Annons
Annons

Cristiano Ronaldo gjorde det inte. Inte Leo Messi, Luka Modric eller Paul Pogba heller. Den enda spelaren 2018 som vann både VM och Champions League var en elegant mittback som redan vid 25 års ålder vunnit allt som går att vinna. Så varför är inte Raphaël Varane ett ännu större namn?

Att vara mittback är på många sätt en otacksam uppgift i den moderna fotbollen. I en tid då offensiven allt mer premieras, där ytterbackar helst ska vara mer yttrar än backar och sköldspelarna framför backlinjen helst ska vara tvåvägsmittfältare, lämnas de centrala försvararna allt oftare ensamma att lösa sina svåra uppgifter helt på egen hand. Misslyckas de är kritiken ofta stenhård och obeveklig, lyckas de å andra sidan väntar sällan särskilt mycket beröm eller hyllningar, det mer eller mindre förväntas.

Ballon d’Or är möjligen ett trubbigt verktyg att mäta uppskattning på, men något säger det ändå om (mitt)backarnas plats i fotbollens hierarki att endast en central försvarare har vunnit fotbollsvärldens kanske mest prestigefulla pris (Fabio Cannavaro för, framför allt, VM-insatsen 2006) under de senaste 20 åren. Annars har det enbart varit offensiva spelare som premierats.

VM och Champions League

Allt det här för oss oundvikligt in på Raphaël Varane. På de allra flesta sätt världens just nu bäste försvarare, den sanna arvtagaren till tänkande eleganter som Franz Beckenbauer och Paolo Maldini. Och, faktiskt, den enda spelaren i år som har vunnit både VM och Champions League. Ändå är han knappt med i diskussionen när fotbollens finaste priser ska delas ut eller när fotbollskännare diskuterar världens bästa spelare.

Varane själv har, så klart, det är ju en kille med huvudet på skaft, också insett problematiken.

– Jag ser fotboll som en lagsport och söker inte aktivt strålkastarljuset, men finns chansen att vinna Ballon d’Or kommer jag inte säga ”nej”. Mina chanser beror lite på vilka kriterier som juryn utgår från. Tittar man bara på vad jag har åstadkommit i år, så borde jag ligga bra till. Samtidigt vet jag att det är väldigt svårt att vinna som försvarare.

Svaret säger ytterligare en del om varför Varane kanske inte fått den superstjärnestatus han faktiskt förtjänar. I en fotbollsvärld av stora egon, utåtriktade megastjärnor och sociala medier-fantaster håller Varane en ovanligt låg profil. Trots att han redan vid 25 års ålder, en mittbacks barndom i vanliga fall, har vunnit det mesta som går att vinna är han fortsatt lågmäld och ödmjuk. I lagom stor utsträckning i alla fall. Lite attityd behövs ändå för att spela i världens kanske största klubb.

– Ända sedan jag var sju år har jag fått höra att jag är en snäll kille. Men det finns så klart andra delar i min personlighet också. Visst, jag är vänlig, men det är inte allt jag är. Jag hade inte kommit så långt jag kommit här i Real Madrid om jag inte också haft karaktär.

Potential

Annars är det ju inte svårt att tänka sig att, eller förstå om, Raphaël Varane hade kunnat bli lite kaxig. För karriären har, som sagt, gått osannolikt snabbt. Varane debuterade i franska Lens som tonåring och gjorde sådan omedelbar succé att det efter bara ett halvår i klubben, och blott 23 matcher, pratades om flytt till större klubbar: såväl Arsenal som Manchester United var intresserade. Ändå hade ingen räknat med det som skulle hända sommaren 2011: Real Madrid öppnade plånboken och lade upp lite drygt hundra miljoner kronor för den nyblivne artonåringen.

Bara att Real Madrid valde att göra den manövern säger en del om vilken potential klubben såg i den unge fransmannen. I Reals nutidshistoria har ju annars konceptet ”Zidanes y Pavones” varit en riktlinje klubben försökt upprätthålla, det vill säga att klubben dels ska köpa färdiga världsstjärnor, dels utbilda egna talanger (”pavones”, efter pålitlige truppspelaren Francisco Pavon). Varane passade egentligen inte in i någon av kategorierna – eller båda. Han köptes in relativt dyrt, men var på intet sätt en färdig storspelare när han kom till klubben från Lens. Att han ändå, så snabbt, utvecklats till en av världens främsta på sin position säger en hel del om Varanes psyke och vilja.

Ta ansvar

På sitt sätt har Varane också vuxit ut till en verklig ledare. Inte genom stora gester eller hårda tacklingar. Utan genom att styra sina lagkamrater och läsa spelet.

– Jag är en väldigt lugn person och föredrar att iaktta framför att prata. Det är bara så jag är. På planen är det en annan sak: där pratar jag betydligt mer för att hjälpa mina kollegor att placera sig rätt. Jag vill ta ansvar. Sen ändrar det sig så snart vi kommer ut i omklädningsrummet. Där är jag lugnare. Jag är fortfarande en av de yngre spelarna och har mycket kvar att lära.

Samtidigt har Varane med tiden också börjat ta för sig mer och mer också i omklädningsrummet. Inte minst under sommarens VM.

– När det behövs att någon säger några väl valda ord så kommer jag göra det. När det är tufft kommer jag finnas på plats. I halvtid under VM-finalen var det många som kände sig pressade, vi hade ett ganska ungt lag ska man komma ihåg. Jag reste mig upp och sa: ”killar, vi måste fortsätta vara positiva, vi leder med 2-1, allt är lugnt. De första 45 minuterna är bakom oss nu”.

Vi vet alla hur det gick sen.

Källor: The Guardian, L’Equipe, Sport, Marca.

MOTPOLERNA VARANE & RAMOS

Det är svårt att tänka sig ett mer udda mittbackspar än Varane och Sergio Ramos. Den tänkande eleganten och den instinktiva kämpen. Den kyliga hjärnan och spelaren som ständigt bär Real Madrid-hjärtat på tröjkragen. Den snälle killen och den brutale på-gränsen-balansören. Ändå har duon utgjort ryggraden i det Real Madrid som framför allt i Champions League har firat enorma framgångar de senaste åren.

– Det har funnits de som vill att jag ska spela mer som Ramos, har Varane kommenterat partnerskapet. Att jag ska vara mer aggressiv. Jag har min egen spelstil och den har funkat fint för mig så här långt. Det gör mig lite arg när folk vill ändra på mig. De accepterar Sergio precis som han är, inte ber de honom att likna någon annan. Numera har det dock blivit bättre, det finns både förståelse och acceptans för vem jag är.

STUDENTEN VARANE

I en fotbollsvärld där många spelare kommer från knappa förhållanden, satsar allt på fotbollen tidigt och kanske knappt har gått ut gymnasiet är Varanes högskolestudier och resonemang i intervjuer kring ekonomisk teori något väldigt ovanligt. Även om han själv gärna tonar ned den delen av berättelsen om honom.

– Kalla mig inte för intellektuell. Det är väldigt många fler människor som tar examen varje sommar än skriver på kontrakt med Real Madrid. Jag var bara en bra och seriös student.

FAKTA

Raphael Varane
Född: 25 april 1993 i Lille, Frankrike
Längd: 191 cm
Position: Mittback
Tröjnummer: 5
Klubbar: Lens (2010-2011), Real Madrid (2011-)
Landslag: 52 landskamper (3 mål) för Frankrike
Meriter: 2 La Liga-titlar, 3 Champions League-titlar, samt 1 VM-guld med Frankrike

Av Mattias Dahlström

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1-2019)

Pin It on Pinterest