AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!
AnnonsDintidning - Valfri prenumeration till sommarpris - endast 179 kr!

I GOAL #1–2019 listade vi världens just då bästa försvarare. Här är topp 15!

15. Milan Skriniar (FC Inter)

14. Thomas Meunier (Paris Saint-Germain)

13. Jan Vertonghen (Tottenham Hotspur)

12. Samuel Umtiti (Barcelona)

11. Aymeric Laporte (Manchester City)

10. Lucas Hernandez (Atletico de Madrid, skrivit på för Bayern München till nästa säsong)

9. Giorgio Chiellini (Juventus)

8. Joshua Kimmich (Bayern München)

7. Marquinhos (Paris Saint-Germain)

6. Marcelo (Real Madrid)

5. Diego Godin (Atletico de Madrid)

Han har hunnit fylla 32 år, men några tecken på vikande form har inte synts till i Godins fall. Visst, hösten var lite skadekaotisk, men när han väl spelat så har prestationerna varit lika stabila som vi är vana vid. Att uruguayanen också inkluderades i Ballon d’Ors topp 30-lista var ett bevis på det, särskilt med tanke på att defensiva spelare brukar ha extra svårt att platsa i de sammanhangen. Men här var det givet: Godin är en riktig försvarsgeneral som burit Atlético på sina axlar i många år nu.

4. Kalidou Koulibaly (Napoli)

Ska vi gissa att Koulibaly är världens mest eftertraktade mittback just nu? Alla de allra största klubbarna i Europa skulle älska att kunna signa honom från Napoli. I Serie A så rankar man honom som den allra bästa försvararen i ligan. I somras skrev han visserligen nytt kontrakt med Napoli, som sträcker sig över fem år, men det betyder inte att han inte kan köpas över av en pengastark konkurrent. Koulibaly är stor och stark, men oerhört elegant på planen. Allting ser så graciöst ut när han har bollen. Han har en fantastisk passningsfot och besitter egentligen allt en mittback ska ha.

3. Sergio Ramos (Real Madrid)

Tuff? Absolut. Brutal? Visst, det händer. Men de flesta kontroverserna som uppstått runt Ramos på senare år har egentligen kunnat kokas ner till att handla om hans vinnarskalle och det faktum att spanjoren skulle kunna gå över lik för att få bärga fler troféer. Ni kanske undrar varför Real lyckats ta hem Champions League så ofta? Självklart beror det på Ramos och de spelare man har med samma mentalitet. Man ska inte heller glömma att han är en formidabel spelare, både defensivt och offensivt. En tvåvägsback, nästan.

2. Virgil van Dijk (Liverpool)

Det var nästan parodiskt hur enkelt den 27-årige holländaren från Breda styrde upp Liverpools försvar nästan omedelbart när han kom i januari 2018. Det var som att hela Liverpools lag bara väntat på att van Dijk skulle komma dit och bli deras försvarsgeneral. Och under året som gick så har han verkligen demonstrerat sitt värde. Idag är Liverpool en titelutmanare. Tidigare var man det anfallsmässigt, men idag är man det över hela planen. Man har nästan glömt att van Dijk kostade 75 miljoner pund och kritiserades för att vara alldeles för dyr. Idag anses pengarna Liverpool betalade väl värda.

1. Raphael Varane (Real Madrid)

Cristiano Ronaldo eller Lionel Messi? När den gamle fotbollslegendaren Michel Platini fick ta fram en Ballon d’Or-favorit i höstas så valde han: Raphael Varane. Motiveringen var enkel: den 25-årige försvararen vann såväl Champions League som VM under 2018, och var en tongivande gestalt i båda fallen. Sedan flytten från Lens till Real Madrid för nästan åtta år sedan har han vuxit ut till en av världsfotbollens främsta spelare. I våra ögon är han också den mest komplette försvararen just nu, trots sin unga ålder. Med det sagt: vad månne det bliva av Varane när han blir ännu äldre? Tanken svindlar.

Av Tony Ernst och Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL #1-2019 och innehåller där omdömen om samtliga spelare, klubbadresserna är uppdaterade till och med april 2019.)

Pin It on Pinterest