforma klubbens organisation för att hänga kvar i den franska fotbollens kollektiva medvetande: ASSE är numera bland de allra bästa i landet på att få fram unga talanger, framför allt försvarare, och Wesley Fofana är bara den senaste.

En beslutsam försvarare

En eldig, ettrig, beslutsam försvarare när han har bollen. Det är Fofanas spelstil, som utvecklats av de olika akademierna han tillhört liksom hur fotboll spelas på gatorna i Marseille. När han spelar är det lätt att se vad som gör att han utmärker sig själv, tack vare hur bollsäker han är samt hans förmåga att driva bollen fram som känns ovanligt för en så ung spelare. Men han har även siffrorna på sin sida för att visa att hans talang inte bara är till syns utan faktiskt översättningsbart till ett lags poängmässiga framgångar: under sitt första år som Premier League-spelare för Leicester var Wesley femte bäst på att återerövra bollen från motståndarspelare och bland de tio bästa på att vinna höjddueller, vilket i sin tur ledde till att Leicester hade fjärde minst insläppta mål vid säsongens slut. Allt detta är ett kvitto på hur sömlös Wesley Fofanas övergång från spel i Ligue 1, en liga där kvalitén och spelets fart överlag är lite lägre än detsamma i England, en utmaning som brukar ta de allra bästa i Premier League lite tid att ta sig an, och att de höjda ögonbrynen på hans 36 miljoner-pund-prislapp var förgäves.

Bröt benet

En av Premier Leagues bästa övergångar 2020/21 spåddes givetvis större framgångar för säsong 2021/22, framför allt när Fofana själv pratat om hur glad han är att vara i ett lag med lagkamrater som tvingar honom att förbättra sig i mer eller mindre varje träning; framför allt när tränaren Brendan Rodgers litar på honom så mycket redan och experter ser Fofana som en spelare med potential att, likt Van Dijk för Liverpool, lyfta Leicester till nästa nivå nu när de äntligen vunnit FA Cupen för första gången. Men, tragiskt nog, får det vidare genombrottet vänta: under sommarförsäsongen bröt Fofana benet efter en otroligt vårdslös tackling från en motståndare och tvingades avsluta säsongen 2021/22 innan den ens hann börja – en stor smäll för ett Leicester som hoppas stanna i toppen av ligan, och ligan som tappar en otrolig talang i ett helt år och bara kan hoppas att han tar sig tillbaka. Tränaren Rodgers har dock hopp och är säker på att Fofana återvänder lika bra: den unga fransmannen var vid gott mod direkt efter skadan, under hösten påbörjas hans rehabilitering, och Wesley Fofana har sagt att han längtar till att få spela igen så snart han har läkt – för sig själv, för Leicester, och för Frankrike.

Källor: BBC Sport, ESPN, PremierLeague.com, LCFC.com, The Guardian, SkySports.com, TalkSport, GetFrenchFootballNews.com.

Franska U21-landslagets Topp-5 talanger

  1. Dayot Upamecano, 22 år, Bayern München
  2. Ibrahima Konaté, 22 år, Liverpool
  3. Wesley Fofana, 20 år, Leicester
  4. Houssem Aouar, 23 år, Lyon
  5. Eduardo Camavinga, 18 år, Rennes

FAKTA
Wesley Fofana
Född: 17 december 2000 i Marseille, Frankrike
Längd: 190 cm
Position: Mittback
Tröjnummer: 3
Klubbar: Saint-Étienne (2015-2020), Leicester City (2020-)
Landslag: 3 matcher (0 mål) för Frankrikes U21-lag
Meriter: FA Cupen 2021

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 10–2021)

Pin It on Pinterest