Annons
Annons

Hollands största klubb, och också en av Europas största de senaste 50 åren. AFC Ajax är en speciell klubb, där man följer legendaren Johan Cruyffs fotbollsfilosofi.

GRUNDANDET

Ajax grundades den 18:e mars år 1900 och är en av de största och framgångsrikaste klubbarna inom europeisk fotboll. Ajax spenderade sina tio första säsonger i den holländska andradivisionen innan de blev uppflyttade år 1911. Det blev dock en kortvarig sejour då man bara tre år senare blev nedflyttade igen, för första och enda gången i deras långa historia. Klubbens öde skulle snabbt förändras när tränaren Jack Reynolds tog över laget. Han spenderade hela 35 år på sin post och det var med honom Ajax vann sin första ligatitel år 1918. Det var även Reynolds och hans revolutionerande träningsmetoder som la grunden för det som nu är Ajax ökända fotbollsskola.

ARENAN

Ajax har spelat på en rad olika arenor genom åren. Man började med ”Het Houten Stadium” som byggdes 1911 och var klubbens första hemmaplan. Efter sommar-OS 1928 så flyttade man in till Olympic Stadium, där Ajax spelade fram till 1934 innan det var dags att byta igen. Den nya arenan hette De Meer Stadion och tog in ungefär 30 000 åskådare. Man spelade sina matcher där fram till 1996 då Ajax flyttade till sin nya hemmaplan, då känd som Amsterdam Arena. Arenan tar in cirka 55 000 åskådare och har ett tak som går att stänga vid behov. 2018 döptes arenan om till Johan Cruyff Arena för att hedra den legendariske holländaren som gick bort 2016.

FANSEN

Ajax är kända för att ha trogna supportrar som alltid stöttar laget oavsett vad. De har många supportergrupper som bidrar till stämningen under matchdagar och det är ofta fullsatt på Johan Cruyff Arena. De har även starka band till Bob Marley och hans familj, som började 2008 efter en träningsmatch med Cardiff City. När matchen var slut spelade arenans DJ ”Three Little Birds” och det tog inte lång tid innan Ajax-supportrarna började sjunga med. Nu sjunger de låten i varje halvtidspaus på sina hemmamatcher och 2018 kom även Bob Marleys son Ky-Mani Marley ut vid halvtidsvilan på en Champions League match och sjöng låten med supportrarna.

LEGENDAREN

Johan Cruyff, 1964-1973, 1981-1983

Det finns inga tvivel om att Johan Cruyff är en legendar, både i Ajax och inom fotbollsvärlden överlag. Han började sin karriär i Ajax där han spelade 240 matcher och gjorde 190 mål, vann 8 ligatitlar och 3 Champions League-buckor. Han flyttade sen till Barcelona där han hjälpte laget att vinna La Liga sin första säsong. Som spelare vann han Ballon d’Or tre gånger, 1971, 1973 och 1974. Cruyff är ansedd som en av de mest inflytelserikaste personerna inom fotbollen någonsin. Hans spelstil och fotbollsfilosofi har påverkat både spelare och tränare. Ajax och Barcelona är bland de klubbarna som utvecklat sina ungdomsakademier baserat på Cruyffs tränarmetoder. Efter att han gått bort i cancer år 2016 bestämde sig Ajax för att hedra honom genom att byta namn på Amsterdam Arena till Johan Cruyff Arena.

RIVALERNA

Feyenoord från Rotterdam är Ajax ärkerivaler. Klubbarna möts årligen i ”De Klassiker” (Klassikern), en match mellan lagen från Nederländernas två största städer. På 70-talet var det bara Ajax och Feyenoord som utmanade om titlarna och mötet mellan lagen blev en tävling om vem som verkligen var landets bästa fotbollsklubb. Matcherna är kända för spänningen och kampen, både på och utanför planen. PSV är också Ajax rivaler, men jämfört med Feyenoord är matcherna inte lika laddade. Det är de två klubbarna med flest titlar inom nederländsk fotboll och det är där rivaliteten kommer från.

NUTID

Säsongen 2018/19 så chockade Ajax många runt om i världen när de gick till semifinal i Champions League och bara var sekunder från finalen. Man spelade jättefin fotboll där spelare som Frenkie De Jong, Dusan Tadic och Matthijs De Ligt utmärkte sig. Efter att ha slutat tvåa i sin grupp bakom Bayern München blev man lottade mot Real Madrid i åttondelen. Ajax förlorade hemma med 1-2 men lyckades otroligt nog komma tillbaka och krossade Real Madrid med 4-1 i den andra matchen. I kvartsfinalen väntade Juventus och de städade man undan rätt lätt också efter att ha kryssat hemma (1-1) och vunnit borta (2-1) med 3-2 totalt. Ajax fick möta Tottenham i semifinalen och vann borta i första matchen med 1-0. I returmötet ledde Ajax med 2-0 i paus (och 3-0 totalt) men i andra halvlek gjorde Tottenhams Lucas Moura hattrick, där det sista målet kom i 96:e minuten vilket innebar att Ajax var utslagna på bortamålsregeln. Säsongen 2019/20 så låg Ajax etta i Eredivise på målskillnad när säsongen förklarades ogiltig på grund av coronapandemin, men kvalificerade sig ändå för Champions League. Senaste säsongen, 2020/21, så vann Ajax ligan för 35:e gången, vilket är flest av alla i holländsks fotboll.

Källor: Wikipedia, Ajax, Eredivise, UEFA, Transfermarkt.

FAKTA
AFC Ajax
Grundades: 1900
Smeknamn: De Godenzonen (Guds söner)
Hemmaarena: Johan Cruyff Arena (kapacitet: 55 500)
Tränare: Erik ten Hag
Viktigaste spelare: Dusan Tadic, David Neres, Daley Blind, Davy Klaassen
Meriter: 35 Eredivisie, 20 holländska cupen, 4 Champions League, 1 Cupvinnarcupen, 1 UEFA Cupen

Av Gabriel Ernst

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2022)

Pin It on Pinterest