AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

Här ger vi er de bästa Premier League-spelare genom tiderna. Vi har valt från det moderna Premier League (mellan 1992 och 2020). Häng med!

15. David Silva (Manchester City)

14. Petr Cech (Chelsea, Arsenal)

13. Roy Keane (Nottingham Forest, Manchester United)

12. Steven Gerrard (Liverpool)

11. John Terry (Chelsea)

10. Rio Ferdinand (West Ham United, Leeds United, Manchester United, Queens Park Rangers)

9. Eric Cantona (Leeds United, Manchester United)

8. Paul Scholes (Manchester United)

7. Cristiano Ronaldo (Manchester United)

6. Frank Lampard (West Ham United, Chelsea, Manchester City)

5. Patrick Vieira (Arsenal, Manchester City)

När vi pratar om kompletta Premier League-mittfältare finns det ingen som kan mäta sig med Patrick Vieira. En spelare behöver inte kunna allt för att vara en världsstjärna, men den hetlevrade Vieira kunde allt. Han sprang in viktiga mål, han vann boll på mittfältet, han drev upp anfall, han slog precisa passningar, han vann nickdueller – och han lyfte bucklor. Det var med lagkaptensbindeln på Patrick Vieiras arm som Arsenal gick obesegrade genom ligan säsongen 2003/04, och det säger egentligen allt om ”Paddy”.

4. Ryan Giggs (Manchester United)

Det finns bara två klubbar som vunnit ligan fler gånger än Ryan Giggs: Manchester United med 20 titlar, och Liverpool med 19 titlar. Ryan Giggs har 13. Han är den ende spelare som gjort mål i 21 raka Premier League-säsonger. Han är Manchester Uniteds meste spelare genom tiderna med sina 963 matcher. Han är den äldste spelaren att göra mål i Champions League, vid nästan 38 års ålder. Han har flest assist av alla spelare i Premier Leagues historia. Ja, med statistik så kan man i princip bevisa att Giggs är en av de allra största. Han var en kvick, stark och målfarlig vänsterytter som med sin teknik och attityd tog sig an alla försvarare i världen.

3. Wayne Rooney (Everton, Manchester United)

Wayne Rooney slog igenom som en orkan, han förändrade Premier League-landskapet med sin naturliga fotbollstalang. Den gick hand i hand med en brinnande inställning, som under de tidiga åren ibland slog över på fel sätt men som alltid gav ”Wazza” bränsle att uträtta stordåd. Han gick från rekordtidigt segermål för Everton mot Arsenal, till att bli Manchester Uniteds och Englands främste målskytt genom tiderna. Rooney bombade in långskott, bicycletasparkade in derbyavgöranden och la alltid ned ett stort jobb för laget.

2. Alan Shearer (Blackburn Rovers, Newcastle United)

Han har bara en Premier League-titel (med Blackburn Rovers 1995), och inte många andra bucklor heller, men Alan Shearer har gjort fler Premier League-mål än någon annan. Det blev 260 stycken till sist, plus de 23 han gjorde för Southampton innan engelska högstaligan bytte namn till just Premier League. En notorisk målskytt, som kunde göra mål på många olika sätt. Han slog igenom i Southampton, när han 17 år gammal, gjorde hattrick mot Arsenal i sin debut från start. Därefter skulle det bli över 370 mål till i alla turneringar. Shearer var en fysisk forward, som kunde hålla undan försvarare, och han var utrustad med en magnifik högerfot som han ofta avlossade från långt avstånd.

1. Thierry Henry (Arsenal)

När Thierry Henry spelade fotboll tycktes det alltid finnas en högre mening bakom. Han blandade fotboll, konst och framgångar till en oslagbar kombination – bokstavligt talat, för den elegante franske anfallaren var galjonsfiguren när Arsene Wengers lag gick obesegrade i 49 raka Premier League-matcher. Han terroriserade motståndarförsvar och frälste Arsenal-fansen med sin kreativitet, teknik och hisnande snabbhet. Han gjorde saker som vi fortfarande inte sett maken till, och han gjorde det på sitt eget sätt.

Av Tony Ernst & Jonas Jacobson

(Artikeln publicerades först i GOAL #10-2020 och innehåller där omdömen om samtliga spelare på listan.)

Pin It on Pinterest