Annons
Annons

Här ger vi er Millenniets bästa Bundesliga-spelare. Alltså de allra bästa spelarna i Bundesliga mellan 2000 och 2021. Häng med!

15. Mats Hummels (Bayern München, Borussia Dortmund)

14. Marco Reus (Mönchengladbach, Borussia Dortmund)

13. Claudio Pizarro (Werder Bremen, Bayern München, FC Köln)

12. Toni Kroos (Bayern München, Bayer Leverkusen)

11. Joshua Kimmich (Bayern München) 

10. Miroslav Klose (Kaiserslautern, Werder Bremen, Bayern München)

9. Thomas Müller (Bayern München)

8. Michael Ballack (Kaiserslautern, Bayer Leverkusen, Bayern München)

7. Arjen Robben (Bayern München)

6. Oliver Kahn (Karlsruher SC, Bayern München)

5. Franck Ribéry (Bayern München)

2013 är ett fotbollsår som bland annat är ihågkommet för en av de mest kontroversiella prisutdelningarna någonsin. I snacket kring Ballon d’Or rådde det nämligen konsensus kring det faktum att Franck Ribéry var den mest värdige mottagaren, som den bäste spelaren i världens bästa klubblag. Han hade gjort 22 mål, passat fram till 18 och låg bakom det mesta i offensiv väg när Bayern München vann trippeln. Utmärkelsen gick dock till Cristiano Ronaldo den gången. Vänsteryttern Ribéry kan trösta sig med att han ändå anses vara en av Bundesligas allra största, med åtta titlar som bär hans signatur.

4. Bastian Schweinsteiger (Bayern München)

Bastian Schweinsteiger gjorde nästan 20 år i Bayern München. Under den tiden så vann han åtta Bundesliga-titlar, sju tyska cupen, samt en Champions League. Han har dessutom en packe medaljer med det tyska landslaget, där VM-guldet 2014 som kapten var höjdpunkten. Schweinsteiger var en suverän mittfältare, som kunde allt. Han städade defensivt, höll ihop laget, låg alltid rätt i positionerna, och dessutom var han en poängspelare med en utmärkt blick och passningsfot. Han gjorde också respektabla 45 mål i Bayern på sina 342 matcher. Lägg därtill 24 mål på 121 matcher i tyska landslaget.

3. Philipp Lahm (Bayern München, Stuttgart)

Det finns väl ingen som ogillar Philipp Lahm? Nej, om man nu inte har svårt för präktiga pojkar från München. Lahm var nämligen i det närmaste prickfri: en hårt arbetande lagspelare som aldrig gnydde eller gnällde, och som dessutom inte fick ett enda rött kort under hela sin karriär. Och så var han ju sällsynt skicklig, såväl som högerback och innermittfältare. Han vann alltid sin match i matchen och var den förste som tränaren tog ut i startelvan. Åtta ligatitlar är bara ett bevis av många på försvararens storhet.

2. Manuel Neuer (Schalke 04, Bayern München)

Manuel Neuer omformade målvaktsrollen och är utan tvekan den viktigaste målvakten på hela 2000-talet. Han flyttade fram positionerna och blev lika mycket en mittback som en målvakt. Man kan nog säga att det fanns ett sorts målvaktsspel före Neuer och ett efter. Han är född i Gelsenkirchen och gjorde femton år i Schalke 04, och vann faktiskt tyska cupen med klubben. Men 2011 skrev han på för huvudkonkurrenterna Bayern München och sedan dess har han vunnit nio Bundesliga-titlar, fem tyska cupbucklor, två Champions League-titlar, samt ett VM (2014 i Brasilien). Han är sedan en tid tillbaka kapten såväl i Bayern München som i tyska landslaget.

1. Robert Lewandowski (Borussia Dortmund, Bayern München)

Han kommer kanske aldrig att bli Bundesligas meste målgörare, för Gerd Müllers rekord (365 mål) är nästan omöjligt att slå. På samma sätt blir det svårt för något utländsk spelare att passera Robert Lewandowski i måltabellen, med tanke på att han terroriserat tyska försvar ända sedan 2010. Det är nästan löjligt hur stabil och skadefri han varit under sin karriär, och hur många fullträffar det har blivit. Det är nämligen det – bara det – som är polackens uppdrag, och hans egenskaper i den rollen har tagit honom till nio Bundesliga-titlar, med två olika klubbar. Sett till hur den här säsongen startat så motsvaras nog den statistiken snart av två siffror: 10 Bundesliga-titlar.

Av Tony Ernst & Martin Ahlin

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2022)

Pin It on Pinterest