Annons
Annons

Han är nyss fyllda 18, och kommer från svåra förhållanden med en familj som kom till Frankrike som flyktingar. Men idag är han franska landslagets yngste målskytt på över 100 år. Möt fenomenet Eduardo Camavinga.

Det är smått remarkabelt hur många fullgoda laguppställningar av allra högsta fotbollsklass vissa fotbollsnationer kan ställa upp med när det vankas landslagsmatcher. Nästan värst (det vill säga bäst) i klassen har nog Frankrike varit de senaste åren, som fick fotbollsmedier världen över att inför VM 2018 experimentera med den aktuella poolen landslagsspelare tills de kunde ställa upp nästan fem hela startelvor fyllda med otroliga fotbollsspelare på varenda position. Just Frankrike vann, som bekant, VM för andra gången i fotbollshistorien när de underhöll miljarder tittare från hejvilt gruppspel till målrik final i Ryssland under sommaren 2018.

Cykelspark

Sedan dess har Frankrike vunnit sin EM-kvalgrupp, samt vunnit sin Nations League-grupp. Och samtidigt är det knappast så att denna otroliga tillväxt på talang avtagit, det är snarare tvärtom: Frankrike har haft tid, utrymme, och möjlighet att prova på nya spelare som passat in i spelsättet och laget så snart de dragit på sig Les Blues tröja. En av dessa talanger, en av de som varit mest framstående på väldigt kort tid, är en mittfältare som under några höstmånader i 2020 blev den yngste på närmare ett århundrade att bidra till det franska landslaget. 27 augusti 2020 kallades nämligen 17 år unga Eduardo Camavinga upp till A-landslaget efter att Paul Pogba tagits ur truppen på grund av ett positivt Covid 19-test, och blev med det den yngsta att vara med i en fransk landslagstrupp sedan 1932. Hans A-landslagsdebut kom knappt två veckor senare när han byttes in istället för N’Golo Kanté, och blev den yngste att spela för det franska landslaget sedan 1914. Och en månad senare gjorde Camavinga sin första start för Frankrike, gjorde det öppnade målet med en cykelspark i en förkrossande 7-1-vinst mot Ukraina, och blev den yngste franska målskytten sedan 1914.

Ungdomsakademin

Född i ett flyktingläger i Angola flydde hans föräldrar och familjen från Kinshasa tills de fann ro och kunde bosätta sig i Fougères i nordvästra Frankrike. Hans fotbollsintresse balanserades med att träna judo innan det senare fick ge väg för det förstnämnda, som mer och mer blev en heltidssyssla och ett heltidsintresse, som i sin tur ledde till att han anslöt till närområdets stora klubbs ungdomsakademi vid elva års ålder: Stade Rennais Football Club, redan känd för att vara utomordentligt duktiga på att utbilda och ta hand om unga fotbollstalanger. Där skolades Camavinga till den mittfältsmotor han är idag. Moderna mittfältare tenderar att delas in i kategorier baserat på smala kriterier för att maximera deras statistiska betydelser istället för att se deras helheter. Just därför har spelare som Camavinga varit härligt svåra att kategorisera, och medvetet undvikit kategorisering genom att spela fritt.

Mittfältsankare

Eduardo Camavinga är nämligen en mittfältare som kan göra allt. Han är flexibel och mångbottnad. Liknande spelare har en tendens att vara rätt bra på det mesta och därför ha kvalitén att täcka upp luckor i mittfältet som uppstår bakifrån och framifrån. Camavinga, däremot, har en så bredd fotbollspalett att han inte bara imponerar var på mittfältet han än spelar: han har snarare en tendens att briljera var han än får uppdrag. Han är väldigt dynamisk, fullt kapabel till tvåvägsspel trots sin unga ålder, oerhört rörlig i sin box-till-box roll, och tillräckligt stark trots sitt rätt taniga kroppsbygge för att hantera det fysiska spel som krävs av ett mittfältsankare. Hans spel rotar sig väldigt mycket i att helt enkelt göra allt han förmår för att hans backar i största möjliga mån aldrig ska behöva försvara, och när de ger han bollen att föra vidare högre upp i plan är han graciös och teknisk nog att agera nyckel för att låsa upp motståndet. Samtidigt är han såpass snabb att motståndarna snabbt hamnar på efterkälken när han drar iväg i en lucka för att spela fram till sina anfallare.

Framtida storstjärna

– Jag älskar att passa, spela fram, till mina lagkamrater. Men en grym tackling är också visuellt vacker. Innan förra säsongen hade jag aldrig spelat som en nummer 6 förut, mitt i plan, tillgänglig åt båda håll, men jag har lärt mig att älska den positionen. Jag tycker om att spela som nummer 8 också, högst upp i mittfältsdiamanten. Jag tycker om att ha utrymmen för mig att utnyttja.

Det är det tankesättet som gjort att Eduardo Camavinga redan ses som en framtida storstjärna, en mittfältsgigant som världsfotbollen i stort hoppas få se mycket av.

Källor: UNFP.org, actu.fr, The Guardian, Wikipedia.

FAKTA
Eduardo Camavinga
Född: 10 november 2002 i Miconge, Angola
Längd: 182 cm
Position: Mittfältare
Tröjnummer: 10
Klubbar: Rennes (2013-)
Meriter: franska cupen 2018/19

Av Özgür Kurtoglu

(Artikeln publicerades först i GOAL nummer 1–2021)

Pin It on Pinterest